Αυτό το μήνυμα στέλνει ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής και υπεύθυνος για τον τουρισμό στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, κ. Δημήτρης Κατσής.
«Να αναπτυχθεί ο τόπος τόσο στη πεδιάδα όσο και στο ορεινό μέρος. Να έρθει η ανάπτυξη δηλαδή και στους δύο δήμους. Όσοι προσπάθησαν να λειτουργήσουν αυτόνομα δεν κατάφεραν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι η διάρκεια της τουριστικής σεζόν να επεκταθεί και ο τόπος να αναπτυχθεί.
Η ανάπτυξη θα ξεκινά από το δίπτυχο θάλασσα ήλιος στα παραλιακά σημεία. Διαθέτουμε 14 χιλιόμετρα παραλίας όλων των ειδών. Με βότσαλο, με άμμο.
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Ανακατανομή των προτεραιοτήτων μας
«Στα ορεινά τα χωριά έχουν τη δική τους ιστορία. Επομένως οφείλουμε να προσπαθήσουμε ώστε και οι δύο Δήμοι να αναπτυχθούν ταυτόχρονα.» τονίζει εκ νέου με νόημα ο κ. Κατσής.
«Πώς θα γίνει αυτό; Τα δύο τελευταία χρόνια ο Δήμος έχει κάνει μία ανακατάταξη των προτεραιοτήτων. Δηλαδή θέλουμε να φέρουμε στην περιοχή μας τον εναλλακτικό τουρισμό και με βάση αυτόν τον άξονα προσπαθούμε. Πώς θα το πετύχουμε; Δράσεις που έχουν σχέσεις με το περιβάλλον. Περιπατικός τουρισμός, αναρριχητικός τουρισμός. Ήδη έχουμε στον Δήμο μας 4 αναρριχητικά πεδία. Τα δύο τελευταία χρόνια δώσαμε σηματοδοτημένα και απολύτως καθαρισμένα στον Δήμο μας μονοπάτια της τάξης των 108 χιλιομέτρων.
Οι τοπικές επιχειρηματίες, στην αρχή, αντιμετώπισαν με δυσπιστία το εγχείρημα ωστόσο στην πορεία το είδαν, το αγκάλιασαν και τους κάναμε συμμέτοχους. Υπάρχουν πολλές εθελοντικές οργανώσεις που μας δείχνουν τα μονοπάτια στα χωριά και ο Δήμος ακολουθεί μετουσιώνοντας στην πράξη το πρόγραμμα που έχει θέσει σε εφαρμογή.» επισημαίνει ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής και υπεύθυνος για τον τουρισμό στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Ο πολιτισμός σε πρώτο πλάνο – Τα ιστορικά μνημεία και ο υγρότοπος του Μούστου
«Όσον αφορά τον πολιτισμικό τομέα έχουν με δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αρχιτεκτονική μας, στις εκκλησιές. Εδώ θέλω να τονίσω ότι σε κάθε χωριό υπάρχει και μία εκκλησία η οποία έχει τη δική της ιστορία με τη δική της αρχιτεκτονική. Έχουμε αναδείξει ιστορικά σημεία όπως το Ταμπούρι του Νικηταρά στα Άνω Δολιανά. Στον Άγιο Πέτρο υπάρχει ο Πύργος του Τρικαλίτη ο οποίος έχει μετατραπεί σε μουσείο σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς συλλόγους. Το παλιό ταπητουργείο το οποίο χρηματοδοτήθηκε με δύο εκατομμύρια ευρώ και θα γίνει ένα σχολείο. Στον Πλάτανο υπάρχει ένα παλιό οίκημα το οποίο τους επόμενους μήνες θα μετατραπεί σε μουσείο. Στην Καστάνιτσα υπάρχει ένα μοναδικό μουσείο τοπικής παραγωγής. Για παράδειγμα μπορεί να δει κανείς πως γινόταν τα παλιά χρόνια η παραγωγή του καστάνου.» αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κατσής μιλώντας για την πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου.
Στη συνέχεια τονίζει τη σημασία του υγρότοπου του Μούστου. «Ο υγρότοπος του Μουστού ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι μία υπηρεσία που προστατεύει τις απολύτου προστασίας περιοχές του Δήμου μας. Σε αυτά, όσον αφορά τον δικό μας Δήμο, ανήκουν το δάσος της Παναγίας της Μαλεβή που είναι μοναδικό σε όλη την Ευρώπη καθώς και η λιμνοθάλασσα του Μουστού όπου έρχονται όλα τα πουλιά από τις βόρειες χώρες, ξεκουράζονται και συνεχίζουν την πορεία τους προς την Αφρική.»
Τουρισμός: Έσπασαν το φράγμα των 35 εκατ. οι αφίξεις στο 11μηνο του 2024
«Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας το δημογραφικό»
Όπως σε όλη την ελληνική επαρχία, έτσι και στο χωριό του Άγιου Πέτρου, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το δημογραφικό.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που διαμένουν στο χωριό είναι τα 65 έτη. Πριν από 50 χρόνια το σχολείο αριθμούσε περίπου 300 μαθητές, σήμερα μόλις 8 παιδάκια. Είναι το μοναδικό χωριό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας που έχει μαθητές. Του χρόνου δεν ξέρουμε αν θα έχει.
Ερωτηθείς πως μπορεί ένας νέος να κάνει το βήμα να κατοικήσει μόνιμα στο χωριό με την οικογένειά του, φάνηκε ιδιαίτερα διστακτικός. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι αυτή. Ο νέος κόσμος θέλει να γυρίσει αλλά δεν του παρέχονται τα απολύτως βασικά. Τι εννοούμε με τον όρο βασικά; Ας πούμε το να υπάρχει ένας γιατρός. Ένα νέο ζευγάρι αν έρθει στο χωριό θα θέλει να υπάρχει γιατρός για το παιδάκι του. Όσοι έρχονται είναι ήρωες. Επενδύουν με αμφίβολο αποτέλεσμα.»
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Η τουριστική στρατηγική επί τάπητος
Θα σας μιλήσω με τη δεύτερη ιδιότητά μου, ως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Πριν από έναν μήνα, σε ένα απολογισμό της διετίας που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι επενδύθηκαν 992.000 ευρώ για την ανάδειξη νέων μονοπατιών. Έχουμε περάσει μία διαδρομή ΑμεΑ που είναι η δεύτερη σε όλη την Ελλάδα. Ενώ έχουμε την τύχη να έχουμε στην περιοχή μας άλλη μία πρωτότυπη διαδρομή, τη Via Ferrata. Οι επισκέπτες βιώνουν μία εξτριμ κατάσταση. Στην περιοχή μας υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο που τρέχουν καταρράκτες. Εκεί ανεβαίνουν, με την επιτήρηση εκπαιδευτή. Είναι μία διαδρομή ενός χιλιομέτρου. Αν δεν κάνω λάθος η δεύτερη ή τρίτη σε όλη την Ελλάδα.»
Ευχής έργον θα ήταν ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, προεξάρχοντος του νυν Δημάρχου κ. Γιώργου Καμπύλη, να καταφέρει να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Η ομορφιά του Δήμου είναι απερίγραπτη και μία βόλτα θα πείσει και τους πιο δύσπιστους κριτές.
Ειδήσεις σήμερα
Αθηνών-Κορίνθου: Αποκάλυψη Μπαλάσκα για το βυτιοφόρο – Η ΕΛΑΣ δεν γνώριζε για τη «βόμβα» [βίντεο]
Νέα Φιλαδέλφεια: Ένταλμα σύλληψης για οπαδό του Παναθηναϊκού – Τον πρόδωσαν τα social media
Μητέρες ανηλίκων: «Παράθυρα» για σύνταξη πριν τα 62 έτη – Οι 4 βασικές προϋποθέσεις [βίντεο]