Γνωστή επιστημονικά και ως Physarum polycephalum, η «Γλίτσα» συναρπάζει τους επιστήμονες καθώς, παρόλο που δεν διαθέτει εγκέφαλο, μπορεί να φέρει εις πέρας καθήκοντα όπως η λήψη αποφάσεων και η μεταφορά γνώσης σε άλλους μικροοργανισμούς του ίδιου είδους. Η «Γλίτσα» μπορεί επίσης να κοιμηθεί, όπως και οι περισσότερο ανεπτυγμένοι οργανισμοί, αλλά και να κινηθεί σε περίπλοκους, δαιδαλώδεις χώρους, αποφεύγοντας κάθε εμπόδιο.
Στα πλαίσια ενός νέου πειράματός τους, οι επιστήμονες θα στείλουν «Γλίτσες» στο διάστημα, προκειμένου να μελετήσουν την επιρροή της ακτινοβολίας και της μικροβαρύτητας πάνω στον μικροοργανισμό. Το πείραμα θα διεξαχθεί από το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών των ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Εταιρεία.
Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα σταλούν 6 «Γλίτσες», τοποθετημένες σε κυκλικά κοντέινερ. Ορισμένα εξ αυτών θα περιέχουν και τροφή (νιφάδες βρώμης) σε απόσταση περίπου 1 εκατοστού από τις «Γλίτσες». Με το που φτάσουν οι «Γλίτσες» στον Σταθμό, ένας αστροναύτης θα τις «αναζωογονήσει» ρίχνοντάς τους μια σταγόνα νερό. Από εκεί και πέρα, η συμπεριφορά της κάθε «Γλίτσας» και οι κινήσεις της θα καταγράφονται σε βίντεο.
Τα βιντεάκια θα σταλούν έπειτα στη Γη, ώστε να αναλυθούν οι κινήσεις των μικροοργανισμών όταν προσπαθούν να προσεγγίσουν την τροφή, ή όταν κινούνται χωρίς να υπάρχει τροφή στο χώρο τους. Το ενδιαφέρον είναι πως η ανάλυση δεν θα γίνει μόνον από τους επιστήμονες: Στην μελέτη θα συμμετέχουν εκατοντάδες μαθητές, ηλικίας 10-18 ετών, από 5.000 σχολεία. Οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους «Γλίτσες» που θα βρίσκονται στη Γη, για να συγκρίνουν το σχήμα και την ανάπτυξή τους με αυτήν των μικροοργανισμών που θα έχουν σταλεί στο διάστημα.
Αποκάλυψη: Αυτό το πλάσμα θα κυβερνήσει τη Γη αν πεθάνουν όλοι οι άνθρωποι σύμφωνα με επιστήμονες
«Στόχος μας είναι να διερευνήσουμε την επιρροή της μικροβαρύτητας στη συμπεριφορά των μικροοργανισμών, αλλά και στην ανάπτυξή τους», λέει η δρ. Audrey Dussutour, διευθύντρια έρευνας του Γαλλικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών. «Ο απώτερος στόχος μας είναι, ωστόσο, να εμπλακούν τα παιδιά σε ενδιαφέροντα και συναρπαστικά επιστημονικά πειράματα».
ΠΗΓΗ: New York Post
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φωτιά στην Βαρυμπόμπη – Αποκάλυψη Εleftherostypos.gr: Πώς το Beriev-200 έσωσε κάτοικο
- Φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο, μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Ρίψεις από τα εναέρια
- Κορονοϊός: Σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα, αυξάνονται οι διασωληνώσεις
- Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Συναγερμός από το Εθνικό Αστεροσκοπείο – «Μείνετε σπίτι με κλειστά παράθυρα»
- Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Συνεχίζεται η μάχη – Ξεκίνησαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα
- Καύσωνας: Δεν έχει τέλος το θερμό «κύμα» – Στα ύψη το θερμόμετρο και σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter