Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία παραχώρησε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας όχι και τόσο αισιόδοξα στοιχεία σε σχέση με τη νόσο. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο προστίθενται 35.000 – 40.000 νέες περιπτώσεις εκ των οποίων και 500 παιδιά, ηλικίας κάτω των 16 ετών.
Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα υγείας με τίτλο «Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ)» που διεξήχθη με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Γιώτα Τουλούμη από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία με όλες τις ιατρικές σχολές της χώρας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο επιπολασμός διαβήτη ανέρχεται σε 9,9% για το σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 20-79 ετών.
Από το σύνολο των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα το 1,55% είναι αδιάγνωστοι, το 2,3% αρρύθμιστοι και το 7,8% λαμβάνουν αγωγή.
Ο διαβήτης τύπου 1, μάλιστα, αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και τους εφήβους, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.
Το κόστος της νόσου ανησυχεί τους ειδικούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη Ν. Τεντολούρη το κόστος ενός ασθενούς που δεν έχει ρυθμίσει τον διαβήτη του είναι κατά 30% μεγαλύτερο. Μόλις ένα 15% του κόστους αντιστοιχεί στα φάρμακα, το υπόλοιπο αφορά στις επιπλοκές. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι μόνιμες βλάβες του αμφιβληστροειδούς που οδηγούν σε τύφλωση, καθώς και οι ακρωτηριασμοί εξαιτίας του διαβητικού ποδιού. Οι πάσχοντες επισημαίνουν ότι στο 80% των διαβητικών ποδιών πραγματοποιούνται ακρωτηριασμοί.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας για τη χθεσινή ημέρα κατά του Διαβήτη, επικαλείται στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα οποία η νόσος επηρεάζει έναν στους 11 ενήλικες, καθώς το 2030 θα αποτελεί την 7η συχνότερη αιτία θανάτου. Ειδικότερα, στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι πάσχοντες από διαβήτη υπολογίζονται σε περίπου 60 εκατ., γεγονός που σημαίνει πως το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 10,3% των ανδρών και 9,6% των γυναικών, από 25 χρόνων και πάνω, ζουν με τη νόσο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), 415 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη σε όλο τον κόσμο.
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου