Το βίντεο δημοσιεύθηκε από το κανάλι «AiTelly» στο YouTube και δείχνει με τον ακριβέστερο δυνατό τρόπο πώς το υποβρύχιο συνεθλίβη μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, ενώ κόντευε να φθάσει στον προορισμό του, που ήταν το ναυάγιο του Τιτανικού.
Το υποβρύχιο Titan έχασε την επικοινωνία με το σκάφος υποστήριξής του την Κυριακή, 18 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια μιας κατάβασης στο ναυάγιο του Τιτανικού, στα 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Μέρες αργότερα, ανασύρθηκαν τα συντρίμμια του. Λέγεται ότι το υποβρύχιο της εταιρείας OceanGate υπέστη μια «καταστροφική ενδόρρηξη», όπου «ενδόρρηξη» είναι το αντίστροφο της «έκρηξης».
Οι τουρίστες Χάμις Χάρντινγκ, 58 ετών, Σαχζάντα Νταβούντ, 48 ετών και ο 19χρονος γιος του Σουλεμάν Νταβούντ, ο πιλότος του γαλλικού ναυτικού Πολ Ανρί Ναρζολέ και ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, Στόκτον Ρας, πέθαναν όλοι στο υποβρύχιο.
Το νέο βίντεο, χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που ονομάζεται Blender, αποτυπώνει πώς ο «πειραματικός σχεδιασμός» του Titan ήταν διαφορετικός από την υπάρχουσα τεχνολογία των υποβρυχίων, που χρησιμοποιεί χάλυβα, τιτάνιο και αλουμίνιο.
Οι δημιουργοί του βίντεο χρειάστηκαν 12 ώρες για να συνδέσουν δεδομένα σχετικά με το Titan στο λογισμικό τρισδιάστατης μοντελοποίησης, προκειμένου αυτό να φτιάξει το δυναμικό κινούμενο σχέδιο για τους θεατές. Τελικά, ισχυρίζονται οι ειδικοί, το πρόβλημα ήταν η κατασκευή από ανθρακονήματα του Titan, καθώς το υλικό μπορεί να «σπάσει ξαφνικά».
Οι δημιουργοί κατάφεραν να αναπαραστήσουν ακόμη και το πώς θα έμοιαζε το εσωτερικό του υποβρυχίου. Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:
Τιτανικός: Το τρομακτικό 1 λεπτό που έζησαν οι 5 επιβάτες του Titan πριν από την έκρηξη
Για ένα ολόκληρο λεπτό, οι πέντε επιβάτες του βαθυσκάφους Titan φαίνεται να γνώριζαν ότι οδεύουν προς το θάνατο, σύμφωνα με τον Ισπανό εμπειρογνώμονα στον τομέα των υποβρυχίων, Χοσέ Λουίς Μαρτίν.
Ερυθρά Θάλασσα: F-18 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ καταρρίφθηκε από «φίλια πυρά»
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ειδικός στην εφημερίδα της χώρας του, Nius, το υποβρύχιο της OceanGate έχασε τη σταθερότητά του λόγω ηλεκτρικής βλάβης, η οποία το άφησε χωρίς σύστημα πρόωσης. Έτσι, οδηγήθηκε προς τον πυθμένα «σαν βέλος» και με το φινιστρίνι του στραμμένο προς τα κάτω.
Υπολόγισε, επιπλέον, πως όταν το υποβρύχιο βρισκοταν σε βάθος περίπου 1.600-1.700 μέτρων, άρχισε ελεύθερη πτώση «σαν να ήταν πέτρα και χωρίς κανένα έλεγχο», μέχρι που «έσκασε σαν μπαλόνι» λόγω της ταχύτατα μεταβαλλόμενης πίεσης.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πέντε επιβάτες έζησαν μια τρομακτική εμπειρία μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο καθ’ όλη τη διάρκεια της πτώσης, η οποία είχε διάρκεια από 48 έως 71 δευτερόλεπτα.
Το υποβρύχιο κατόπιν, έχασε την επικοινωνία με το σκάφος υποστήριξής του την Κυριακή 18 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της κατάβασης στο ναυάγιο του Τιτανικού, ενώ μερικές ημέρες αργότερα, μετά από μεγάλη επιχείρηση ανασύρθηκαν τα συντρίμμια του.
«Όταν το υποβρύχιο έφτασε στα 1.700 μέτρα, παρουσίασε μια ηλεκτρική βλάβη. Έμεινε χωρίς κινητήρα και χωρίς σύστημα πρόωσης. Τότε ήταν που έχασε την επικοινωνία με το Polar Prince», ανέφερε ο Ισπανός εμπειρογνώμονας, οδηγούμενος στην υπόθεση ότι η έλλειψη πρόωσης είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη σταθερότητά του και να αρχίσει να κατεβαίνει γρήγορα προς τον πυθμένα.
«Το Titan άλλαξε θέση και άρχισε να πέφτει κάθετα προς τα κάτω, σαν βέλος, λόγω και των 400 κιλών των επιβατών που είχαν στοιβαχτεί στο φινιστρίνι» πρόσθεσε ο Μαρτίν.
«Φανταστείτε τη φρίκη, τον φόβο και την αγωνία. Πρέπει να ήταν σαν ταινία τρόμου. Λόγω του βάθους και της έλλειψης τόσο φυσικού φωτός όσο και ηλεκτρικού ρεύματος, η ομάδα θα βρισκόταν σε απόλυτο σκοτάδι, καθώς βυθιζόταν προς τον πυθμένα του Ατλαντικού.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα συνειδητοποίησαν τα πάντα. Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι βίωσαν εκείνες τις στιγμές. Μετά από αυτά τα 48 δευτερόλεπτα, ή ένα λεπτό, επέρχεται η κατάρρευση και ο ακαριαίος αιφνίδιος θάνατος», ανέφερε ακόμη.
Ειδήσεις σήμερα
Λαβρόφ: «Πυρηνική απειλή» τα σχέδια της Δύσης να προμηθεύσει με F-16 το Κίεβο
Γαλλία: 130.000 αστυνομικοί στους δρόμους την ημέρα της Βαστίλης