Τι προκαλεί το χαρακτηριστικό πρήξιμο
Οι πιο κοινές αιτίες είναι η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή, η έλλειψη ορμονών του θυρεοειδούς και τα οζίδια που αναπτύσσονται επάνω στον ίδιο τον αδένα.
Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος, τα συμπτώματα και την υποκείμενη αιτία. Οι μικρού μεγέθους βρογχοκήλες που δεν είναι εμφανείς και δεν προκαλούν προβλήματα συνήθως δεν χρειάζονται και κάποια συγκεκριμένη θεραπεία.
Τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος
Το να έχετε βρογχοκήλη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο θυρεοειδής σας αδένας δεν λειτουργεί κανονικά. Ακόμα και όταν είναι διογκωμένος, ο θυρεοειδής σας μπορεί να παράγει φυσιολογικές ποσότητες ορμονών. Θα μπορούσε, ωστόσο, να παράγει πάρα πολύ ή πολύ λίγη ποσότητα θυροξίνης και Τ-3.
Μια σειρά από επιμέρους παράγοντες μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Μεταξύ των πιο κοινών είναι:
- Ελλειψη ιωδίου. Το ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, βρίσκεται, κυρίως, στο θαλασσινό νερό και στο έδαφος σε παράκτιες περιοχές. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι άνθρωποι που ζουν στην ενδοχώρα ή σε μεγάλα υψόμετρα συχνά έχουν έλλειψη ιωδίου και είναι πιο συχνό να αναπτύξουν βρογχοκήλη, επειδή ο θυρεοειδής μεγαλώνει σε όγκο σε μια προσπάθεια να βρει περισσότερο ιώδιο. Η αρχική έλλειψη ιωδίου μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη από μια διατροφή πλούσια σε τροφές που μειώνουν τις ορμόνες, όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Παρά το γεγονός ότι η έλλειψη του διαιτητικού ιωδίου είναι η κύρια αιτία της βρογχοκήλης σε πολλά μέρη του κόσμου, αυτό δεν επαληθεύεται σε χώρες όπου το ιώδιο συνήθως προστίθεται στο επιτραπέζιο αλάτι και σε άλλες τροφές.
- Νόσος Graves. Mπορεί μερικές φορές να συμβεί όταν ο θυρεοειδής σας αδένας παράγει πάρα πολλή ορμόνη του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός). Στη νόσο του Graves, τα αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα λανθασμένα επιτίθενται στον θυρεοειδή σας, με αποτέλεσμα αυτός να παράγει πλεόνασμα θυροξίνης. Αυτή η υπερδιέγερση κάνει τον θυρεοειδή να πρηστεί.
- Νόσος του Hashimoto. Mπορεί, επίσης, να προκύψει από την υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός). Οπως η νόσος του Graves, έτσι και η νόσος του Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Ομως, αντί να κάνει τον θυρεοειδή σας να παράγει πάρα πολλή ορμόνη, προκαλεί το ακριβώς αντίθετο. Μόλις οι ορμόνες σας πέσουν χαμηλά, η υπόφυσή σας παράγει περισσότερο TSH για την τόνωση του θυρεοειδούς, κάτι που εν συνεχεία διογκώνει τον αδένα.
- Πολυοζώδης βρογχοκήλη. Σε αυτήν την περίπτωση, εξογκώματα που ονομάζονται όζοι αναπτύσσονται εκατέρωθεν του θυρεοειδούς σας, με αποτέλεσμα να διογκώνεται ο αδένας.
- Ενιαίος όζος του θυρεοειδούς. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας ενιαίος όζος αναπτύσσεται σε ένα μέρος του θυρεοειδούς αδένα. Οι περισσότεροι όζοι είναι μη καρκινικοί (καλοήθεις).
- Καρκίνος του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πολύ λιγότερο συχνός απ’ ό,τι οι καλοήθεις όζοι. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συχνά εμφανίζεται ως μια διόγκωση στη μία πλευρά του θυρεοειδούς.
- Εγκυμοσύνη. Μία ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), μπορεί να προκαλέσει την ελαφρά διόγκωση του θυρεοειδούς σας αδένα.
- Φλεγμονή. Η θυρεοειδίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο στον θυρεοειδή. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει υπερβολική ή μειωμένη παραγωγή θυροξίνης.
Τα συμπτώματα, πέρα από το πρήξιμο – βρογχοκήλη
- Μία ορατή διόγκωση στη βάση του λαιμού σας, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα εμφανής όταν ξυρίζεστε ή βάζετε μακιγιάζ.
- Μια αίσθηση «σφιξίματος» στον λαιμό σας.
- Βήχα.
- Βραχνάδα.
- Δυσκολία στην κατάποση.
- Δυσκολία στην αναπνοή.
*Από το ένθετο Θυρεοειδής που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις Σήμερα
ΕΡΤ: Αποφάσισε την τοποθέτηση νέων γενικών διευθυντών – Πρόσωπο έκπληξη
Τα μαύρα πρόβατα των βασιλικών οικογενειών – Ιστορίες που έβαλαν φωτιά στα παλάτια
Τα μεγάλα αγκάθια των καναλιών – Τα μπάτζετ, οι δύσκολες συμφωνίες και τα πρόσωπα φωτιά
5 tips για να ανακουφιστείς γρήγορα από φούσκωμα στο στομάχι
Δεν παχαίνουν… ομορφαίνουν – Η καλύτερη συνταγή για την Τσικνοπέμπτη