Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες και 20 δράσεις, έχει προϋπολογισμό πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και παρουσιάστηκε χθες από το υπουργείο Υγείας και τη γενική γραμματέα, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Η ανάγκη των προγραμμάτων πρόληψης είναι επιτακτική. Από σχετικές έρευνες φαίνεται ότι, κατά τη διετία 2018-2020, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει τεστ Παπ, μία στις δύο γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία και μόνο ένα στα δέκα άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει αιματολογική εξέταση κοπράνων για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Για καρκίνο του μαστού
- 1,3 εκατομμύρια γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 50-69 ετών
- Δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό, αναλόγως τα ευρήματα
- Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει
Είναι το πρώτο σκέλος του ευρύτερου προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» και φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά. Για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού έχουν διενεργηθεί περί τις 60.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί πάνω από 3.000 γυναίκες με ευρήματα από την έναρξη εφαρμογής του (τον Ιούνιο). Ο στόχος είναι η μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού κατά 30% έως το 2030.
Για καρκίνο τραχήλου της μήτρας
- 2,5 εκατομμύρια γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 21-65 ετών
- Δωρεάν τεστ Παπ, HPV DNA test, κολποσκόπηση, βιοψία, αναλόγως την ηλικία και τα ευρήματα
- Τα πρώτα SMS θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται μέσα στον Δεκέμβριο
Ειδικότερα, για τις γυναίκες 21-29 ετών προβλέπεται η διενέργεια τεστ Παπανικολάου και σε περίπτωση ευρημάτων κολποσκόπηση και βιοψία, ενώ για τις γυναίκες ηλικίας από 30 έως 65 ετών θα παρέχεται η δυνατότητα για HPV DNA τεστ με την τεχνολογία thin Prep και εάν απαιτηθεί θα ακολουθεί τεστ Παπ, κολποσκόπηση και βιοψία αναλόγως τα ευρήματα.
Η χώρα μας επιδιώκει την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV ως το 2030, στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περιλαμβάνει:
- 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV
- 70% των γυναικών ηλικίας ως 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας HPV DNA test, και
- 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου, να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.
Ετσι, το πρόγραμμα αυτό, σε συνδυασμό με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV (για κορίτσια και αγόρια) είναι δυνατόν να οδηγήσει σε εξάλειψη των νέων περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου εξαιτίας του HPV ως το 2030.
Για καρκίνο παχέος εντέρου
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
- 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες δικαιούχοι, 50-70 ετών
- Δωρεάν διενέργεια κολονοσκόπησης
- Αρχές του 2023 η έναρξη της δράσης
Για καρδιαγγειακά νοσήματα
- 5,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 και ετών
- Εξετάσεις για λιπιδαιμικό προφίλ, μεταβολικό σύνδρομο
- Αρχές του 2023 η έναρξη της δράσης
Ο λιπιδαιμικός έλεγχος είναι η εκτίμηση τυχόν αυξημένων λιπιδίων στο αίμα τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έλεγχο για σάκχαρο, «καλή» και «κακή» χοληστερόλη, τριγλυκερίδια κ.ά. Η συγκεκριμένη δράση, όπως έχει γίνει γνωστό, θα υλοποιηθεί μέσα από τον προσωπικό γιατρό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κυρία Αγαπηδάκη, το 75% των θανάτων οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους. «Χάνουμε δέκα χρόνια ζωής», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ασθενείς με τα παραπάνω προβλήματα υγείας διαγιγνώσκονται καθυστερημένα και η Ε.Ε. έχει «χτυπήσει» το… καμπανάκι του κινδύνου.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν συμβεί σημαντικές αλλαγές στη χώρα μας που επηρέασαν και το σύστημα, αλλά και τους δείκτες υγείας. Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από ένα υπεριατρικοποιημένο σύστημα, που εστιάζει στη θεραπεία και όχι στην πρόληψη και δαπανά το 80% των πόρων της στο 20% των παραγόντων που επιδρούν στην υγεία. «Χρησιμοποιούμε λοιπόν το 80% των πόρων μας για φάρμακα, θεραπείες, νοσηλείες και επεμβάσεις, τα οποία είναι μεν απαραίτητα για να μας εξασφαλίσουν περισσότερα χρόνια ζωής, όχι όμως υγεία. Ετσι, ζούμε μεν περισσότερο σε σχέση με παλαιότερες δεκαετίες, αλλά τα χρόνια αυτά είναι με νόσο, αναπηρία, περιορισμούς που επιφέρει η ασθένεια», συμπλήρωσε η κυρία Αγαπηδάκη.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Από τους διατροφολόγους στους λαχανόκηπους
Οι δράσεις για την προαγωγή της υγείας είναι ο πρώτος πυλώνας του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού για τη Δημόσια Υγεία. Περιλαμβάνει πολλαπλά προγράμματα, με την παιδική παχυσαρκία να είναι ένα από τα πλέον βασικά. Θα χωρίζεται σε πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης όταν υπάρχει διαπιστωμένη νόσος σε παιδιά.
Πιο αναλυτικά, το πρώτο βήμα είναι να δημιουργηθούν στα σχολεία υγιεινές συνήθειες. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει ποικιλία δράσεων, όπως ενημέρωση των παιδιών, επαφή με τοπικούς παραγωγούς, αλλά και δημιουργία λαχανόκηπων μέσα στα σχολεία. Η δευτερογενής πρόληψη αφορά σε δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους και μέσω τηλε-συνεδριών. Μάλιστα, αναμένεται να δημιουργηθεί Κέντρο Καινοτομίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και ήδη έχουν δεχθεί να επαναπατριστούν τρεις κορυφαίοι Ελληνες επιστήμονες πολύ γνωστών πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Στα παιδιά με ήδη διαπιστωμένο πρόβλημα παχυσαρκίας και νόσηση με διαβήτη, για παράδειγμα, θα δίνεται η κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη, καθώς και οι ενδεδειγμένες συσκευές τεχνολογίας, για να έχουν καλύτερη διαχείριση της πάθησής τους.
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις στις Λέσχες Φιλίας
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων πρόληψης που… ανεβάζουν στροφές, ξεκίνησε η δωρεάν διενέργεια προληπτικών εξετάσεων στις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων. Η δράση ξεκίνησε χθες από τη Λέσχη Φιλίας Γκράβας, παρουσία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Περίπου 200 άτομα, μέλη της λέσχης, υποβλήθηκαν σε αιματολογικό και βιοχημικό εργαστηριακό έλεγχο, μέτρηση και συνταγογράφηση. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα και στις ακριτικές περιοχές. Οι κινητές μονάδες της ΠΦΥ και του ΕΟΔΥ – παρακαταθήκη από το εμβολιαστικό πρόγραμμα για την Covid-19- θα επισκέπτονται τα χωριά, τις ακριτικές περιοχές και τους ορεινούς όγκους και θα κάνουν εξετάσεις στους πολίτες, οι οποίοι δεν χρειάζεται να μετακινηθούν σε νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας.
Ειδήσεις σήμερα
Βουλή: Σήμερα η κόντρα των πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις – Τι θα πει ο Μητσοτάκης
Ενωμένη η ΝΔ στη μάχη των εκλογών – Τα βαρυσήμαντα μηνύματα Σαμαρά