Γράφει η Σοφία Βαλσάμη
Αιρετικός με την ευρεία έννοια του όρου προκαλεί… φόβο κατά καιρούς με τις προβλέψεις του. Προβλέψεις που οι περισσότερες εξ αυτών είναι καταστροφικές σκορπώντας τρόμο και έντονο προβληματισμό για το μέλλον του πλανήτη μας. Πολλοί δεν ασπάζονται τα όσα λέει, αλλά δεν μπορούν να βάλουν στο περιθώριο τις προβλέψεις του, αφού και βάση έχουν και σωστή επιχειρηματολογία. Το σίγουρο είναι πως ό,τι και αν πει ο Στίβεν Χόκινγκ συζητείται και γίνεται θέμα σε όλο τον πλανήτη.
Το νέο τεύχος του EThe Magazine του Eleftherostypos.gr θα σας παρουσιάσει τις καταστροφικές προβλέψεις αυτού του μοναδικού επιστήμονα. Όσα έχει πει κατά καιρούς και τα οποία προκαλούν το λιγότερο τρόμο για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Η καταστροφή του κόσμου
Στο βιβλίο «Starmus, 50 Years of Man in Space» ο Χόκινγκ παρουσιάζεται ως υποστηρικτής της θεωρίας του λεγόμενου «κυκλικού Σύμπαντος». Είναι άλλωστε μια θεωρία που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ένας αέναος κύκλος δημιουργίας συμπάντων.
«Αν καταφέρουμε να μεταφέρουμε τον εγκέφαλό μας σε έναν υπολογιστή ίσως κατακτήσουμε την αιώνια ζωή, σύμφωνα με τον Χόκινγκ συμπαντική εναλλαγή γίνεται, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, μέσω μιας φυσαλίδας την οποία κβαντικές διακυμάνσεις δημιουργούν σε κάποιο κοσμικό κενό. Η φυσαλίδα αρχίζει να μεγαλώνει και καθώς μεγαλώνει «καταπίνει» τον χώρο, δηλαδή το Σύμπαν στο όποιο δημιουργήθηκε επιτρέποντας έτσι σε ένα νέο Σύμπαν να εγκατασταθεί στη θέση του προηγούμενου. Στη δημιουργία της φυσαλίδας, έστω και άθελά του, παίζει ρόλο το μποζόνιο Χιγκς, οι ιδιότητες του οποίου δείχνουν ότι το Σύμπαν είναι ασταθές και άρα μπορεί να καταρρεύσει κάποτε», είχε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο πλανήτη ή εξαφάνιση
Καθόλου ευοίωνο δεν βλέπει το μέλλον του ανθρώπου στη γη Μάλιστα έχει αναφέρει ως αν ο άνθρωπος δεν βρει σύντομα άλλους πλανήτες να κατοικήσει απειλείται με εξαφάνιση.
«Σε 50 χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει βάσεις και κατοικίες στη Σελήνη στις οποίες θα ζουν άνθρωποι. Το ίδιο θα γίνει και στον Αρη ως το τέλος του αιώνα. Ο πλανήτης μας είναι ένας παλιός κόσμος που απειλείται από τη συνεχή αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες και να φτιάξουμε ένα σχέδιο Β. Αν θέλουμε ο άνθρωπος να επιβιώσει τα επόμενα εκατό χρόνια, πολύ περισσότερο αν μιλήσουμε για τα επόμενα χίλια, είναι επιβεβλημένη η αποίκηση άλλων κόσμων μακριά από τη Γη. Σε περίπτωση που ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι, είμαι βέβαιος ότι ο αιώνας που διανύουμε θα χαρακτηριστεί ως μια πραγματική διαστημική εποχή» υποστηρίζει ο Χόκινγκ.
Οι εξωγήινοι και ο… Κολόμβος
Ο Στίβεν Χόκινγκ σε συνέντευξή του στην El Pais στις 30 Σεπτεμβρίου του 2015 είχε πει: «Αν ποτέ μας επισκεφτούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με την έλευση του Κολόμβου στην Αμερική που, όπως θυμάστε, δεν πήγε και πολύ καλά για τους ιθαγενείς Αμερικανούς». Είναι από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της εξωγήινης ζωής και πιστεύει ότι αν οι εξωγήινοι άλλων πλανητών είναι αρκετά εξελιγμένοι ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν ως τη γη, πιθανότατα θα πρόκειται για «επικίνδυνους, διαστημικούς νομάδες σε αναζήτηση εκμεταλλεύσιμων πλανητών».
Θα τον σβήσει το δημιούργημά του.
Κίνδυνος από τις ύπουλες μηχανές
Ο καθηγητής κοσμοθεωρίας είχε τονίσει στο BBC στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 ότι «Η ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας». Πολύ απλά εκτιμά ως αν ο άνθρωπος καταφέρει να δημιουργήσει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, εκείνα θα βρουν αργά ή γρήγορα τρόπους να αυτοβελτιωθούν, με άμεση συνέπεια την απομάκρυνση των στόχων τους από την ανθρώπινη λογική. Ο Χόκινγκ θεωρεί πως δεν κινδυνεύουμε από τις «ύπουλες» μηχανές αλλά από μία πιθανή αδιαφορία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για το ανθρώπινο είδος. «Το αληθινό ρίσκο με την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα είναι η ‘κακία’ αλλά η αδιαφορία (…) Οι περισσότεροι από μας δεν μισούμε τα μυρμήγκια αλλά τα πατάμε κατά λάθος. Όταν όμως είσαι υπεύθυνος ενός υδροηλεκτρικού σταθμού η λειτουργία του οποίου θα πνίξει φωλιές εκατομμυρίων μυρμηγκιών, το πρόβλημα είναι των μυρμηγκιών, όχι δικό σου».
Μας απειλεί η ανθρώπινη επιθετικότητα
Μια ακόμη ιδιαίτερα περίεργη πρόβλεψη έκανε στις 19 Φεβρουαρίου του 2015. «Η ανθρώπινη επιθετικότητα είναι η πιο επικίνδυνη απειλή για όλους μας», είπε σε συνέντευξη στον Independent προκαλώντας πολλά ερωτηματικά και έντονο προβληματισμό. «Η βία εξυπηρετούσε τις ανθρώπινες κοινωνίες όσον καιρό ήταν απαραίτητη για την εξεύρεση τροφής ή συντρόφου. Όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η επιθετικότητα λίγων αρκεί για να εξαφανίσει την ανθρωπότητα», ανέφερε ο διάσημος φυσικός τονίζοντας την ανάγκη για μία προσπάθεια «παγκόσμιας ευαισθητοποίησης» που ωστόσο δεν θεωρεί πιθανή.
Οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι
Σε μια διαδικτυακή συζήτηση στην οποία πήρε μέρος στο Reddit (2/10/2015) ανέφερε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ζουν στον πλανήτη μας κινδυνεύει από τη φτώχεια και το εξήγησε: «Αν ο παραγόμενος πλούτος αναδιανεμόταν δίκαια, όλοι θα μπορούσαν θα απολαύσουν μία άνετη και ξεκούραστη ζωή. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία κινδυνεύει να καταλήξει πάμφτωχη, σε περίπτωση οι ιδιοκτήτες των μηχανικών μέσων παραγωγής συμμαχήσουν κατά μιας ‘λογικής διανομής’. Η τρέχουσα τάση δείχνει πως το δεύτερο σενάριο είναι το πιο πιθανό, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας να εντείνει επί τα χείρω τις ανισότητες». Ακόμα και αν οι «σκεπτόμενες μηχανές» δεν μας αφανίσουν, η ανάπτυξή τους θα διαιωνίσει επιχειρηματικές πολιτικές που ενδέχεται να εντείνουν την φτώχεια και την εξαθλίωση, «καθιστώντας τον άνθρωπο, τον μεγαλύτερο εχθρό της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει ο διάσημος φυσικός.
Πρόσκρουση με αστεροειδή
Μια μεγάλη απειλή για τον πλανήτη μας θεωρεί ότι είναι οι αστεροειδείς με τις πιθανότητες σύγκρουσης να είναι πολλές. «Μια από τις σοβαρότερες απειλές για τη νοήμονα ζωή στο σύμπαν μας είναι η υψηλή πιθανότητα πρόσκρουσης ενός αστεροειδούς πάνω σε κατοικημένους πλανήτες», είχε πει κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων ανήμερα της επετείου της μεγαλύτερης στην ιστορία πρόσκρουσης αστεροειδούς στη Γη, στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας, στις 30 Ιουνίου 1908.
Αν όλα όσα καταστροφικά έχει πει βγουν αληθινά θα το δείξει το μακρινό μέλλον. Η πιο μεγάλη, πάντως, «καταστροφική» πρόβλεψη αφορά στον ίδιο. Το 1963 διαγνώστηκε με τη νόσο του κινητικού νευρώνα με τους γιατρούς να του δίνουν μόλις λίγους μήνες ζωής. Αυτός διέψευσε τους πάντες και συνεχίζει στα 74 του χρόνια να μας προβληματίζει με όσα λέει κατά καιρούς.