Χρησιμοποιώντας ένα νέο εργαλείο, το λεγόμενο neuralMatch, η Apple θα σκανάρει εικόνες, πριν αυτές «ανέβουν» στον διαδικτυακό της αποθηκευτικό χώρο, το iCloud Photos.
Με το neuralMatch, η εταιρεία θα συγκρίνει τις προς ανάρτηση στο Cloud εικόνες με ήδη γνωστές φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας. Εάν εντοπιστεί ύποπτο περιεχόμενο, αυτό θα εξετάζεται ξανά από το προσωπικό της Apple. Σε περίπτωση που το περιεχόμενο πρόκειται όντως για παιδική πορνογραφία, ο λογαριασμός του εκάστοτε χρήστη θα απενεργοποιείται και η Apple θα ενημερώνει το Εθνικό Κέντρο Αγνοούμενων ή Κακοποιημένων Παιδιών των ΗΠΑ (NCMEC)
Εφόσον το νέο εργαλείο θα ψάχνει μόνον εικόνες που υπάρχουν ήδη στη βάση δεδομένων του NCMEC, δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τις «αθώες» φωτογραφίες, όπως αυτές που ανταλλάσσουν π.χ. γονείς, με το παιδί τους να κάνει μπάνιο. Κάποιοι ερευνητές, ωστόσο, ανησυχούν καθώς το neuralMatch δεν «βλέπει» ακριβώς τις εικόνες, αλλά αναλύει το μαθηματικό τους «αποτύπωμα». Το γεγονός αυτό, θεωρούν κάποιοι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα από ορισμένους, που ενδεχομένως θα ήθελαν να δυσφημίσουν έναν χρήστη.
Ο Μάθιου Γκριν, ερευνητής κρυπτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, προειδοποιεί πως το σύστημα αυτό θα μπορούσε, θεωρητικά, να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή φαινομενικά «αθώων» εικόνων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά, ώστε να έχουν παρόμοιο «αποτύπωμα» με μια άλλη, ύποπτη εικόνα. «Εμείς οι ερευνητές μπορούμε πολύ εύκολα να κάνουμε κάτι τέτοιο, εξαπατώντας το σύστημα», εξηγεί ο Γκριν.
Φόβοι εκφράστηκαν, επίσης, για την τυχόν εκμετάλλευση του συστήματος από κυβερνήσεις που θέλουν να στοχοποιήσουν ή να παρακολουθήσουν αντιφρονούντες. «Τι θα γίνει εάν π.χ. μια κυβέρνηση πει στην Apple: Ορίστε μια λίστα πραγμάτων, τα οποία θέλουμε να ψάχνετε;» λέει ο Γκριν. «Θα πει όχι η Apple; Ας ελπίσουμε πως θα πει όχι, αν και η τεχνολογία της από μόνη της δεν το λέει».
Τεχνολογικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η Facebook κοινοποιούν εδώ και χρόνια τα ψηφιακά αποτυπώματα γνωστών φωτογραφιών που απεικονίζουν παιδική πορνογραφία. Η Apple χρησιμοποιούσε τα δεδομένα αυτά για να ελέγχει τις φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο iCloud, ωστόσο ο έλεγχος του υλικού που γίνεται απευθείας στην συσκευή, από την οποία το υλικό προέρχεται, πρόκειται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά.
Για πρώτη φορά στα χρονικά, μια τεχνολογική εταιρεία όπως η Apple σκοπεύει, επίσης, να ελέγχει τα λεγόμενα «απ’ άκρη σ’ άκρη» κωδικοποιημένα μηνύματα που ανταλλάσσουν οι χρήστες. Ένα άλλο εργαλείο, βασιζόμενο στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, θα αναγνωρίζει αμέσως το ύποπτο υλικό και θα επιτρέπει στους γονείς να τοποθετούν ειδικά «φίλτρα» στα μηνύματα που δέχονται ή στέλνουν τα παιδιά τους.
Οι φωτογραφίες που θα ελέγχονται κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα αποστέλλονται στο προσωπικό της Apple, ούτε θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των Αρχών. Οι μόνοι που θα ειδοποιούνται θα είναι οι γονείς των παιδιών, που είτε έχουν λάβει είτε προσπαθούν να στείλουν κάποια ύποπτη εικόνα.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Σχετικά με τον κίνδυνο εκμετάλλευσης του συστήματος της Apple για κακόβουλους σκοπούς τοποθετήθηκε και ο Χάνι Φαρίντ, ο επιστήμονας που ανέπτυξε πριν από μερικά χρόνια το «PhotoDNA», το σύστημα, δηλαδή, που αξιοποιείται από τα όργανα του Νόμου για τον εντοπισμό ψηφιακού υλικού παιδικής πορνογραφίας. Ο Φαρίντ αναγνώρισε ότι το σύστημα της Apple θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, όπως κάποιοι φοβούνται, αλλά τόνισε ότι η αναγκαιότητα πάταξης της παιδικής πορνογραφίας είναι μεγαλύτερη.
«Αν μπορεί να συμβεί αυτό που λένε; Φυσικά. Αλλά θα με ανησυχούσε; Όχι», δήλωσε ο επιστήμονας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεκάδες άλλα προγράμματα που χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία, πιθανώς «τρωτή» όσον αφορά την ιδιωτικότητα των χρηστών, δεν έχουν μετατραπεί σε όργανα παγίδευσης των πολιτών, στον βαθμό που κάποιοι νομίζουν. «Η WhatsApp επίσης δίνει την δυνατότητα κωδικοποιημένων μηνυμάτων», λέει ο Φαρίντ, «αλλά έχει και αυτή εδώ και χρόνια ένα σύστημα εντοπισμού κακόβουλου υλικού, που αποτρέπει τους χρήστες από το να ανοίγουν ύποπτους συνδέσμους».
Παρά τις κατηγορίες που την θέλουν να υπονομεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών μέσω του νέου της συστήματος, η Apple υποστήριξε πως έχει φροντίσει ώστε οι αλλαγές όχι μόνο να μην υπονομεύουν την ιδιωτικότητα, αλλά μάλιστα, να την προστατεύουν.
«Στόχος μας είναι να δημιουργούμε τεχνολογία που ενδυναμώνει τους ανθρώπους και εμπλουτίζει τις ζωές τους, βοηθώντας τους, παράλληλα, να παραμένουν ασφαλείς», έλεγε η ανακοίνωση της εταιρείας για τις αλλαγές.
«Θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από τους κακοποιητές που χρησιμοποιούν εργαλεία επικοινωνίας για να εκμεταλλευτούν και να “στρατολογήσουν” παιδιά και να περιορίσουμε την εξάπλωση του υλικού που σχετίζεται με την παιδική κακοποίηση. Το πρόγραμμά μας είναι φιλόδοξο και η προστασία των παιδιών μια σημαντική προτεραιότητα. Οι προσπάθειές μας θα εξελιχθούν και επεκταθούν, με το πέρασμα του χρόνου».
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πυροσβέστης έπεσε σε πηγάδι την ώρα που έσβηνε την φωτιά – Κινητοποίηση από το ΕΚΑΒ
- Συναγερμός από το 112 σε όλη τη χώρα– «Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, προστατεύουμε τα δάση μας»
- Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Εκτός ελέγχου η πύρινη κόλαση – Καίγονται Δροσοπηγή, Κρυονέρι και Αφίδνες, πέρασε την Εθνική η φωτιά [βίντεο]
- Φωτιά στη Δροσοπηγή: Καίγεται ο οικισμός, εκκενώνονται Κρυονέρι, Αφίδνες – Υπάρχουν εγκλωβισμένοι [βίντεο]
- Φωτιά στην Ηλεία: Πύρινη κόλαση στο Λάλα – Τυλίγονται στις φλόγες σπίτια και επιχειρήσεις [βίντεο]
- ΑΔΜΗΕ: Εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα λόγω της φωτιάς – Κίνδυνος για διακοπές ρεύματος στην Αττική
- Φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώθηκε το κάμπινγκ στην Αγία Άννα – Στην παραλία οι πολίτες, επιστρατεύθηκαν ταξί [βίντεο]
- Φωτιά στην Ηλεία: Εντοπίστηκε ύποπτος για εμπρησμό – Τι καταγγέλλει ο δήμαρχος Πύργου [βίντεο]
- Φωτιά στην Ηλεία: Απέλπιδα κραυγή από κάτοικο στο χωριό Κλάδεος – «Υπάρχουν 100 εγκλωβισμένοι στο χωριό μας» [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter