Το Business Insider έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αριθμοί τηλεφώνων και άλλες λεπτομέρειες από λογαριασμούς χρηστών ήταν διαθέσιμοι σε μια δημόσια βάση δεδομένων. Το Facebook ανέφερε, σε μια ανάρτηση σε μπλογκ χθες, ότι «κακόβουλοι παράγοντες» απέκτησαν πρόσβαση στα δεδομένα πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019 εξαιτίας μιας αδυναμίας στο εργαλείο της πλατφόρμας για τις συγχρονισμένες επαφές.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Facebook δήλωσε πως το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι σίγουρο ότι έχει πλήρη εικόνα σχετικά με το ποιοι χρήστες θα έπρεπε να ενημερωθούν. Είπε, επίσης, ότι έλαβε υπόψη του το γεγονός πως οι χρήστες δεν μπορούν να διορθώσουν το θέμα και ότι τα δεδομένα είναι δημοσίως διαθέσιμα, προκειμένου να αποφασίσει να μην ειδοποιήσει τους χρήστες. Το Facebook διαβεβαίωσε ότι επέλυσε το πρόβλημα μόλις το αναγνώρισε εκείνη την περίοδο.
Οι πληροφορίες που διέρρευσαν δεν περιλαμβάνουν οικονομικά στοιχεία, στοιχεία σχετικά με την κατάσταση υγείας του χρήστη ούτε κωδικούς πρόσβασης, σύμφωνα με το Facebook. Εντούτοις, τα δεδομένα που διέρρευσαν θα μπορούσαν να παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες για χάκινγκ ή άλλες δόλιες χρήσεις.
Έτσι θα βρείτε αν παραβιάστηκε ο λογαριασμός σας στο Facebook
Ο εντοπισμός των λογαριασμών που έχουν παραβιαστεί είναι δύσκολη λύση αλλά ένας άλλος ιστότοπος, (haveibeenpwned.com) δίνει λύση με απλό τρόπο, εισάγοντας την διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάποιος, μπορεί να ελέγξει εάν ο λογαριασμός του έχει παραβιαστεί.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Βέβαια στην μέθοδο αυτή υπάρχει και ένα μειονέκτημα: Μολονότι οι λογαριασμοί των οποίων τα στοιχεία παραβιάστηκαν ανέρχονται σε 533 εκατομμύρια, μόνο στα 2,5 εκατομμύρια από αυτά οι παραβιάσεις περιλάμβαναν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails).
Ο δημιουργός του παραπάνω ιστοτόπου, εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει εργαλείο που θα επιτρέπει σε κάποιον να δει εάν έπεσε θύμα υποκλοπής μέσω του αριθμού του κινητού του τηλεφώνου, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter.
«Η κύρια αξία των δεδομένων έγκειται στην σχέση των τηλεφωνικών αριθμών με την ταυτοποίηση των χρηστών. Παρόλο που σε όλες τις υποκλοπές εμπεριέχονται τα προσωπικά τηλέφωνα, εντούτοις μόνο στα 2,5 εκατομμύρια εμπεριέχονται διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» όπως υποστηστηρίζει το HaveIBeenPwned.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μητσοτάκης: Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης – Τι είπε για τη μετακίνηση στα χωριά και εμβόλια σε υγειονομικούς
- Οριστικό: Ανοίγουν 12 Απριλίου τα λύκεια σε όλη τη χώρα
- Κορωνοϊός 07/04: 3.445 νέα κρούσματα, 75 νεκροί και 749 διασωληνωμένοι
- Εμβόλιο AstraZeneca: Οι θρομβώσεις είναι παρενέργεια αλλά σπάνια, λέει ο ΕΜΑ
- Κυπαρισσία: Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει τον δράστη με το όπλο στο χέρι λίγο μετά τη δολοφονία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr