Ένα ταξίδι που μας άφησε πολύ ζεστές εικόνες και μία αίσθηση επιστροφής καθώς το μαγικό Περτούλι, το γραφικό Καστράκι αλλά και το απόλυτο «μνημείο» φυσικής ομορφιάς με τις εντυπωσιακές μονές, τα Μετέωρα κυριολεκτικά μας μάγεψαν.
Τρίκαλα: Διαμονή στο γραφικό Καστράκι
Το Καστράκι βρίσκεται στο νομό Τρικάλων και είναι το πιο γνωστό που θα συναντήσετε κοντά στην Καλαμπάκα πηγαίνοντας προς Μετέωρα.
Φτάνοντας στο Καστράκι θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο πλατώματα, χαράδρες και τα απόκοσμα βράχια των Μετεώρων που μοιάζουν να θέλουν να αγγίξουν τον ουρανό.
Το χωριό πήρε την ονομασία του από ένα κάστρο του οποίου σώζονται ακόμη λίγα ερείπια και ενώ προπολεμικά διατηρούσε ανέπαφη την αγροτική εικόνα της ελληνικής υπαίθρου, σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα τόπο αναψυχής των επισκεπτών που επιθυμούν να δουν τα Μετέωρα.
Αμφιθεατρικά χτισμένο στο δυτικό τμήμα των Μετεώρων, το Καστράκι έχει σημαντική τοπική παράδοση, έθιμα, δημοτικά τραγούδια ενώ όλα ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητά τους.
Μικρά μονοπάτια, γραφικά δρομάκια, μικρά ξωκλήσια συνθέτουν το σκηνικό και όλα αυτά υπό τη σκιά των «Ιερών Βράχων». Το χωριό μάλιστα έχει ανακηρυχθεί μαζί με το σύνολο της περιοχής των Μετεώρων Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και αποτελεί δημοφιλές σημείο – ορμητήριο για τους επισκέπτες που φτάνουν εκεί.
Αεροπορικό ταξίδι: Αυτή τη μέρα θα βρείτε τα πιο φτηνά εισιτήρια και... πλησιάζει
Όπου κι αν μείνετε, θα ευχαριστηθείτε τη διαμονή σας. Πόσω μάλλον αν μείνετε στο Panos Hause. Ο ιδιοκτήτης είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικός ενώ τον εντοπίζεις ανά πάσα ώρα και στιγμή στο κινητό του. Στο δωμάτιο σε περιμένει ένας χάρτης της περιοχής για να εξερευνήσεις τις ομορφιές της. Πρωινό πλούσιο σε καφεδάκι και τσαγάκι ενώ για αυτούς που δεν θέλουν να αποχωρίζονται το Netflix ούτε στην εκδρομή τους μία επίπεδη τηλεόραση θα σε αφήσει ικανοποιημένο.
Ωστόσο, όλη η μαγεία βρίσκεται όταν βγαίνεις από το δωμάτιο και κάθεσαι στην κούνια και στο τραπεζάκι που υπάρχει στην αυλή. Πίνεις το καφεδάκι σου, παίρνεις μία βαθιά ανάσα, σηκώνεις το βλέμμα σου και βλέπεις τους βράχους τόσο κοντά σαν να μπορείς με ένα απλό άγγιγμα να τους αγγίξεις.
Τρίκαλα: Το μοναδικό σύμπλεγμα των Μετεώρων
Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, στον νομό Τρικάλων στη Θεσσαλία, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων.
Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος.
Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Σήμερα έξι μονές είναι επισκέψιμες και συγκεκριμένα:
- Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, χτίστηκε τον 16ο αιώνα, έχει ένα μικρό εκκλησάκι, διακοσμημένο από τον γνωστό Κρητικό ζωγράφο, Θεοφάνη Στρελίτζα ή «Μπαθά», το 1527. Ένας μοναχός κατοικεί εκεί από το 2015.
- Η γυναικεία Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη που ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και διακοσμήθηκε το 1560. Σήμερα είναι ένα ανθηρό μοναστήρι με πάνω από 10 μοναχές (2015).
- Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου.
- Η μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ
- Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος
- Η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου
Τρίκαλα: Μία πανοραμική θέα των Μετεώρων
Τρίκαλα: Φαγητό στο χιονισμένο Περτούλι
Όπως λέει ο σοφός ελληνικός λαός για να φας ποιοτικό φαγητό θα πας στα χωριά και εκεί που τρώνε οι ντόπιοι.
Έτσι και έγινε. Ο προορισμός μας ήταν το Περτούλι Τρικάλων. Ένα γραφικό χωριουδάκι που ασφαλώς φημίζεται για το χιονισμένο τοπίο αλλά και για το χιονοδρομικό του. Ωστόσο τον φετινό χειμώνα υπήρχε μία ιδιομορφία. Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου δεν άνοιξε ποτέ τις πύλες του με αποτέλεσμα, καταστηματάρχες και επισκέπτες να διαμαρτύρονται για τις κωλυσιεργία που υπέδειξαν οι αρμόδιοι φορείς.
Τρίκαλα: Ο Βασίλης Καραμπούλας μιλά για την ακρίβεια, την αύξηση της τουριστικής κίνησης και το χιονοδρομικό Περτουλίου
Επισκεφθήκαμε, λοιπόν, την ταβέρνα του Παναγιώτη και όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί τα ντόπια προϊόντα αλλά και η απίστευτη θέα θα σας αποζημιώσουν στο έπακρο.
Η Ταβέρνα του Παναγιώτη αποτελεί ένα σημείο ορόσημο στα βόρεια του νομού καθώς εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού, του πολιτικού αλλά και του αθλητικού χώρου, όταν βρεθούν στην ευρύτερη περιοχή, θα σπεύσουν στον συγκεκριμένο χώρο.
Μιλώντας με τον γιο του ιδιοκτήτη, Βασίλη Καραμπούλα, στηλιτεύσαμε τα κακώς κείμενα που δημιουργήθηκαν τόσο για τους καταστηματάρχες της περιοχής όσο και για τους επισκέπτες, καθώς το χιονοδρομικό Περτουλίου δεν άνοιξε τον χειμώνα. Ένα καίριο πλήγμα στην τοπική οικονομία.
Επιπροσθέτως, αναλύσαμε την άνοδο της τουριστικής κίνησης που επιδεικνύει ο τόπος ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, κάναμε ιδιαίτερη μνεία στον πλούτο των φυσικών προϊόντων ενώ σχολιάσαμε και την κρατική αρωγή που έχουν οι νέοι επιχειρηματίες της περιοχής.
Όπως τόνισε ο Βασίλης ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα σε συνάρτηση με την εστίαση. Η πρώτη ύλη είναι το μοσχάρι το οποίο εκτρέφει ο ίδιος.
«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο κόσμος μας στηρίζει γιατί ότι κάνουμε το κάνουμε με αγάπη» θα πει στην κάμερα του Eleftherostypos.gr ο νεαρός επιχειρηματίας.
Η παράδοση φαίνεται να διατηρείται καθώς όπως επισημαίνει ο Βασίλης Καραμπούλας όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1991 όταν ο πατέρας του Παναγιώτης Καραμπούλας ήρθε στο Περτούλι Τρικάλων και έστησε το πρώτο του μαγαζί. Με το πέρασμα των χρόνων η επιχείρηση επεκτάθηκε και πλέον απολαμβάνει τους καρπούς αυτής της τεράστιας 30ετούς προσπάθειας.
Ο Βασίλης εξήρε τη συνολική προσπάθεια των καταστηματαρχών εστίασης καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε «δεν υπάρχει μαγαζί που να μην έχει τοπική κουζίνα και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας».
Ο νεαρός επιχειρηματίας στάθηκε και στο ζήτημα της ακρίβειας και τόνισε την προσπάθεια που κάνουν όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης προκειμένου να κρατούν στο επιτρεπτό πλαίσιο τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν. «Μία τετραμελής οικογένεια που ξεκινά το ταξίδι της από την Αθήνα καταλαβαίνετε ότι επιβαρύνεται με πολλά έξοδα, έξοδα διαμονής, καύσιμα, έξοδα σίτισης με αποτέλεσμα όλοι εδώ οι επιχειρηματίες να προσπαθούμε να έχουμε ανταγωνιστικές τιμές. Δυστυχώς όμως όλα είναι τόσο ακριβά που είναι αδύνατον να μην ανεβάσουμε τις τιμές. Είμαστε δηλαδή όπως ήμασταν τα προηγούμενα χρόνια συν την αύξηση που μας έχουν κάνει οι παραγωγοί στα προϊόντα.»
Όσον αφορά την ποιότητα ζωής στην επαρχία αλλά και την αγάπη του για το Περτούλι, ο Βασίλης υποστήριξε τα παρακάτω: «Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι η επαρχία ερημώνει σιγά σιγά. Παράλληλα που μου είχαν δοθεί άπειρες ευκαιρίες, ο στόχος μου και το μεράκι μου ήταν να ζήσω στο χωριό μου.»
Σχολιάζοντας την στήριξη από το κράτος, ο νεαρός επιχειρηματίας, Βασίλης Καραμπούλας, τόνισε τα κακώς κείμενα. «Προσωπικά δεν έχω ζητήσει κάποια στήριξη από πουθενά. Ωστόσο εγώ βλέπω ότι δεν υπάρχουν υποδομές πουθενά. Έχουμε ένα χιονοδρομικό το οποίο επισκέπτεται πολύς κόσμος, το οποίο εκτός του φυσικού κάλλους που έχει το δάσος, δεν προσφέρει κάτι άλλο. Δηλαδή την περιοχή την κρατάμε εμείς οι ντόπιοι επιχειρηματίες. Χρειαζόμαστε τη στήριξη των τοπικών παραγόντων είτε είναι ο Δήμος είτε η Περιφέρεια να δώσουν κάποια προγράμματα ΕΣΠΑ έτσι ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να έρθουν και άλλοι νέοι στην περιοχή και να ανοίξουν και άλλα καταστήματα. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να έχουμε κατασκευάσει σε κάποια σημεία ξύλινα σπιτάκια έτσι ώστε να τα επισκέπτονται νέοι άνθρωποι. Επίσης θα μπορούσαμε να έχουμε είδη λαϊκής τέχνης. Ξέρετε ότι στην περιοχή δεν υπάρχει ούτε ένα σούπερ μάρκετ; Να κάνουν πράγματα για τόπο τους. Να αξιοποιούν το χιονοδρομικό. Ούτε μία συντήρηση. Μία συντήρηση να γίνεται κάθε χρόνο. Όχι να γίνεται τελευταία στιγμή. Είναι απαράδεκτο ο κόσμος να επισκέπτεται την περιοχή και να βρίσκει κλειστό το χιονοδρομικό. Να γίνεται κάθε χρόνο κάτι. Εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε την προσπάθεια. Αρκεί κάτι να γίνεται.».
«Ο κόσμος αναζητά το βουνό και βλέπουμε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί. Δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια» θα τονίσει ο Βασίλης Καραμπούλας μιλώντας για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.
Ταξίδι στα Τρίκαλα: Η επίσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνόμων της Unesco
Το προηγούμενο καλοκαίρι η Επιτροπή Εμπειρογνόμων της Unesco βρέθηκε στο Περτούλι με σκοπό την αξιολόγηση του Γεωπάρκου Μετεώρων Πύλης προκειμένου να αναγνωρισθεί ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».
Η εξαιρετικά σημαντική αυτή διάκριση ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO ισχύει για τέσσερα (4) χρόνια. Στη διαδικασία αξιολόγησης συμμετέχουν όλα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα και τελεί υπό την εποπτεία της UNESCO.
Οι αξιολογητές της UNESCO πρόκειται να εξετάσουν τα στοιχεία του Γεωπάρκου και ξεκίνησαν συναντήσεις με τοπικές αρχές και φορείς ενώ επισκέφθηκαν αρχαιολογικά, πολιτιστικά και φυσικά μνημεία της περιοχής.
Η αποστολή της Επιτροπής της Unesco βρέθηκε στην ταβέρνα του Παναγιώτη και απόλαυσε τους γαστρονομικούς θησαυρούς της οικογένειας Καραμπούλα η οποία τους υποδέχθηκε με το πιο ζεστό χαμόγελο, όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία.
Αναφερόμενος σε αυτό το γεγονός, ο νεαρός επιχειρηματίας θα πει «ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή που υποδεχθήκαμε τους ανθρώπους στον χώρο μας. Θα είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο αν καταφέρουμε να αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση ο ορεινός όγκος των Τρικάλων.».
Ταξίδι στα Τρίκαλα: Όσα είπε στο Eleftherostypos.gr ο νεαρός επιχειρηματίας του Περτουλίου