Η εξέλιξη πυροδοτεί νέα συζήτηση σχετικά με την ηθική των πειραμάτων σε έμβρυα «χίμαιρες», των οποίων τα κύτταρα προέρχονται από δύο διαφορετικά είδη.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Juan Carlos Izpisua Belmonte από το Ινστιτούτο Salk στις ΗΠΑ, περιγράφουν λεπτομερώς τα πειράματά τους με κύτταρα από έναν μακάκο με μακριά ουρά και έναν άνθρωπο. Αποκαλύπτουν ότι τα κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν – ακόμη και να πολλαπλασιαστούν – όταν ταιριάξουν μεταξύ τους.
Παρά τη διαμάχη γύρω από τέτοια έργα, οι ερευνητές λένε ότι η έρευνά τους μπορεί μια μέρα να επιτρέψει στα ανθρώπινα όργανα να αναπτύσσονται μέσα σε άλλα ζώα, δημιουργώντας μια νέα πηγή οργάνων μεταμόσχευσης.
Οι ερευνητές λένε επίσης ότι η τελευταία τους μελέτη συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συνδέονται τα κύτταρα μίας «χίμαιρας», επιτρέποντάς τους να πειραματιστούν και με άλλα είδη.
«Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της πρώιμης ανθρώπινης ανάπτυξης και της εξέλιξης των πρωτευόντων, καθώς και στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για τη βελτίωση του ανθρώπινου χιμαιρισμού σε εξελικτικά μακρινά είδη», έγραψαν οι συγγραφείς.
Επαναπρογραμματισμός ανθρώπινων εμβρυϊκών κυττάρων
PlayStation 5: Αποκαλύφθηκαν οι συνολικές πωλήσεις του μέχρι σήμερα
Το έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς το πώς οι επιστήμονες πήραν ανθρώπινα εμβρυϊκά κύτταρα και τα επαναπρογραμμάτισαν, ώστε να γίνουν βλαστοκύτταρα. Αυτά εισήχθησαν στη συνέχεια σε 132 έμβρυα μακάκων με μακριά ουρά, έξι ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.
Τα έμβρυα αναπτύχθηκαν για 19 ημέρες, πριν τερματιστούν από τους ερευνητές. Οι ερευνητές κατασκεύασαν τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα για να παράγουν μια φθορίζουσα πρωτεΐνη, προκειμένου να υποδείξουν ότι τα έμβρυα περιείχαν ανθρώπινα κύτταρα.
Αν και και τα 132 έμβρυα περιείχαν ανθρώπινα κύτταρα επτά ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, η μελέτη δείχνει ότι το ποσοστό των ανθρώπινων κυττάρων μειώθηκε, όσο περνούσαν οι μέρες.
Τον τελευταίο καιρό, οι επιστήμονες έχουν πειραματιστεί με χίμαιρα ανθρώπου-γουρουνιού και ανθρώπου-προβάτου, καθώς και με υβρίδια μαϊμούς-γουρουνιού. Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο από αυτά ήταν το υβρίδιο πιθήκου-γουρουνιού, που διεξήχθη στο Κρατικό Εργαστήριο Βλαστοκυττάρων και Αναπαραγωγικής Βιολογίας στο Πεκίνο, στο οποίο γεννήθηκαν δύο χοιρίδια με κύτταρα πιθήκου, τα οποία πέθαναν δύο εβδομάδες αργότερα.
Ο Δρ. Jun Wu, συν-συγγραφέας της νέας εργασίας, είπε ότι ελπίζει πως η έρευνα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη «μεταμοσχεύσιμων ανθρώπινων ιστών και οργάνων σε χοίρους για να ξεπεραστούν οι ελλείψεις οργάνων δωρητών παγκοσμίως». Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε άλλες μεθόδους, όπως η κατασκευή προσθετικών, για να καλύψουμε την ίδια ζήτηση.
Ειδήσεις σήμερα
Επικίνδυνα παιχνίδια διακινητών στον Έβρο
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον ιερέα με τα άσεμνα βίντεο σε ανήλικους
Εκλογές 2023: Ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στην εκλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ