Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ροξάνα Καρίμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας “Journal of American Geriatrics Society”, μελέτησαν 830 γυναίκες με μέση ηλικία 60 ετών.
Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ για την μνήμη τους, την ικανότητα συγκέντρωσης, την ταχύτητας σκέψης, αντίληψης, σχεδιασμού κ.α. Τα αποτελέσματα των τεστ συσχετίσθηκαν με το πότε κάθε γυναίκα είχε αποκτήσει παιδιά και άλλους παράγοντες.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες έχουν πιο «φρέσκο» νου, όταν έκαναν το τελευταίο παιδί τους μετά τα 35, όταν έκαναν το πρώτο παιδί τους μετά τα 24, όταν έπαιρναν ορμονικά αντισυλληπτικά για πάνω από δέκα χρόνια και όταν είχαν την πρώτη περίοδό τους πριν τα 13 τους. «Με βάση τα ευρήματα αυτά, ασφαλώς δεν συνιστούμε στις γυναίκες να περιμένουν έως τα 35 για να γεννήσουν το τελευταίο παιδί τους, αλλά η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει θετική σχέση ανάμεσα στην ηλικία της τελευταίας εγκυμοσύνης και στη νοητική κατάσταση αργότερα στη ζωή», δήλωσε η Καρίμ.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλές γυναίκες εμφανίζουν έκπτωση των γνωσιακών και μνημονικών λειτουργιών τους μετά την εμμηνόπαυση. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αντισταθμίσουν αυτά τα προβλήματα, σε ένα βαθμό τουλάχιστον. Έτσι, όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και στην τελευταία περίοδο, δηλαδή όσο είναι μεγαλύτερη η αναπαραγωγική ζωή, τόσο φαίνεται να υπάρχει θετική ορμονική επίδραση στο νου (γι’ αυτό, άλλωστε, βοηθάνε και τα ορμονικά αντισυλληπτικά).
Επίσης, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει δύο παιδιά, έχουν καλύτερες γνωσιακές και μνημονικές ικανότητες στην τρίτη ηλικία.