Eτσι, εκτός από την προμήθεια ορισμένων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), από τα φαρμακεία της γειτονιάς οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν και άλλες σημαντικές υπηρεσίες υγείας, όπως π.χ. υπηρεσίες Tηλεϊατρικής.
Τα παραπάνω, τα οποία ανακοινώθηκαν ήδη από τον υπουργό Υγείας, Aδωνι Γεωργιάδη, αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Ο κ. Γεωργιάδης, σε πρόσφατη ομιλία του σε Συνέδριο, δήλωσε ότι τα φαρμακεία θα παίξουν κομβικό ρόλο στην ΠΦΥ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αντί να δημιουργηθούν νέες δομές υγείας, θα αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα φαρμακεία που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε χωριό της Ελλάδας. Ετσι, μετά την τοποθέτηση ειδικών μηχανημάτων Τηλεϊατρικής, οι πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές θα μπορούν να λαμβάνουν ιατρικές συμβουλές, κλείνοντας το «κενό» της πρόσβασης σε υγειονομική φροντίδα.
«Θα χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο των φαρμακείων για να ενισχύσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την Τηλεϊατρική. Η τεχνολογία εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και έχουμε καταπληκτικά μηχανήματα, πολύ πιο εύκολα στη χρήση και πιο απλά από τα παλαιότερα. Αντί να φτιάχνουμε Κέντρα Υγείας και πολυδύναμα ιατρεία σε όλη την Ελλάδα που δεν μπορούμε, μπορούμε να συνεργαστούμε με το δίκτυο των φαρμακείων, να εγκαταστήσουμε τέτοια μηχανήματα σε απομακρυσμένα φαρμακεία και να παρέχουμε υπηρεσίες μέσω της Τηλεϊατρικής στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας πολύ αξιόπιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Ε. Αγαπηδάκη
Μιλώντας πρόσφατα για το ίδιο θέμα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σημείωσε πως μέχρι το τέλος του 2025 το δίκτυο Τηλεϊατρικής θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.
9 επιπλοκές διαβήτη: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται
«Το μέλλον της Υγείας είναι ανθρώπινο. Πολλές φορές όταν σκεφτόμαστε τα ψηφιακά εργαλεία σιγά-σιγά η σκέψη μας οδηγείται σε μια απανθρωποίηση του τομέα της Υγείας. Είμαστε εδώ και συζητάμε για ένα ψηφιακό μέλλον το οποίο έχει σαν επίκεντρο τον άνθρωπο», υπογράμμισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη και πρόσθεσε: «Ζούμε σε μία ενδιαφέρουσα εποχή, στην οποία έχουμε τη δυνατότητα να απαντάμε πολύ αποτελεσματικά, με πολύ καινούργια εργαλεία, με πολύ καινούρια γνώση, σε αυτά τα παλιά προβλήματα που έχει η ανθρωπότητα».
Τα φαρμακεία εξελίσσονται σε «κόμβο» ΠΦΥ
Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να «επενδύσει» στα πάνω από 10.000 φαρμακεία που υπάρχουν σε κάθε σημείο της επικράτειας, ώστε να τα μετατρέψει σε «κυψέλες» Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. (ΠΦΥ).
Οι φαρμακοποιοί θα κληθούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη βελτιστοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στη συμπλήρωση του ιατρικού φακέλου των ασθενών και στην εκπαίδευση των πολιτών για τη χρήση ψηφιακών πλατφορμών.
Ηδη ο ρόλος των φαρμακείων στον τομέα της πρόληψης εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένος, με την ανάθεση από την κυβέρνηση της ευθύνης των εμβολιασμών (κατά της γρίπης και της COVID-19), των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και την εγγραφή των πολιτών στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού.
«Εχουν ξαναγίνει ποτέ σε οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που αφορούν στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού; Τεχνικές δυσκολίες θα υπάρξουν. Το πρόγραμμα του παχέος εντέρου έχει δικαιούχους περίπου 3,5 εκατομμύρια. Το μείζον δεν είναι να τσακωνόμαστε στα τεχνικά», ανέφερε ο ίδιος απαντώντας στους εργαστηριακούς γιατρούς που επέκριναν την απόφαση να επωμιστούν τα φαρμακεία το βάρος των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με τα self tests.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Δεν θα εξαιρέσουμε τους γιατρούς από τις διαδικασίες προωθώντας στους φαρμακοποιούς, ξεκαθάρισε ωστόσο ο Aδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες της Tηλεϊατρικής μέσω των φαρμακείων δεν γίνεται να παρέχονται χωρίς ιατρική υποστήριξη. «Δεν καταργούμε τον γιατρό. Ο γιατρός πάντα έχει τον κυρίαρχο ρόλο. Μην παρεξηγηθώ», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Η εισαγωγή των υπηρεσιών Τηλεϊατρικής συνοδεύεται από σημαντικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις. Η δυνατότητα για ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών, που πρότεινε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ η υποχρεωτική άυλη συνταγογράφηση για όλους τους πολίτες θα διευκολύνει τη διαχείριση εκατομμυρίων συνταγών.