Τα στοιχεία μαγνητικών τομογραφιών δείχνουν ότι το σύστημα «ανταμοιβής» στους εγκεφάλους των νέων που χρησιμοποιούν πολλές ώρες τα social media ή παίζουν video games παρουσιάζουν τις ίδεις αλλαγές στη λειτουργία και τη δομή με εκείνες των αλκοολικών ή των τοξικομανών.
Μια σειρά μελετών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, διαπίστωσε ότι το παρορμητικό τμήμα του εγκεφάλου, δεν ήταν μόνο πιο ευαίσθητο αλλά και μικρότερο στους υπερβολικούς χρήστες, έτσι ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται τα ερεθίσματα των social media ή των βιντεοπαιχνιδιών πιο γρήγορα.
Ο επικεφαλής των ερευνών, Όφιρ Τουρέλ δήλωσε πως: «Ας υποθέσουμε ότι ένα παιδί βλέπει ένα βιντεοπαιχνίδι ή μια συσκευή κινητού. Το σύστημα «ανταμοιβής» του εγκεφάλου, ενεργοποιείται πλέον μηχανικά. Πρόκειται για μια αντίδραση που, σε αυτό, θα συντελείται εξαιρετικά γρήγορα σε σχέση με άλλους ανθρώπους».
«Σχετίζεται με τη διαρθρωτική αλλαγή, καθώς αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι μικρότερο σε ανθρώπους που κάνουν υπερβολική χρήση. Το μικρότερο σύστημα μπορεί να επεξεργάζεται τις συσχετίσεις πολύ πιο γρήγορα. Αλλά είναι όπως ένα αυτοκίνητο που χρειάζεται περισσότερη βενζίνη για να παράγει περισσότερη ενέργεια», συμπλήρωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου.
Ωστόσο, οι μελέτες έδειξαν ότι σε αντίθεση με τους αλκοολικούς και τους τοξικομανείς, οι εθισμένοι χρήστες του ίντερνετ και των video games δεν παρουσιάζουν αλλοιώσεις στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον «αυτοέλεγχο».
Τη Δευτέρα, η Daily Telegraph ξεκίνησε την καμπάνια Duty of Care καλώντας τους υπουργούς της Βρετανίας να επιβάλλουν στα κοινωνικά μέσα και τις εταιρείες διαδικτυακών παιχνιδιών την υποχρέωση να προστατεύουν τα παιδιά από βλάβες, όπως ο εθισμός και ο εκφοβισμός κατά τη χρήση των υπηρεσιών τους.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]