Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οττάβα επινόησαν ένα νέο μοντέλο και ισχυρίζονται ότι η Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) συνέβη πριν από 26,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, οι οποίες λένε ότι το σύμπαν μας «γεννήθηκε» πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
«Το πρόσφατα επινοημένο μοντέλο μας επεκτείνει το χρόνο σχηματισμού του γαλαξία κατά αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια, καθιστώντας το σύμπαν ηλικίας 26,7 δισεκατομμυρίων ετών και όχι 13,7 όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως», δήλωσε ο καθηγητής Rajendra Gupta, συγγραφέας της μελέτης.
Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες υπολόγιζαν την ηλικία του σύμπαντός μας μελετώντας τα παλαιότερα αστέρια, με βάση την ερυθρή μετατόπιση του φωτός που προέρχεται από μακρινούς γαλαξίες.
Το 2021, κατέληξαν στην ηλικία των 13,797 δισεκατομμυρίων ετών για τον γαλαξία μας, με βάση αυτό το μοντέλο.
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί έχουν προβληματιστεί από την ύπαρξη αστεριών, που φαίνονται να είναι ακόμη γηραιότερα.
Για παράδειγμα, ο Μεθουσάλα, ένα αστέρι στον αστερισμό του Ζυγού, εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 13,65 και 15,25 δισεκατομμυρίων ετών.
Επιπλέον, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA ανακάλυψε αρκετούς πρώιμους γαλαξίες που φαίνεται να βρίσκονται σε προχωρημένη κατάσταση εξέλιξης.
Ο καθηγητής Gupta ισχυρίζεται ότι το προηγούμενο μοντέλο, που βασιζόταν στην κόκκινη μετατόπιση του φωτός, είναι «κουρασμένο».
Τεχνητή νοημοσύνη: Αλλάζει τα δεδομένα στην οδήγηση και στα ασφάλιστρα
Αντίθετα, ο καθηγητής προτείνει να εισαγάγουμε την ιδέα της εξέλιξης των «σταθερών σύζευξης».
Οι σταθερές σύζευξης είναι θεμελιώδεις φυσικές σταθερές που διέπουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωματιδίων. Ο καθηγητής υποστηρίζει πως, παρατηρώντας αυτές τις «σταθερές» και το πώς αλλάζουν μέσα στον χρόνο, μπορούμε να υπολογίσουμε καλύτερα την ηλικία των ουράνιων σωμάτων.
Η ιδέα υποβλήθηκε για πρώτη φορά από τον Paul Dirac το 1928, ο οποίος πρότεινε ότι αυτές οι σταθερές μπορεί να ποικίλουν με την πάροδο του χρόνου. «Αυτή η τροποποίηση στο κοσμολογικό μοντέλο βοηθά στην αντιμετώπιση του “παζλ” των μικρού μεγέθους γαλαξιών που παρατηρήθηκαν στο πρώιμο σύμπαν, επιτρέποντας πιο ακριβείς παρατηρήσεις», πρόσθεσε σε μια δήλωση ο καθηγητής Gupta.
Η θεωρία του Big Bang που εξηγεί το πώς γεννήθηκε το σύμπαν
Η Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης είναι ένα κοσμολογικό μοντέλο, μια θεωρία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αρχή και την εξέλιξη του σύμπαντός μας.
Λέει ότι το σύμπαν ήταν σε πολύ θερμή και πυκνή κατάσταση πριν αρχίσει να διαστέλλεται, πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
Το 1920, το τηλεσκόπιο Hubble παρατήρησε ότι η απόσταση μεταξύ των γαλαξιών αυξανόταν παντού στο σύμπαν.
Αυτό σημαίνει ότι οι γαλαξίες έπρεπε να είναι πιο κοντά ο ένας στον άλλο στο παρελθόν.
Το 1964, ο Wilson και ο Penzias ανακάλυψαν την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, η οποία μοιάζει με απολίθωμα ακτινοβολίας που εκπεμπόταν κατά την αρχή του σύμπαντος, όταν ήταν ζεστό και πυκνό.
Η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου είναι παρατηρήσιμη παντού στο σύμπαν.
Η σύνθεση του σύμπαντος – δηλαδή ο αριθμός των ατόμων διαφορετικών στοιχείων – είναι σύμφωνη με τη Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης.
Μέχρι στιγμής, αυτή η θεωρία είναι η μόνη που μπορεί να εξηγήσει γιατί παρατηρούμε μια αφθονία αρχέγονων στοιχείων στο σύμπαν.
ΗΠΑ: «Απανωτοί» ανεμοστρόβιλοι χτυπούν το Σικάγο – Σε κατάσταση συναγερμού το Ιλινόι
Τιτανικός: Βίντεο δείχνει πώς εξερράγη το υποβρύχιο Titan – «Ρεκόρ» προβολών μέσα σε λίγες ώρες
Ισπανία: Σε κοριτσάκι 6 μηνών ανήκει το ακέφαλο σώμα που βρέθηκε σε παραλία