Κατά γενική ομολογία, τα συμπτώματα της ψωρίασης επιδεινώνονται καθώς η θερμοκρασία πέφτει και περνάμε όλο και πιο βαθιά στον χειμώνα. Σε αντίθεση με το καλοκαίρι, όπου παρατηρείται ύφεση των συμπτωμάτων της νόσου, ο χειμώνας λειτουργεί ακριβώς αντίστροφα.
Καθοριστικό ρόλο παίζει το άγχος των καθημερινών υποχρεώσεων που είναι σαφώς πιο αυξημένες κατά τους χειμερινούς μήνες, με συνέπεια και τις πιο συχνές υποτροπές της νόσου. Επιπλέον, είναι λογικό η ψωρίαση να δείχνει ένα πιο σκληρό πρόσωπο όταν το δέρμα δεν δέχεται τις ευεργετικές ακτίνες του ήλιου…
Το δέρμα δεν πρέπει να χάνει την υγρασία του
Όπως επισημαίνεται από το Σωματείο Ασθενών με Ψωρίαση “ΚΑΛΥΨΩ”… « ο ξηρός αέρας – πολλές φορές τεχνητός μέσα σε χώρους δουλειάς ή και στο σπίτι – συνδυαστικά με τη λιγότερη έκθεση στον ήλιο, κάνουν την ψωρίαση πιο επώδυνη. Ο ήλιος, ως γνωστόν, εμποδίζει την εξέλιξη της νόσου. Το φθινόπωρο και κυρίως το χειμώνα τίποτα δεν είναι το ίδιο. Το δέρμα χάνει την φυσική του υγρασία γι αυτό δεν πρέπει οι ασθενείς να ξεχνούν την πολύ καλή ενυδάτωσή τους. Αρχικά, να πίνουν πολύ νερό ώστε το δέρμα να μην χάνει την υγρασία του, κατά δεύτερον να βάζουν πολύ καλής ποιότητας ενυδατικές κρέμες, παχύρευστες, ώστε να προστατεύσουν το δέρμα από το να εκδηλώσει τις γνωστές φολίδες».
Τρία μυστικά για να αποφύγετε τις εξάρσεις της νόσου
- Σε πολλές περιπτώσεις, για την ξηρή ατμόσφαιρα καλό είναι να τοποθετείτε επάνω στο καλοριφέρ ένα μπολ με νερό για να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα ή να χρησιμοποιείται υγραντήρας.
- Η φωτοθεραπεία συχνά κάνει τα συμπτώματα της ψωρίασης να υποχωρούν. Αυτή όμως τη μέθοδο θα πρέπει ο ασθενής να την συζητήσει πρώτα με το δερματολόγο.
- Φυσικά δεν πρέπει να χάνετε την ευκαιρία να εκτίθεστε στον ήλιο και τις ακτίνες του την ακτινοβολία UV ή ακόμα και διακοπές σε ηλιόλουστα μέρη αν αυτό είναι εφικτό.
«Κυρίως όμως δεν πρέπει να δίνετε πάτημα στο άγχος…», επισημαίνει το σωματείο ΚΑΛΥΨΩ, «…είτε αυτό εδράζεται στην νέα δουλειά, στις περισσότερες ευθύνες, σε σπουδές, σχολικές υποχρεώσεις, ή φιλοδοξίες που έχετε βάλει σαν στόχους. Το μυστικό είναι να βρίσκετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας να απομονώνεστε έστω για λίγα λεπτά και να ηρεμείτε. Η ασθένεια γίνεται ηπιότερη ακόμα και στα συμπτώματά της».
Γενικές αρχές για να κρατήσετε σε ύφεση τα συμπτώματα
- Μην αφήνετε τον ξηρό αέρα να επιδεινώνει τις πλάκες της ψωρίασης που κοκκινίζουν και ο κνησμός τους γίνεται πιο έντονος ή και επώδυνος καμιά φορά.
- Ακολουθήστε κάποιες δραστηριότητες που σας ευχαριστούν ή σας χαλαρώνουν, γιατί αυτό έχει άμεση επίδραση επάνω σας.
- Οι ενυδατικές κρέμες για να μην ξεφλουδίζετε δεν πρέπει να λείπουν ούτε από την ετεζέρα του μπάνιου σας ούτε από την τσάντα σας.
- Πέρα από τις κρέμες συνιστώνται χλιαρά ντους αλλά όχι ξηρά αφρόλουτρα.
- Η θερμοκρασία στο περιβάλλον σας στη δουλειά ή στο σπίτι πρέπει να είναι μεταξύ 23 και 24 βαθμών Κελσίου.
- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στα ρούχα που φοράτε. Να είναι πάντα μαλακά υφάσματα, βαμβακερά ή μεταξωτά, όχι μάλλινα κατάσαρκα και τραχιάς υφής. Ερεθίζουν το δέρμα και κάνουν τον ασθενή να μην μπορεί να τα ανεχθεί. Είναι γεγονός ότι ο ασθενής αισθάνεται αυτά τα υφάσματα σαν σκληρή τριχιά που τον γδέρνει σε κάθε κίνηση.
- Επιπλέον, τα βαριά χειμερινά ρούχα μπορεί να σας κάνουν να ιδρώνετε και αυτό δεν είναι καλό, γιατί η εφίδρωση επιδεινώνει την κατάσταση της νόσου, ειδικά στα δερματικά φαινόμενα.
- Δεν πρέπει να αφήνετε στρεσογόνες καταστάσεις να σας επηρεάζουν.
Προσοχή στην διατροφή σας και την άσκηση
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φρέσκα ψάρια, λιγότερο κόκκινο κρέας και φυτικές ίνες είναι η ιδανική δίαιτα για τον ψωριασικό ασθενή. Αν παίρνετε φάρμακα για την ψωρίαση πρέπει να προσέχετε την κατανάλωση αλκοόλ. Ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε το ένα ή δύο ποτήρια κρασί.
Καλή και ήπια άσκηση είναι επίσης καλή για όλο το σώμα. Αν έχετε παραπανήσια κιλά προσπαθήστε να χάσετε κάποια από αυτά. Η επίδραση στην ασθένεια θα δείτε με έκπληξη ότι είναι ευεργετική.
Ο δερματολόγος, αλλά και η ΚΑΛΥΨΩ
Σε κάθε περίπτωση, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι σας. Ο δερματολόγος σας μπορεί να γίνει ένα καλός σύμβουλος ζωής, του οποίου τις εντολές πρέπει να ακολουθείτε όσο το δυνατόν πιο πιστά.
Όμως, επειδή αυτός ο αγώνας είναι για μια ολόκληρη ζωή, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε και με άλλους ασθενείς και να δέχεστε συμβουλές ή να ενημερώνεστε για κάθε νέο σχετικά με την πάθηση. Αυτόν τον κρίσιμο τομέα μπορεί να καλύψει η ΚΑΛΥΨΩ, το σωματείο των ανθρώπων με ψωρίαση.