Ο χάρτης, στην πραγματικότητα μια σκαλιστή πλάκα από πέτρα, είχε ανακαλυφθεί για πρώτη φορά το 1900 στη Γαλλία, με τους αρχαιολόγους να χάνουν τα ίχνη του και να τον ανακαλύπτουν ξανά σε κελάρι κάστρου στη Γαλλία, το 2014.
Οι διαστάσεις του χάρτη είναι 1,5 μέτρο x 2 και φέρει σκαλισμένα σχέδια, που οι ειδικοί θεωρούν ότι αναπαριστούν περιοχή της δυτικής Βρετάνης.
Το γεγονός αυτό καθιστά τον χάρτη τον παλαιότερο γνωστό τρισδιάστατο χάρτη της Ευρώπης.
Γνωστός και ως «πινακίδα του Saint-Bélec», ο χάρτης θεωρείται πως είναι ηλικίας 4.000 ετών και ανήκει στην πρώιμη εποχή του Χαλκού (1.900- 1.650 π.Χ.).
Το 1900, ο αρχαιολόγος Paul du Chatellier είχε βρει το χάρτη, σκάβοντας σε περιοχή της δυτικής Βρετάνης που φιλοξενούσε ένα προϊστορικό ταφικό μνημείο.
Για πάνω από έναν αιώνα, η πινακίδα είχε φυλαχθεί κάτω από μια τάφρο στο κτήμα του du Chatellier, με τους αρχαιολόγους να την αγνοούν και εν τέλει να χάνουν τα ίχνη της μέχρι και το 2014, οπότε νέοι αρχαιολόγοι την ανέσυραν ξανά από το κελάρι του σπιτιού.
Αναλύοντας τα σκαλίσματα και τα σχέδια που φέρει η πινακίδα, οι ειδικοί κατέληξαν πως επρόκειτο για χάρτη.
Νέα προβλήματα για την Microsoft: Ποιες εφαρμογές της δεν λειτουργούν
Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως ο χάρτης απεικονίζει την κοιλάδα του ποταμού Odet, στην περιοχή Finistère της Γαλλίας.
Αυτό που συγκλονίζει τους ειδικούς είναι η ακρίβεια του χάρτη, η οποία, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, αγγίζει το 80%.
«Πιθανότατα πρόκειται για τον παλαιότερο χάρτη περιοχής που μπορούμε να αναγνωρίσουμε και σήμερα», λέει ο δρ. Νικολά Κλεμάν, ένας από τους μελετητές της πινακίδας.
«Παρόμοιοι χάρτες από πέτρα έχουν βρεθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Γενικά, πρόκειται για γεωγραφικές ερμηνείες διάφορων περιοχών “στο περίπου”. Εδώ, έχουμε να κάνουμε με την πρώτη φορά που απεικονίστηκε μια περιοχή με ακρίβεια και σε συγκεκριμένη κλίμακα», προσθέτει.
«Κατά πάσα πιθανότητα, ο χάρτης αποτελούσε μέσο επικύρωσης της κυριότητας κάποιου πρίγκιπα ή βασιλιά της εποχής σε συγκεκριμένη περιοχή», εξηγεί ο δρ. Κλεμάν.
«Έχουμε την τάση να υποτιμούμε τις γεωγραφικές γνώσεις των παλαιότερων κοινωνιών. Η πινακίδα αυτή είναι σημαντική, γιατί αποδεικνύει το πραγματικό μέγεθος των γνώσεών τους», καταλήγει.
ΠΗΓΗ: BBC
Εικόνες: Denis Gliksman/ Inrap
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τσιόδρας: Έριξε «βόμβες» για τον κορωνοϊό: Τι να κάνουμε για να μη γίνουμε Χιλή
- Μακρινίτσα: Διπλό φονικό πριν ληφθεί απόφαση για εγκλεισμό του
- Φορολογία: Έξι στοχευμένες παρεμβάσεις για πιο λάιτ φόρους
- Πολυκαταστήματα: Αυτά είναι που ανοίγουν – Τι αναφέρει η εγκύκλιος
- Πάσχα και εκκλησίες: Τι θα ζητήσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr