Εχει επτά μονοπάτια πεζοπορίας συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων. Διαθέτει επάρκεια σε νερό και βιολογικό καθαρισμό. Γίνεται ανακύκλωση απορριμμάτων. Ο τουρισμός αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Σίκινος: Το κυκλαδονήσι χωρίς ξαπλώστρες και πισίνες
Το «θαύμα» της Σικίνου, του νησιού που έχει υμνήσει ο Οδυσσέας Ελύτης, δείχνει πως η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να είναι βιώσιμη τόσο για την τοπική οικονομία και τους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες.
Μπορεί το «Κίνημα της πετσέτας» να γεννήθηκε φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας, αλλά στο «μικρό γαλατικό χωριό» των Κυκλάδων υπήρχε ανέκαθεν. Με απόφαση του Δήμου Σικίνου, «οι τρεις προσβάσιμες παραλίες του νησιού ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελεύθερες και ανοργάνωτες», όπως δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Σικίνου, κ. Βασίλης Μαράκης.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι Σικινιώτες δεν ενδιαφέρονται για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. Αντιθέτως. Το νησί έχει 250 μόνιμους κατοίκους, αλλά στην κορύφωση της θερινής περιόδου υποδέχεται έως και 1.000 τουρίστες, ενώ ο συνολικός πληθυσμός φτάνει τους 2.800, με τους απανταχού Σικινιώτες να επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στον τόπο τους.
Ο κ. Μαράκης λέει ότι «η ζωή το χειμώνα είναι πολύ όμορφη. Γιατί, πέρα από τον τουρισμό, οι κάτοικοι ασχολούνται με το μέλι, τα αμπέλια, τα ελαιόδεντρα. Κάνουμε παρέα, αυτό μας δίνει δύναμη. Το σχολείο μας είναι εξαιρετικό. Εχει γρήγορο Ιντερνετ, διαδραστικούς πίνακες, γήπεδο μπάσκετ, γυμναστήριο. Το 2022 φτιάξαμε καινούργιο χημείο. Την περσινή σχολική χρονιά είχαμε 22 μαθητές, από Δημοτικό έως Λύκειο».
Ποιο είναι, όμως, το μυστικό της επιτυχίας και ποιοι οι στόχοι του δήμου;
«Εναλλακτικά, όμορφα και αγνά. Αυτό είναι το τρίπτυχο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Δεν έχουμε οργανωμένες παραλίες. Το κάναμε πριν δέκα χρόνια. Τότε μας έλεγαν οπισθοδρομικούς, τώρα μας λένε προοδευτικούς. Οι παραλίες είναι λίγες, άρα πρέπει να ανήκουν στον κόσμο. Φροντίζουμε να είναι καθαρές. Βάλαμε ομπρέλες δωρεάν για τους τουρίστες. Και αυτό είναι πολιτική απόφαση. Κάποιοι επιχειρηματίες είχαν προτείνει να νοικιάσουν όλες τις παραλίες. Εννοείται ότι το αρνηθήκαμε. Προτιμήσαμε να βάλουμε ράμπα ΑμεΑ στην Αλοπρόνοια. Εχουμε μια διαφορετική κουλτούρα, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες την αγκαλιάζουν. Η Σίκινος δεν είναι για όλους. Είναι για οικογένειες, για ανθρώπους του πνεύματος, για ανθρώπους που αγαπάνε το διαφορετικό. Θέλουμε να προσφέρουμε ένα περιβάλλον με απόλυτη ασφάλεια», προσθέτει ο δήμαρχος του νησιού.
Η διατήρηση της ταυτότητας της Σικίνου αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα, σύμφωνα με τον κ. Μαράκη. «Θέλουμε ο τουρισμός να ανεβαίνει αργά και σταθερά. Δεν θέλουμε μαζικό τουρισμό. Θέλουμε ελεγχόμενη αύξηση. Να μην καταστρέψουμε το νησί. Και με κόσμο που θα σεβαστεί τον τόπο. Η κεντρική πλατεία είναι από τις τελευταίες στις Κυκλάδες που έχουν μείνει ανέγγιχτες. Εχουμε πάρει απόφαση να μη γίνονται μαγαζιά. Εδώ είναι το Μνημείο των Πεσόντων. Εδώ κάνουμε γιορτές, πανηγύρια, παραδοσιακούς χορούς, θεατρικές παραστάσεις, διαγωνισμούς φαγητού. Τα μαγαζιά είναι σε δρόμους περιμετρικά της πλατείας. Οι δύο οικισμοί προστατεύονται ως παραδοσιακοί με Προεδρικά Διατάγματα. Εχουμε κρατήσει το παραδοσιακό χρώμα. Το κάθε μέρος έχει μια ταυτότητα. Εμας μας χαρακτηρίζουν αυτά: η απλότητα, η αγνότητα, η διαφορετικότητα, να νιώθουν όλοι ασφαλείς».
Τα τελευταία χρόνια η τουριστική περίοδος στη Σίκινο έχει επιμηκυνθεί. Το εικοσαήμερο έχει γίνει ήδη δύο μήνες. Πριν από δέκα χρόνια η κατανάλωση νερού ήταν 80 τόνους την ημέρα, τώρα φτάνει τους 480-500 τόνους.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Επρεπε να γίνουν έργα. Ο κ. Μαράκης λέει πως «χρειαζόμαστε υποδομές. Το πρόβλημα του νερού το λύσαμε. Είχαμε μια αφαλάτωση και βάλαμε τη δεύτερη πριν από δύο χρόνια. Αν δεν είχε γίνει αυτό το έργο, δεν θα είχαμε επάρκεια. Αν είχαμε πισίνες, δεν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε. Πρέπει να σεβαστούμε και τους φυσικούς πόρους και τη φυσιογνωμία του νησιού.
Εχουμε κάνει μεγάλα βήματα. Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ πέρσι. Εχουμε ξεκινήσει ανακύκλωση γυαλιού, οικιακών συσκευών, αλουμινίων και ξεκινάμε σιγά σιγά και το πλαστικό. Οι δύο οικισμοί έχουν βιολογικό καθαρισμό, ενώ στο λιμάνι όποια άδεια δόμησης βγαίνει πρέπει να διαθέτει το δικό της βιολογικό καθαρισμό».
Ενα άλλο μεγάλο έργο είναι η εξωτερική επέκταση του λιμανιού της Αλοπρόνοιας, ώστε να μην αλλοιωθεί η όμορφη παραλία. Εχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και υπάρχει χρηματοδότηση 1,3 εκατ. ευρώ.
Ο Ναός της Επισκοπής και η Νεικώ της Σικίνου
Η αναστήλωση της εκκλησίας της Επισκοπής του 17ου αι., που χτίστηκε πάνω σε ερείπια ρωμαϊκού ναού του 3ου αι., είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα πολιτισμού στις Κυκλάδες. Ο δήμαρχος της Σικίνου μιλάει συγκινημένος στον «Ε.Τ.»: «Πραγματοποιήσαμε ένα μεγάλο μας όνειρο. Οταν το έλεγα πριν από χρόνια, κάποιοι το θεωρούσαν ανέκδοτο. Με τη βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού, της εφοπλιστικής οικογένειας Μαρτίνου, του αείμνηστου Κώστα Καρρά -ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού- ολοκληρώθηκε και πέρσι κερδίσαμε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς Europa Nostra.
Το επόμενο μεγάλο έργο είναι και πάλι πολιτιστικό. Το παλιό σχολείο, το οποίο είναι δωρεά του Ανδρέα Συγγρού – το 1900. Εχουν γίνει ήδη οι μελέτες, έχει μπει στο Ειδικό Αναπτυξιακό με 650.000 ευρώ. Θα γίνει πολιτιστικό κέντρο και μουσείο. Μέχρι του χρόνου θα έχει ξεκινήσει».
Γιατί, όμως, οι Σικινιώτες θεωρούν τόσο σημαντικό αυτό το έργο; «Γιατί υπάρχουν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, για τα οποία πρέπει το νησί να διαθέτει έναν ασφαλή χώρο για να τα εκθέτουμε» λέει ο κ. Μαράκης.
Και προσθέτει: «Θέλουμε να επαναπατριστούν τα ευρήματα από τον ασύλητο τάφο της Νεικούς, που ανακαλύφθηκε στην Επισκοπή. Το 2018, έγινε μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις. Βρέθηκαν χρυσά δαχτυλίδια, περιδέραια, σκουλαρίκια. Τώρα είναι όλα στο Βυζαντινό Μουσείο. Μεγάλος στόχος είναι να επιστρέψει η Νεικώ στον τόπο της, στον τόπο μας».
Δήμαρχος με 100% στις κάλπες
Ο κ. Βασίλης Μαράκης επανεξελέγη για δεύτερη φορά δήμαρχος το 2019 με το εντυπωσιακό 100% των ψήφων. Τώρα, ετοιμάζεται να διεκδικήσει την τρίτη θητεία στις κάλπες του Οκτωβρίου. Οπως εξηγεί ο ίδιος, «παλιά δεν συνέβαινε. Εγινε πρώτη φορά το 2019. Το 2014 είχα ισχυρή αντιπολίτευση. Με πολλή δουλειά καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά έργα. Ενώσαμε το νησί. Εχουμε γίνει μια ομάδα. Είμαστε υπερκομματικοί. Μοναδικός μας αντίπαλος τα προβλήματα. Κάνουμε ό,τι καλύτερο για να τα επιλύουμε».
Ειδήσεις σήμερα
Νέα Φιλαδέλφεια: Συνελήφθη ο 43χρονος «σουβλατζής» που καθοδηγούσε τους Κροάτες
Καιρός: Ποια ημέρα θα «καούμε» – Πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία και πού [Βίντεο]
Σίκινος: Το κυκλαδονήσι χωρίς ξαπλώστρες και πισίνες