Η εικόνα
Στην πραγματικότητα, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ -διότι περί αυτού πρόκειται- επιφέρει αλλαγές, αλλά δεν δημιουργεί νέο τοπίο στον χώρο. Η εξήγηση είναι απλή: Με πρωταγωνιστές τα ίδια πρόσωπα σε άλλες θέσεις δεν αλλάζει το ζήτημα των συγκλίσεων στην Κεντροαριστερά. Και οι συγκλίσεις είναι ο κρίσιμος παράγοντας για τη διαμόρφωση νέου σκηνικού. Και επειδή χωρίς σύγκλιση δεν υπάρχει το κόμμα που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τη Ν.Δ.
Και επειδή αυτός ο πληθωρισμός κομμάτων στα όρια του χώρου της σημερινής Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25, νέο κόμμα Κασσελάκη, νέο κόμμα Τσίπρα κ.λπ.) θα αποδειχθεί μη βιώσιμος εκλογικά για περισσότερα του ενός κόμματος.
Οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -κάποιοι ακόμα αμφιταλαντεύονται για το αν θα πάνε στο ΠΑΣΟΚ ή στο νέο κόμμα Κασσελάκη ή αν θα πρέπει να περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας πριν αποφασίσουν- φέρνουν στο προσκήνιο και στο κέντρο των συζητήσεων το ΠΑΣΟΚ.
Η επίσημη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι δεν μπαίνει σε «μεταγραφολογία». Στο παρασκήνιο όμως τα πράγματα διαφέρουν.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη μεταφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι η πόρτα τους είναι ανοιχτή για στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Oχι όμως με συμφωνίες κορυφής, αλλά μέσα από μία διαδικασία από τα κάτω προς τα πάνω. Δηλαδή όχι τώρα και όχι ανακοινώσεις που θα συγκεντρώσουν, εκτός από το ενδιαφέρον, κριτική και εσωτερική γκρίνια.
Προϋποθέσεις
Oποιος θέλει να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ (ή και άλλο κόμμα) θα πρέπει να παρακολουθήσει τα περιφερειακά συνέδρια και να διατηρήσει την επαφή του με τις νομαρχιακές οργανώσεις.
Κατόπιν, θα είναι στα υπόψη για τους νέους τομείς του κόμματος που αναμένεται να συγκροτηθούν με τον νέο χρόνο και φυσικά για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα γίνει μέσα στην άνοιξη, όπου θα πάρει το «ΟΚ» για να προετοιμάζεται ως υποψήφιος. Εκεί δηλαδή που θα σηματοδοτηθεί αυτό που ο Νίκος Ανδρουλάκης ονομάζει σήμερα αμφίπλευρη διεύρυνση για να μην κατηγορηθεί ότι, εκτός από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει και στα στελέχη. Ακόμα και αυτούς που ήταν στο ΠΑΣΟΚ και το εγκατέλειψαν για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Αυτό που δεν λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην κοινή γνώμη είναι ότι για να πετύχει η προσέλκυση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και να ανέβει το ταβάνι του κόμματος πρέπει να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Και δεν το λέει, ακόμα τουλάχιστον, διότι ξέρει ότι θα έχει αντιδράσεις. Oπως της Aννας Διαμαντοπούλου, η οποία ήδη έχει δεσμευθεί δημοσίως ότι κανένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ.
ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ
Καβγάς για… συριζοποίηση
Η συγκυρία έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ σε ευνοϊκή θέση, ιδιαίτερα στις δημοσκοπήσεις, αλλά η εικόνα αυτή είναι επιφανειακή. Και αυτό τα έμπειρα στελέχη του κόμματος και το γνωρίζουν και το παραδέχονται.
Καταρχάς, περιμένουν να δουν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, όταν πλέον οι εταιρίες θα μετρούν το κόμμα Κασσελάκη αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο του αρχηγό. Εν συνεχεία, δεν βλέπουν καμία ουσιαστική αλλαγή ή έστω διάθεση για αλλαγές από τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που επιχείρησε να εκπέμψει η Χ. Τρικούπη, η πρώτη μάχη Ανδρουλάκη-Μητσοτάκη στη Βουλή δεν πήγε καθόλου καλά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε αδιάβαστος για την τροπολογία της κυβέρνησης για τα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ σε πολλά καίρια σημεία ήταν σε απόσταση και από αυτά που είπε η Aννα Διαμαντοπούλου, αλλά και από αυτά που είπε ο νέος εκπρόσωπος Τύπου και καλός εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.
Επιπλέον -δεν το έπιασαν τα ραντάρ του Τύπου εγκαίρως- σε σύσκεψη που έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη μετά την αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη στη Βουλή, καταγράφηκε ένας έντονος καβγάς ανάμεσα στον Πάρι Κουκουλόπουλο και τον Παύλο Γερουλάνο. Το θέμα ήταν η κριτική του πρωθυπουργού στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι υιοθετεί τακτικές ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και η αντίδραση του Παύλου Γερουλάνου που ζήτησε υπεύθυνες και μετρήσιμες προτάσεις και όχι λαϊκισμό, με αφορμή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. «Eτσι θα απαντήσουμε στο μεγάλο ζητούμενο της κυβερνησιμότητας;», λένε έμπειρα στελέχη που βλέπουν μακριά.
ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ, ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ
Οι φόβοι ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα, Κασσελάκη
Τα στελέχη της Κουμουνδούρου έκλεισαν χθες τους υπολογιστές τους με τον φόβο ότι η μεγαλύτερη κατραπακιά των τελευταίων ημερών δεν είναι οι ανεξαρτητοποιήσεις -οι οποίες ακόμα δεν έχουν τελειώσει-, αλλά το νούμερο της συμμετοχής στον σημερινό α’ γύρο των εκλογών για τον νέο αρχηγό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα και όχι ως πρόσωπα, δεν έχει συγκροτημένη άποψη για τις συνεργασίες με τα άλλα κόμματα του χώρου. Ακόμα και ο Σωκράτης Φάμελλος, που προβάλλεται ως ο άνθρωπος που θα μπορούσε να ανοίξει διαύλους συνεργασίες με τα άλλα κόμματα, δεν έχει πει ποτέ κάτι συγκεκριμένο, ενώ ο Παύλος Πολάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πιστεύει στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή άλλα κόμματα.
Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και ο αψύς Πολάκης, διατηρούν πολύ χαμηλούς τόνους έναντι της Νέας Αριστεράς, αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Νέα Αριστερά θα συνδράμει τον Αλέξη Τσίπρα όταν έρθει η ώρα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κάποιες τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα των μετρήσεων δεν είναι καλά ούτε για τον Αλέξη Τσίπρα ούτε και για το νέο εγχείρημά του. Και γι’ αυτό είναι πολλοί πλέον αυτοί που υποστηρίζουν ότι, ως ρεαλιστής, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί και να πραγματοποιήσει τη στροφή και να επιχειρήσει την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με νέο κόμμα.
Σε ό,τι αφορά το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι οι προβλέψεις είναι τουλάχιστον ριψοκίνδυνες. Στο επιτελείο του περιμένουν τις πρώτες μετρήσεις μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, για τις οποίες λένε ότι θα είναι ενθαρρυντικές και θα λειτουργήσουν έτσι ώστε και νέοι ψηφοφόροι θα έρθουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που ακόμα δεν το έχουν αποφασίσει, θα το αποφασίσουν και θα συνδράμουν τον Στέφανο Κασσελάκη.