Βασισμένοι σε προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) η Ζωή Κουρτζή και οι συνεργάτες της πραγματοποιούν πολλά υποσχόμενες δοκιμές πάνω σε ένα σύστημα έγκαιρης πρόγνωσης της άνοιας, το οποίο θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να προλάβουν τη βαριά νευροεκφυλιστική ασθένεια ή να αναχαιτίσουν την εξέλιξή της, προκειμένου να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Με τη νέα τεχνική, για τη διάγνωση της άνοιας αρκεί μια απλή μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου, ενώ ως τώρα απαιτούνταν πολλές από αυτές, σε συνδυασμό με διαγνωστικά τεστ.
Ο αλγόριθμος μπορεί να αναγνωρίσει αδιόρατα σημάδια της άνοιας, που περνούν απαρατήρητα ακόμη και από τους εμπειρότερους νευρολόγους, συνδυάζοντάς τα με δεδομένα από το ιστορικό άλλων ασθενών.
«Αν παρέμβουμε εγκαίρως οι θεραπείες μπορούν να ξεκινήσουν νωρίς και να επιβραδύνουμε την πρόοδο της ασθένειας. Ταυτόχρονα ο ασθενής μπορεί να αποφύγει περισσότερες βλάβες», τόνισε η δρ Κουρτζή στο BBC. «Mε αυτόν τον τρόπο», συνέχισε η καθηγήτρια του Κέιμπριτζ και μέλος του Εθνικού Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης και Επιστημονικών Δεδομένων «Αλαν Τούρινγκ», «τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν πιο αργά στη ζωή του ατόμου ή και να μην εκδηλωθούν καθόλου». Το σύστημα της Ελληνίδας επιστήμονος συγκρίνει τον εγκέφαλο όσων ανησυχούν ότι κινδυνεύουν να πάθουν άνοια με μαγνητικές τομογραφίες χιλιάδων ασθενών σε διάφορα στάδια, μαζί με δεδομένα των ιατρικών τους φακέλων.
Το ενθαρρυντικό τής μεθόδου είναι ότι τα πρώιμα κλινικά τεστ διέγνωσαν την άνοια χρόνια προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ακόμη κι όταν οι μαγνητικές δεν έδειχναν κανένα σημάδι εγκεφαλικής βλάβης. Τώρα, στην κύρια φάση κλινικών δοκιμών, αναμένεται να συμμετάσχουν 500 ασθενείς και τα αποτελέσματά τους θα δοθούν στους προσωπικούς τους γιατρούς για να αποφασίσουν για τη θεραπεία τους.
Η Ζωή Κουρτζή είναι υπεύθυνη για το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ο γενικός επικεφαλής του εγχειρήματος, δρ Τιμ Ρίτμαν, χαρακτήρισε «φανταστική εξέλιξη» το διαγνωστικό σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης.
«Αυτές οι ασθένειες καταστρέφουν τη ζωή των ανθρώπων. Τώρα όμως θα μπορούμε να τους δώσουμε περισσότερες πληροφορίες, να είμαστε πιο σίγουροι για τη διάγνωση και να τους βοηθήσουμε καλύτερα», συμπλήρωσε.
Αποκάλυψη: Αυτό το πλάσμα θα κυβερνήσει τη Γη αν πεθάνουν όλοι οι άνθρωποι σύμφωνα με επιστήμονες
Ενας από αυτούς που θα συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές είναι ο 75χρονος Ντένις Κλαρκ, πρώην ανώτατο διοικητικό στέλεχος σε εταιρία τροφίμων, που συνταξιοδοτήθηκε πριν από μια πενταετία. Πέρσι, η σύζυγός του ανακάλυψε ότι η μνήμη του τον πρόδιδε, με αποτέλεσμα και οι δυο να ανησυχούν μήπως έχει άνοια. Ο ίδιος δυσκολεύεται να περιγράψει τα συμπτώματά του, αλλά τώρα το ζευγάρι μπορεί να προγραμματίσει τη θεραπεία – αν χρειαστεί. Υπάρχουν όμως στο πρόγραμμα και νεότεροι ασθενείς, όπως ο 57χρονος Μαρκ Τόμπσον, που έχει εδώ κι ένα χρόνο κενά μνήμης. «Εκανα τουλάχιστον τέσσερις μαγνητικές προτού φτάσουμε στη διάγνωση, αλλά αυτό που με κατέτρωγε ήταν η αβεβαιότητα. Μήπως είχα καρκίνο; Θα χρειαζόμουν εγχείρηση; Το άγχος χειροτέρεψε τα συμπτώματά μου κι αν υπήρχε εξαρχής αυτό το σύστημα θα ήμουν πολύ καλύτερα…».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter