Η ομάδα του MIT συνεργάστηκε με τον Βερολινέζο καλλιτέχνη Τόμας Σαρασίνο, προκειμένου να μετατρέψουν δισδιάστατες φωτογραφίες ιστών από αράχνη σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο.
Στην συνέχεια, με τη βοήθεια του τμήματος μουσικής του MIT, το μοντέλο μετατράπηκε σε «μουσικό όργανο» με τις ίνες του ιστού να λειτουργούν σα χορδές που παρήγαγαν διαφορετικούς ήχους, ανάλογα με το πάχος, την έκτασή τους κτλ.
«Παρόλο που ο ιστός δείχνει τυχαία κατασκευασμένος, έχει στην πραγματικότητα μια πολύ συγκεκριμένη εσωτερική δομή που η ανθρώπινη φαντασία δεν μπορεί να συλλάβει εύκολα, εάν απλά κανείς τον κοιτάξει», σχολίασε ο επικεφαλής μηχανικός του ΜΙΤ, Μάρκους Μπιούλερ.
«Ακούγοντας» ωστόσο τον ιστό, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πιο εύκολα τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα στις ίνες που τον απαρτίζουν, καθώς και τα μοτίβα που δημιουργούνται, τα οποία, όπως προαναφέραμε, δεν είναι καθόλου τυχαία.
«Φανταστείτε μια κιθάρα, στην οποία εμφανίζονται συνεχώς νέες χορδές καθώς την παίζεις», εξηγεί ο Μπιούλερ.
Μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει πολλές προεκτάσεις, ακόμα και στην ανθρώπινη ζωή και την μηχανική: Καθώς οι αράχνες κατασκευάζουν τους περίπλοκους ιστούς τους χωρίς υποστήριξη και «σκαλωσιές» οι επιστήμονες θεωρούν πως η κατανόηση του πώς ακριβώς λειτουργούν τα έντομα αυτά θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη νέων τεχνικών τρισδιάστατης εκτύπωσης και λοιπών κατασκευών.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Πέραν αυτού, η ακρόαση και ανάλυση των δονήσεων που παράγουν οι αράχνες όταν χτίζουν έναν ιστό ή προβαίνουν σε άλλες δραστηριότητες, όπως το ζευγάρωμα ή η επικοινωνία με άλλες αράχνες, θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν το είδος τους καλύτερα.
«Σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να «μιλήσουμε» τη γλώσσα της αράχνης», λέει ο Μπιούλερ. «Θα θέλαμε να δούμε και να μελετήσουμε το πώς επηρεάζει μια αράχνη η ακρόαση των συχνοτήτων που καταγράψαμε, ποια θα είναι η ανταπόκρισή της».
Πέραν όλων αυτών, οι επιστήμονες θεωρούν πως οι ιστοί της αράχνης παρουσιάζουν και καθαρά…μουσικό ενδιαφέρον.
«Είναι ασυνήθιστος και κάπως απόκοσμος ο ήχος τους, αλλά εν τέλει όμορφος», λέει ο Μπιούλερ.
Μέλη της ομάδας, μάλιστα, είχαν παραχωρήσει- προ κορωνοϊού- ζωντανές συναυλίες όπου ο ήχος του ιστού συνδυαζόταν με τον ήχο διάφορων μουσικών οργάνων, όπως μπορείτε να ακούσετε στο παρακάτω βίντεο:
ΠΗΓΗ: CNN
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη για την Ουκρανία, ΗΠΑ και Ρωσία
- Self test: Για ποιους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικά – Τι πρέπει να κάνουν για να μπορούν να δουλέψουν
- Αγία Παρασκευή: Ντελιβεράς έκλεψε μπουκαλάκι εμβολίου Pfizer από το εμβολιαστικό κέντρο
- Δολοφονία Καραϊβάζ: Σαρώνουν πάνω από 100 βίντεο με τους φονιάδες
- Κορωνοϊός – Καπραβέλος: Το Πάσχα μπορεί να φέρει έκρηξη κρουσμάτων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr