Το…fake φεγγάρι – ένας διαστημικός βράχος που ονομάστηκε 2023 FW13 – ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο από το φημισμένο παρατηρητήριο Pan-STARRS στη Χαβάη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Με την πρώτη ματιά, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο αστεροειδής έκανε κύκλους γύρω από τη Γη, πράγμα που θα σήμαινε ότι επρόκειτο ένα δεύτερο φεγγάρι. Αλλά μετά από περαιτέρω επιθεώρηση, διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, γεγονός που καθιστά αυτόν τον αστεροειδή «οιονεί φεγγάρι» ή «ψεύτικο φεγγάρι».
Όπως αναφέρθηκε από το Sky & Telescope, ο μεγάλος βράχος ταξιδεύει συμπτωματικά περίπου την ίδια διαδρομή και στον ίδιο ρυθμό με τον πλανήτη μας, γύρω από τον ήλιο.
Αποδεικνύεται ότι το φεγγάρι αυτό μπορεί να ακολουθούσε τον πλανήτη μας γύρω από τον ήλιο για περίπου 2.121 χρόνια, εντελώς απαρατήρητος μέχρι τώρα.
Για να απαντήσει στο φλέγον ερώτημα, ο Άλαν Χάρις, ένας επιστήμονας που ειδικεύεται σε αντικείμενα κοντά στη Γη στο Ινστιτούτο Διαστημικής Επιστήμης, είπε στο Sky & Telescope: «Η Γη δεν παίζει ουσιαστικά κανένα ρόλο στην κίνησή του», προσθέτοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τη Γη, παρά μόνο κατά τύχη».
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο μεγάλος διαστημικός βράχος θεωρείται «οιονεί φεγγάρι», καθώς αυτοί οι αστεροειδείς ακολουθούν τη Γη, αν και συνήθως αυτό διαρκεί μόνο για μερικές δεκαετίες.
Ωστόσο, το 2023 FW13 είναι διαφορετικό. Οι αστρονόμοι κατάφεραν να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με την τροχιά του, τα οποία τους επέτρεψαν να υπολογίσουν πόσο καιρό ο βράχος ακολουθεί τον πλανήτη μας.
Αυτό ήταν που οδήγησε στην αποκάλυψη ότι ακολουθεί το μονοπάτι μας από το 100 π.Χ. περίπου, τη χρονιά που γεννήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας, αν μπορείτε να το πιστέψετε.
Τεχνητή νοημοσύνη: Αλλάζει τα δεδομένα στην οδήγηση και στα ασφάλιστρα
Αφού επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του από άλλα τηλεσκόπια, τελικά καταχωρήθηκε ως γνωστό αντικείμενο τον Απρίλιο.
Λοιπόν, πόσο μεγάλος είναι αυτός ο βράχος και, το σημαντικότερο: Είναι απικίνδυνος για τη Γη;
Ευτυχώς, όχι.
Σύμφωνα με το Space.com, ο αστεροειδής έχει μήκος περίπου 20 μέτρα και διατηρεί την απόστασή του από τον πλανήτη μας – εννέα εκατομμύρια μίλια στο πλησιέστερο σημείο της διαδρομής του, για την ακρίβεια.
Όσο για την πιθανότητα να συγκρουστούν μεταξύ τους, ο επιστήμονας Χάρις δεν πιστεύει ότι είναι πιθανή.
Είπε στο Sky & Telescope: «Τα καλά νέα είναι ότι μια τέτοια τροχιά δεν έχει ως αποτέλεσμα μια τροχιά πρόσκρουσης «από το πουθενά».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις Ιουλίου: Δείτε πότε θα πληρωθούν
Τα 7 SOS για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις – Πώς θα αποφύγετε τα τεκμήρια