Τα τελευταία χρόνια δέχεται ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, με την παραθαλάσσια κωμόπολη του Νομού Πρέβεζας να έχει μετατραπεί σε έναν δημοφιλή προορισμό. Η Πάργα, τουριστικό θέρετρο πλέον, έχει πολλά σημεία να σταθούμε.
Το πιο γνωστό είναι το Κάστρο, χτισμένο στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Ανεβαίνοντας τα στενά σοκάκια, φτάνουμε στο ωραιότερο μέρος, με τη θέα να μας αποζημιώνει. Χτίστηκε τον 14ο αι. με τη βοήθεια των Νορμανδών προκειμένου να προστατευθούν οι Παργινοί από τις συνεχείς επιθέσεις πειρατών, ενώ την τελική του μορφή την πήρε από τους Ενετούς μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές που υπέστη. Ενα ακόμη κάστρο, αυτό του Αλή Πασά, περιμένει επίσης να το εξερευνήσουμε. Στο χωριό Ανθούσα, σε ψηλό λόφο, αντικριστά με το κάστρο της Πάργας, συναντάμε σχεδόν ατόφιο το δημιούργημα του Αλή Πασά που το έφτιαξε με τη βοήθεια του Ιταλού μηχανικού Monteleone προκειμένου να εποπτεύει και να πολιορκεί με την άνεσή του την Πάργα.
Σήμα κατατεθέν, το νησάκι της Παναγίας, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο λιμάνι της Πάργας και πραγματικά μαγνητίζει τα βλέμματα με την ομορφιά του. Ονομάζεται έτσι λόγω της μικρής εκκλησίας που υπάρχει πάνω σε αυτό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κάποια ζευγάρια επιλέγουν το εκκλησάκι και για την πιο σημαντική μέρα της ζωής τους, τον γάμο τους, με τη νύφη να φτάνει στο παραμυθένιο σκηνικό πάνω σε καΐκι.
Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν αρκετές παραλίες όπου μπορούμε να απολαύσουμε τα υπέροχα νερά της περιοχής. Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι (εντός του οικισμού της Πάργας), Βάλτος (η πιο κοσμοπολίτικη), Λύχνος, με τα δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια, και Αϊ-Γιαννάκης στα ανατολικά είναι μερικές από αυτές. Περίπου 6 χιλιόμετρα ανατολικά από την Πάργα, μετά τον υδροβιότοπο του Καλοδικίου, υπάρχει ο Αϊ-Γιαννάκης. Τέλος, έξι χιλιόμετρα στα δυτικά της Πάργας, κοντά στο χωριό Αγιά, υπάρχει η παραλία Σαρακήνικο. Ολες οι παραπάνω παραλίες είναι προσβάσιμες οδικά.
Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής. Το αρχαίο νεκρομαντείο του Αχέροντα βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος, στο σημείο όπου κατά τον Όμηρο «έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών». Χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, κατέληγαν οι επισκέπτες από το ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων.
Μία βόλτα στις πηγές του Αχέροντα είναι απαραίτητη, όπου μπορούμε να κάνουμε πολλές δραστηριότητες. Ενα στενό σημείο βράχων, με ορμητικά νερά, παγωμένα ακόμη και το καλοκαίρι, βρίσκεται στη Γλυκή, ένα χωριό 20 χιλιόμετρα από την παραλιακή Αμμουδιά μεταξύ Πρέβεζας και Πάργας. Το μονοπάτι, πάνω από τις πηγές απ’ όπου διακρίνεται όλη η ομορφιά του φαραγγιού και οδηγεί στα όρη του Σουλίου και την ξακουστή Σκάλα Τζαβέλαινας, σαγηνεύει.
Τουρισμός: Έσπασαν το φράγμα των 35 εκατ. οι αφίξεις στο 11μηνο του 2024
Σύβοτα, στην Καραϊβική του Ιονίου
Ο παράδεισος του γαλάζιου και του πράσινου, αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τα μαγικά Σύβοτα που απέχουν μόλις μισή ώρα από την Πάργα. Με βασικό ατού τις υπέροχες δαντελωτές παραλίες, είναι ένας προορισμός που εντυπωσιάζει με την πρώτη επίσκεψη.
Μία από τις πιο φημισμένες παραλίες είναι η Μπέλα Βράκα, η οποία βρίσκεται σε ένα από τα νησάκια απέναντι από τα Σύβοτα, στο Μεγάλο Μουρτεμένο, αλλά την επισκεπτόμαστε και πεζοί. Η πιο διάσημη παραλία βρίσκεται στο νησάκι Μαύρο Ορος και ακούει στο όνομα Πισίνα. Ολόλευκη άμμος, κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά περιμένουν να τα εξερευνήσουμε. Η διαδρομή από τα Σύβοτα μέχρι την παραλία είναι πολύ σύντομη και γίνεται με καϊκάκι, ενώ πραγματοποιούνται αρκετά δρομολόγια από νωρίς το πρωί μέχρι το απόγευμα.
Στο νησάκι Μαύρο Ορος βρίσκεται και ο πέτρινος φάρος του Αγίου Νικολάου, ύψους 14 μέτρων, χτισμένος το 1884 από την Γαλλική Εταιρία Οθωμανικών Φάρων στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός οργανωμένου φαρικού δικτύου που θα κάλυπτε τις ανάγκες της ναυτιλίας. Επόμενη στάση… η σπηλιά του Παπανικολή αλλά και το νησάκι του Αγίου Νικολάου που διαθέτει κι αυτό απάνεμους κολπίσκους και υπέροχες παραλίες στο ίδιο περίπου μοτίβο, όπως είναι το Διαπόρι και η παραλία Πάνα.
Για χαλαρή βόλτα, λέμε «ναι» στο πολύ γραφικό λιµανάκι στα Σύβοτα με την πλακόστρωτη προκυμαία του.
EXTRA TIP
Mε καραβάκι φτάνουμε γρήγορα στους ονειρεμένους Παξούς!
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Valtos Beach Hotel, Πάργα, τηλ. 2684031005
Serenity Luxe Suites, Πάργα, τηλ.6943282837
Adams Hotel, Πάργα, τηλ. 2684032160
Racconto Boutique Design Hotel, Πάργα, τηλ. 2684032238
Olympic Hotel, Πάργα, τηλ. 2684031360
Enetiko Resort, Πάργα, τηλ. 2684032900
Suites of happiness, Πάργα, τηλ. 6947606377
ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ
Το Καντούνι, Πάργα, τηλ. 2684032715
Πέτρος Σιδέρης, Πάργα, τηλ. 2684031373
Tο Σούλι, Πάργα, τηλ. 6944470986
Στέφανος, Πάργα, τηλ. 2684031460
Ανδρέας, Πάργα, τηλ. 6977977850
Αρκούδας, Πάργα, τηλ. 2684032553
Baros, Πάργα, τηλ. 6946502742
La Barca, Πάργα, τηλ. 6944813224
Ειδήσεις σήμερα
Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας για επαγγελματικά, οικονομικά και αισθηματικά
Τηλεθέαση: Δεν θα πιστέψετε ποιος κέρδισε την προηγούμενη εβδομάδα