Σύμφωνα με αναφορά του Εθνικού Κέντρου Κυβερνασφάλειας της Λιθουανίας, κάποια 5G κινητά Xiaomi και Huawei θα μπορούσαν να αποτελούν κίνδυνο για τους ιδιοκτήτες τους. Το μεν Xiaomi που εξετάστηκε από τους ειδικούς φέρεται να έχει προεγκατεστημένα εργαλεία λογοκρισίας, ενώ το Huawei προβλήματα με την ασφάλεια των δεδομένων των πιθανών του χρηστών.
Το μοντέλο της Xiaomi πρόκειται για το Mi 10T 5G, το οποίο βρέθηκε πως έχει λογισμικό που θα μπορούσε να εντοπίσει και να λογοκρίνει φράσεις όπως «Απελευθερώστε το Θιβέτ», «Ζήτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν», ή «δημοκρατικό κίνημα». Σύμφωνα με την αναφορά του Κέντρου Κυβερνασφάλειας, η λειτουργία αυτή είναι απενεργοποιημένα στα κινητά που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, ωστόσο θα «μπορούσε να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή». Η λιθουανική έρευνα θέλει το ίδιο κινητό να μεταφέρει κωδικοποιημένα δεδομένα γύρω από τη χρήση του τηλεφώνου σε έναν σέρβερ στη Σιγκαπούρη.
Όσον αφορά το κινητό της Huawei, αυτό πρόκειται για το μοντέλο P40 5G, του οποίου το προεγκατεστημένο «κατάστημα» εφαρμογών, AppGallery, φαίνεται πως μπορεί να ανακατευθύνει τους χρήστες σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία προσφέρουν εφαρμογές που έχουν μολυνθεί με ιούς και/ή θεωρούνται κακόβουλες με άλλους τρόπους.
Από μεριάς τους, οι εταιρείες αρνήθηκαν ότι τα κινητά τους στέλνουν τα δεδομένα των χρηστών σε τρίτους, ή ότι λογοκρίνουν τα όσα οι χρήστες γράφουν ή αναζητούν στο διαδίκτυο. Μιλώντας στο BBC, εκπρόσωπος της Xiaomi δήλωσε ότι η εταιρεία της «Ποτέ δεν θα λογόκρινε την επικοινωνία των χρηστών της με άλλους χρήστες, ούτε θα μπλόκαρε με οποιονδήποτε τρόπο προσωπικές ενέργειες των χρηστών όπως η αναζήτηση, οι κλήσεις, το σερφάρισμα στο ίντερνετ ή η χρήση λογισμικού επικοινωνίας που προέρχεται από άλλους παρόχους».
Όσον αφορά τη Huawei, ένας δικός της εκπρόσωπος δήλωσε στο BBC ότι «Τα δεδομένα των χρηστών δεν υπόκειται σε καμιά επεξεργασία που πραγματοποιείται εκτός της ίδιας της συσκευής».
«Το AppGallery συλλέγει και επεξεργάζεται μόνο τα δεδομένα εκείνα που χρειάζονται, ώστε να μπορούν οι χρήστες του να αναζητούν, να εγκαθιστούν και να διαχειρίζονται εφαρμογές από άλλους παρόχους. Ο,τι δηλαδή κάνουν και όλα τα υπόλοιπα καταστήματα εφαρμογών (app stores)», προσέθεσε ο εκπρόσωπος. Ο ίδιος τόνισε ότι η Huawei διενεργεί τακτικά ελέγχους ασφαλείας, για να βεβαιωθεί ότι οι χρήστες της κατεβάζουν μόνον τις εφαρμογές που είναι ασφαλείς.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Η αναφορά του Υπουργείου Άμυνας της Λιθουανίας έρχεται σε μια εποχή, όπου το κλίμα μεταξύ Κίνας και Λιθουανίας είναι ούτως ή άλλως τεταμένο.
Τον περασμένο μήνα, η Κίνα απαίτησε από την Λιθουανία να απομακρύνει τον πρέσβη της από το Πεκίνο, λέγοντας ότι και η ίδια θα απομάκρυνε τον δικό της εκπρόσωπο από το Βίλνιους. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η Ταϊβάν ανακοίνωσε πως οι δικές της αποστολές στην Λιθουανία θα γίνονταν υπό το όνομα «Γραφείο Αντιπροσώπων της Ταϊβάν». Σημειώνεται πως οι άλλες πρεσβείες της Ταϊβάν ανά τον κόσμο και την Ευρώπη χρησιμοποιούν το όνομα της πρωτεύουσάς της, Ταϊπέι, αποφεύγοντας μια άμεση αναφορά στο όνομα του νησιού, το οποίο η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος.
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Δημοσκόπηση: Ποιος είναι ο Ελληνας αρνητής εμβολιασμού και πόσοι εκτιμούν ότι έρχεται νέο lockdown
- ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά – Τι αλλάζει από εφέτος
- Εικονικοί εμβολιασμοί – Βίντεο ντοκουμέντο: Πώς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω η γιατρός στο ΙΚΑ Λ. Αλεξάνδρας
- Κορονοϊός: 3.559 κρούσματα σε ανήλικους μέσα σε μία εβδομάδα
- Ρόδος: Αυτή ήταν η 32χρονη εκπαιδευτικός που δολοφονήθηκε στη μέση του δρόμου – Άφησε σημείωμα ο δράστης πριν αυτοκτονήσει
- Ανατροπή για τα oδοντιατρεία: Νέα εισήγηση να μην κάνουν rapid test οι εμβολιασμένοι
- Η «σφαγή της ξανθιάς»: Άγριος «πόλεμος» Μαλέσκου – Καινούργιου ζωντανά στον αέρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr