Τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας της εταιρίας Palmos Analysis που παρουσιάστηκαν χθες (στο ΕΡΤNEWS) είναι αποκαλυπτικά. Τέσσερις στους δέκα πολίτες (17%) χρησιμοποιούν συχνά ή έχουν χρησιμοποιήσει μερικές φορές (23%) κάποιο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης για προσωπικούς ή και για επαγγελματικούς λόγους.
Εξοικείωση
Περισσότερο εξοικειωμένοι εμφανίζονται οι νέοι μέχρι 34 ετών, με το ποσοστό των χρηστών να φθάνει το 79%, και πολύ λιγότερο (10%) οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.
Πάντως, μόνον ένας στους τρεις γνωρίζει αρκετά για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ σχετικά έχουν ακούσει εννέα στους δέκα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης και το στοιχείο που δείχνει ότι επτά στους δέκα (68%) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν ή σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για ανάκτηση πληροφοριών γενικά.
Τον δεύτερο δημοφιλέστερο λόγο χρήσης εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (44%) αποτελούν οι μεταφράσεις κειμένων, ακολουθεί η δημιουργία περιεχομένου είτε για προσωπικούς (38%) είτε για επαγγελματικούς λόγους (32%), ενώ το 27% χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για τη λήψη προσωπικών ή επαγγελματικών αποφάσεων.
Η ευθύνη
Πάντως, σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες θεωρούν ότι η ευθύνη για την ανάπτυξη και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των εθνικών αρχών κάθε χώρας (41%) ή διεθνών φορέων (25%), έναντι μόλις 18% που θεωρεί ότι η ευθύνη αυτή πρέπει να παραμείνει στα χέρια των εταιριών που αναπτύσσουν Τεχνητή Νοημοσύνη και 7% που έχει τη γνώμη ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας περιορισμός στην AI.
Οσον αφορά στον ρόλο της χώρας μας, το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να διαθέσει δημόσιους πόρους για την ανάπτυξη εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, έναντι μόλις 24% που διαφωνεί.
Επιφυλάξεις
Οπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα της έρευνας, πολλοί είναι οι Ελληνες που εμφανίζονται επιφυλακτικοί από την ανάπτυξη της AI στο μέλλον, φοβούμενοι μη χάσουν τη δουλειά τους. Για ένα μεγάλο ποσοστό (46%) πολιτών η απώλεια θέσεων είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος από την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ακολουθούν σε σημαντική απόσταση και σε παρόμοιο επίπεδο η ανεξέλεγκτη/αυτόνομη λήψη αποφάσεων από τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (29%), καθώς και η παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων και ιδιωτικότητας (29%). Καθώς και η ανεξέλεγκτη διάδοση ψευδών ειδήσεων (26%), η περιθωριοποίηση των πολιτών που δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να χειριστούν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (25%) και η υπερβολική ισχυροποίηση εταιριών που αναπτύσσουν Τεχνητή Νοημοσύνη (18%).