«Είναι σε συναντήσεις για τρία χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox Radio. «Οπότε δεν νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχει σε συναντήσεις», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «δεν έχει απομείνει κανένα διαπραγματευτικό χαρτί στην Ουκρανία» σε πιθανές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία. «Είχα πολύ καλές συζητήσεις με τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν και δεν είχα τόσο καλές συζητήσεις με την Ουκρανία. Δεν έχουν κανένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια τους, αλλά παίζουν σκληρά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να το αφήσουμε αυτό να συνεχιστεί».
Νωρίτερα είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Fox Radio ότι η παρουσία του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «δεν είναι πολύ σημαντική». «Είναι σε συναντήσεις για τρία χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχει σε συναντήσεις», πρόσθεσε.
Reuters: Οι ΗΠΑ αρνούνται να υπογράψουν πρόταση του ΟΗΕ υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας
Οι ΗΠΑ αρνούνται να συνυπογράψουν σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για τον εορτασμό των τριών χρόνων από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, το οποίο υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου και απαιτεί ξανά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, όπως δήλωσαν στο Reuters τρεις διπλωματικές πηγές.
Οι χώρες μπορούν να αποφασίσουν να συνυπογράψουν μια απόφαση μέχρι την ψηφοφορία. Η Γενική Συνέλευση των 193 μελών αναμένεται να ψηφίσει την Δευτέρα, ανέφεραν διπλωμάτες. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικές, αλλά φέρουν πολιτικό βάρος, αντικατοπτρίζοντας την παγκόσμια άποψη για τον πόλεμο.
«Τα προηγούμενα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήθως συνυπογράφουν τέτοιες αποφάσεις υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία», δήλωσε μία από τις πηγές, η οποία όπως και οι άλλοι ζήτησε ανωνυμία για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα, την Πέμπτη.
Η πρώτη διπλωματική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι η απόφαση χορηγείται από περισσότερες από 50 χώρες, χωρίς να τις κατονομάσει.
Μια δεύτερη διπλωματική πηγή είπε: «Προς το παρόν, η κατάσταση είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα το υπογράψουν». Αντί για αυτό, γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί υποστήριξη από άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των χωρών του Παγκόσμιου Νότου, πρόσθεσε η πηγή.
Η ψηφοφορία του ΟΗΕ έρχεται εν μέσω μιας διευρυνόμενης ρήξης μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία και η ομάδα του πραγματοποίησε συνομιλίες με τη Ρωσία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.
Η διένεξη αυτή αποτελεί μια σημαντική πολιτική κρίση για την Ουκρανία, η οποία έχει χρησιμοποιήσει δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, η οποία συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης, για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας και έχει ωφεληθεί και από διπλωματική υποστήριξη.
Το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ, το οποίο επικαλείται το Reuters, «καλεί σε αποκλιμάκωση, έγκαιρη παύση των εχθροπραξιών και ειρηνική επίλυση του πολέμου κατά της Ουκρανίας σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο». Επίσης, «υπενθυμίζει την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των σχετικών αποφάσεών του που υιοθετήθηκαν ως απάντηση στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, ιδίως την απαίτησή του να αποσύρει η Ρωσική Ομοσπονδία αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το έδαφος της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».
Η Ρωσία έχει καταλάβει περίπου το 20% της Ουκρανίας και κερδίζει αργά αλλά σταθερά εδάφη στα ανατολικά. Η Μόσχα δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της ανταποκρίνεται σε μια υπαρξιακή απειλή που συνιστά η επιδίωξη του Κιέβου να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία και η Δύση αποκαλούν την ενέργεια της Ρωσίας ιμπεριαλιστική αρπαγή γης.