- Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήσατε την πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα σοβαρού προβλήματος του εν τω βάθει φλεβικού συστήματος σε νεαρό ασθενή. Από τι έπασχε ο ασθενής και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της επέμβασης;
Ο ασθενής έπασχε από το λεγόμενο “μεταθρομβωτικό σύνδρομο”. Πρόκειται για μία συνέπεια της οξείας φλεβικής θρόμβωσης, η οποία, αρκετά χρόνια μετά, μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες στην φλεβική κυκλοφορία, λόγω της μετατροπής του αρχικού θρόμβου σε ουλή. Η ουλή αυτή αποφράσσει τις φλέβες και δεν αφήνει το αίμα να φύγει από το πόδι.
Ο ασθενής μας υπέφερε από σοβαρό πρήξιμο στο πόδι, πόνο στο περπάτημα, ακόμα και σε μικρές αποστάσεις, και μια επώδυνη ανοιχτή πληγή που για 2 χρόνια περίπου, πριν την πραγματοποίηση της επέμβασης, δεν μπορούσε να κλείσει με κανένα τρόπο.
Η επέμβαση που πραγματοποιήθηκε αφορούσε την διάνοιξη αποκλεισμένων κεντρικών φλεβών στο πάνω μέρος του μηρού και της λεκάνης. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της επέμβασης είναι ο συνδυασμός, στον ίδιο χειρουργικό χρόνο, τεχνικών και από τους δύο κόσμους της αγγειακής χειρουργικής (ανοιχτή χειρουργική και την πιο μοντέρνα ενδαγγειακή χειρουργική, με χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας ειδικών ενδαγγειακών υλικών, όπως συσκευής υπερήχων προσαρμοσμένη πάνω σε καθετήρα διαμέτρου 2,7 χιλιοστών!
- Ασθενείς με παρόμοια προβλήματα υγείας πώς αντιμετωπίζονταν μέχρι πρόσφατα;
Μέχρι σήμερα η θεραπεία των ασθενών αυτών ήταν συντηρητική, με χρήση κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, παυσίπονα και καθημερινή περιποίηση των πληγών με ειδικά επιθέματα, χωρίς ουσιαστική βοήθεια στην καθημερινότητα του ασθενούς.
- Τι σηματοδοτεί αυτή η επέμβαση για τους μελλοντικούς ασθενείς;
Η σημασία της επέμβασης αυτής είναι μεγάλη. Ανοίγει τον δρόμο για χειρουργικές επεμβάσεις στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα, κάτι το οποίο, μέχρι σήμερα, στην χώρα μας, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, εθεωρείτο αδιανόητο. Αυτό είναι σημαντικό αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της αναπηρίας που μπορούν να προκαλέσουν αυτές οι παθήσεις, ειδικά σε νέους ανθρώπους.
- Πώς θα κρίνατε τις Αγγειοχειρουργικές υπηρεσίες που παρέχονται στην Ελλάδα; Ακολουθούν τα διεθνή στάνταρς ή τις έχει επηρεάσει η κρίση;
Το επίπεδο της Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα είναι, γενικά, υψηλό. Ωστόσο, μια οικονομική κρίση είναι λογικό να επηρεάζει όλες τις παραμέτρους της δημόσιας ζωής, άρα και την υγεία. Είναι γνωστή η συσχέτιση του οικονομικού και βιοτικού επιπέδου μιας κοινωνίας με την νοσηρότητα και την θνητότητα που καταγράφεται σε αυτή. Ο προβληματισμός μου είναι για τους ικανότατους συναδέλφους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό και δεν τολμούν να γυρίσουν στο αβέβαιο, επαγγελματικά, ελληνικό περιβάλλον. Η χώρα μας, σίγουρα, βγαίνει χαμένη από αυτό.
Αλλαγές σε εφημερίες νοσοκομείων και προσωπικό γιατρό - Το κυβερνητικό σχέδιο για το ΕΣΥ
- Ποια είναι τα κυριότερα αγγειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες;
Τόσο οι φλεβικές, όσο και οι αρτηριακές παθήσεις, δεν διαφέρουν σε συχνότητα στην χώρα μας, συγκριτικά με άλλες Δυτικές χώρες. Θα σταθώ, όμως, ιδιαίτερα, στην συχνότητα της περιφερικής αρτηριακής νόσου. Η κακή συνήθεια του καπνίσματος, που ενώ σε όλες τις Δυτικές χώρες υποχωρεί σε εμάς αυξάνεται, η απομάκρυνση από την μεσογειακή διατροφή, καθώς και ο καθιστικός τρόπος ζωής, δυστυχώς, θα οδηγήσουν σε αύξηση των αρτηριακών προβλημάτων στα κάτω άκρα, τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας.
- Ποια θεωρείτε ως την πιο δύσκολη αγγειακή πάθηση;
Κατ’αρχάς θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν δύσκολες παθήσεις, αλλά δύσκολα περιστατικά, ανεξάρτητα της υποκείμενης συγκεκριμένης πάθησης. Για παράδειγμα, μία δύσκολη περίπτωση περιφερικής αγγειοπάθειας στο κάτω άκρο μπορεί να θεωρηθεί δυσκολότερη περίπτωση, συγκριτικά με μία απλή περίπτωση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Γενικά, η αρτηριακή χειρουργική είναι αρκετά απαιτητική μιας και ασχολείται με κινδύνους που απειλούν την ίδια την ζωή του ασθενούς.
Όσον αφορά τις φλεβικές παθήσεις, η συχνότατη χειρουργική του επιφανειακού φλεβικού συστήματος, για την αντιμετώπιση των φλεβικών κιρσών, θεωρείται απλή. Όταν, όμως, μιλάμε για το εν τω βάθει φλεβικό σύστημα, εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Η χειρουργική του εν τω βάθει φλεβικού συστήματος απαιτεί άριστη εκπαίδευση τόσο στην λεπτή, ανοιχτή χειρουργική, όσο και στις πολύπλοκες ενδαγγειακές τεχνικές, αλλά και στην χειρουργική με την χρήση συσκευών απεικόνισης (αγγειογράφος, διαδερμικός υπέρηχος, ενδαγγειακός υπέρηχος).
- Αναμένεται κάτι εντυπωσιακό στο τομέα σας τα προσεχή χρόνια;
Το εντυπωσιακό στην αγγειοχειρουργική, σήμερα, είναι ο ταχύς ρυθμός εξέλιξής της προς την κατεύθυνση των λιγότερο επεμβατικών ενδαγγειακών τεχνικών. Η εμφάνιση νέων, εξελιγμένων θεραπευτικών υλικών μας επιτρέπουν την γρηγορότερη, ασφαλέστερη και λιγότερο επώδυνη θεραπεία παθήσεων, όπως η ανευρυσματική νόσος, η καρωτιδική νόσος, η περιφερική αγγειοπάθεια, αλλά και οι φλεβικές παθήσεις που ανέφερα νωρίτερα.
- Πώς μπορούμε να διατηρούμε τα αγγεία μας υγιή;
Σε μία φράση θα έλεγα: “Πίστη στην διατροφή των παππούδων μας (όσπρια, λαχανικά, φρούτα, ψάρια) με περισσότερη σωματική άσκηση και απομάκρυνση από το κάπνισμα!”
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]