Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα»- έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκλογή του συγκεκριμένου βουλευτή, ενώ και ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής (28 Μαΐου) είχε αναδείξει με ολοσέλιδο δημοσίευμά του τις υπόγειες διαδρομές της Κουμουνδούρου με το προξενείο και με ποιο τρόπο το τελευταίο στην ουσία επέβαλε την παρουσία του Φερχάτ στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Επαφές
Μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, από τη Ροδόπη θα «παρελάσουν» υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ., με στόχο την επαφή και ενημέρωση των πολιτών ώστε να υπάρξει ανατροπή του αποτελέσματος. Την Παρασκευή, στη Ροδόπη θα περιοδεύσει η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ μία εβδομάδα αργότερα στην περιοχή θα βρίσκονται ο Κωστής Χατζηδάκης και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ., Τάσος Χατζηβασιλείου. Την εβδομάδα των εκλογών, στη Ροδόπη θα περιοδεύσουν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ την Κομοτηνή και μειονοτικά χωριά θα επισκεφθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Μετωπική
«Στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο και όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμιξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και προσοχή, δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη τη μουσουλμανική μειονότητα», δήλωσε στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Ακης Σκέρτσος, ο οποίος κάλεσε τον κ. Τσίπρα και τα μέλη του κόμματός του να αναλύσουν και τα αίτια της νίκης του υποψηφίου που επέλεξαν να τους εκπροσωπήσει στη Ροδόπη, κ. Φερχάτ. «Η επιλογή υποψηφίων που υιοθετούν την πιο ακραία τουρκική προπαγάνδα, μιλούν ανοιχτά για τουρκική και όχι μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και υποστηρίζονται εμφανώς από το τουρκικό προξενείο -όπως και ο κ. Ζεϊμπέκ που εξελέγη στην Ξάνθη- προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τα κριτήρια με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού», δήλωσε.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Η είσοδος στη λίστα
Tο θρίλερ των εσωκομματικών εκλογών
Υπενθυμίζεται ότι από πέρσι το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής προωθούσε «με νύχια και με δόντια» τον Οζγκιούρ Φερχάτ και έδωσε αγώνα, αξιοποιώντας την πρόσβασή του στη μειονότητα, για να τον εκλέξει βουλευτή. Ο 38χρονος οδοντίατρος δεν έχει τόσο έντονο αριστερό «αποτύπωμα», αλλά διαθέτει ένα χαρακτηριστικό που είναι πολύτιμο για το προξενείο: ήταν, είναι και θα είναι πειθήνιος.
Ομως, για να πάρει μία θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε πρώτα να περάσει το σκόπελο των εσωκομματικών εκλογών. Στις διαρροές των αποτελεσμάτων των εσωκομματικών εκλογών δεν εκλεγόταν στη δεκαμελή επιτροπή Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ξαφνικά και ως διά… μαγείας ήρθαν τα πάνω… κάτω! Κατά τη διάρκεια της νύχτας της καταμέτρησης των ψήφων, παραιτήθηκαν ένα εκλεγμένο και ένα αναπληρωματικό μέλος! Και έτσι, ο Οζγκιούρ Φερχάτ είδε το όνομά του να φιγουράρει στην πολυπόθητη λίστα και στην ουσία να αποκτά το «εισιτήριο» για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στη Ροδόπη.
Η επιβολή του Φερχάτ από το προξενείο και η εκλογή του προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ! Η επικεφαλής της παράταξης του κόμματος στον Δήμο Κομοτηνής, Ελένη Λαφτσή, έκανε ευθέως λόγο για «ωμή και αισχρή παρέμβαση». Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα καταφέρεται -χωρίς να τον κατονομάζει- εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον «αριστερό δεκανίκι», όπως επίσης και εναντίον όσων «προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου».