Η μήνυση κατατέθηκε εκ μέρους των «εκατομμυρίων παιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που έχουν χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούν ακόμα την δημοφιλή εφαρμογή.
Εάν δικαιωθούν στο δικαστήριο, τα παιδιά ενδέχεται να λάβουν χιλιάδες λίρες Αγγλίας το καθένα, ως αποζημίωση.
Το TikTok έχει ήδη χαρακτηρίσει «αβάσιμες» τις κατηγορίες και δηλώσει πως θα παλέψει για τη δική του δικαίωση.
Οι δικηγόροι των παιδιών ισχυρίζονται πως η εφαρμογή συλλέγει προσωπικές πληροφορίες των ανηλίκων χρηστών, όπως οι αριθμοί τηλεφώνου τους, τα βίντεο που αναρτούν, η ακριβής τους τοποθεσία και βιομετρικά δεδομένα χωρίς «επαρκή προειδοποίηση, διαφάνεια ή την απαιτούμενη συναίνεση που απαιτείται και καθορίζεται από τον νόμο» και χωρίς «τα παιδιά ή οι γονείς τους να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες».
Απέναντι στους ισχυρισμούς αυτούς, η εταιρεία έχει ήδη απαντήσει πως «Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok, το οποίο επιστρατεύει ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες ώστε να προστατεύσει όλους τους χρήστες και πάνω απ’ όλα τους ανηλίκους».
Η αγωγή της Λόνγκφιλντ αφορά τα παιδιά που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το TikTok από τις 25 Μαΐου του 2018 και έπειτα, ενώ όσα παιδιά και οικογένειες επιθυμούν να εξαιρεθούν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Η κ. Λόνγκφιλντ δήλωσε στο BBC πως επέλεξε να εστιάσει στο TikTok καθώς, ενώ όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες, η συγκεκριμένη φέρεται να είναι η «πρωταθλήτρια» σε αυτή τη δραστηριότητα.
Αποκάλυψη: Αυτό το πλάσμα θα κυβερνήσει τη Γη αν πεθάνουν όλοι οι άνθρωποι σύμφωνα με επιστήμονες
«Το TikTok είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα, η οποία βοήθησε τα παιδιά να μείνουν σε επαφή με τους συνομηλίκους τους κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης χρονιάς. Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι πιο “σκοτεινό” πίσω από τα διασκεδαστικά τραγούδια και τις προκλήσεις χορού», είπε.
«Η εταιρεία αυτή πρόκειται για έναν κολοσσό συλλογής δεδομένων, “μασκαρεμένο” ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης», ισχυρίζεται η Λόνγκφιλντ, υπογραμμίζοντας πως το TikTok «έχει εσκεμμένα και επιτυχημένα εξαπατήσει τους γονείς, οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν τι είδους πληροφορίες συλλέγονται μέσα από τις σκοτεινές πρακτικές της εφαρμογής».
Η υπόθεση εκπροσωπείται από την δικηγορική εταιρεία Scott & Scott, με έναν από τους δικηγόρους, τον Τομ Σάουθγουελ, να υποστηρίζει πως ο τρόπος που συλλέγονται τα δεδομένα από το TikTok συνιστά «τεράστια παράβαση της σχετικής βρετανικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
Η αγωγή αυτή δεν πρόκειται για την πρώτη του είδους της, καθώς πέρσι το χειμώνα, μια παρόμοια αγωγή είχε κατατεθεί κατά του TikTok από ένα ανώνυμο 12χρονο κορίτσι, το οποίο είχε λάβει επίσης την υποστήριξη της Λόνγκφιλντ.
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός 17/04: 2.411 νέα κρούσματα – 837 οι διασωληνωμένοι και 67 νέοι θάνατοι
- Η Βρετανία αποχαιρέτησε τον Πρίγκιπα Φίλιππο – Συγκίνηση στην κηδεία [εικόνες & βίντεο]
- Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη: «Είδα τη δολοφονική επίθεση» – Τι αποκαλύπτει μάρτυρας
- Lockdown: Γιατί οι Λοιμωξιολόγοι «έδειξαν κόκκινο» στο άνοιγμα
- Κορωνοπάρτι την Κυψέλη με Dj – Συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 άτομα
- «Τον έσωσα χωρίς δεύτερες σκέψεις» λέει στον Ε.Τ. ο αστυνομικός που έσβησε τη φωτιά από διαδηλωτή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr