Ως β’ αντιπρόεδρος του Σωματείου Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (ΣΩΜΣΕ) και γνωστός μουσικοσυνθέτης & στιχουργός με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό σας, πως σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις για την ΑΕΠΙ;
Η ΑΕΠΙ οφείλει να ελεγχθεί εξονυχιστικά και να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση αυτή. Η διοίκηση έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τις κακές αυτές εξελίξεις και είναι προφανές πως μια συνδιοίκηση μαζί της είναι μάταιος κόπος. Ωστόσο είναι βέβαιο πως το μοντέλο λειτουργίας της ΑΕΠΙ ως οργανισμού είναι πυλώνας ασφαλείας για το πνευματικό δικαίωμα στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να γκρεμιστεί η ΑΕΠΙ, αλλά πρέπει να εξυγιανθεί, να αναδιαρθρωθεί, να λειτουργεί με δίκαιο και διαφανή τρόπο προς όλα τα μέλη της ως ΑΟΔ και φυσικά όπου υπάρχουν ευθύνες ατομικές για όσα έχουν γίνει, να αποδοθούν με αυστηρότατα. Εξάλλου η υπόθεση έχει πάρει την οδό της Δικαιοσύνης πια. Αυτοί που επιθυμούν το οριστικό κλείσιμο της ΑΕΠΙ κάνουν έγκλημα. Άλλο τα πρόσωπα που δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά ή έχουν ευθύνες κακής διαχείρισης και άλλο η νομική πλατφόρμα τεκμηρίωσης και ευρύτερης λειτουργίας του οργανισμού που έχει τεράστια σημασία για όλους μας και είναι μαξιλάρι ασφάλειας για την ίδια την αγορά και τους δημιουργούς.
Γράφεται και ακούγεται τις τελευταίες μέρες ότι ΟΛΟ το ελληνικό τραγούδι συμφωνεί με τους 450+ ( Άσμα). Ισχύει αυτό; Για ποιο λόγο τα σωματεία δεν είναι ενωμένα;; Ποια είναι η γνώμη σας για τα 3 σωματεία πια;
Το Άσμα 450+ είναι ένα σωματείο αξιοσέβαστο και καλοσωρίζουμε με αγάπη την ύπαρξη του. Ωστόσο είναι το αποτέλεσμα μιας αντιμαχίας πολύ αξιόλογων τραγουδοποιών του έντεχνου τραγουδιού και όχι όλο το Ελληνικό τραγούδι. Το ότι υπάρχουν επώνυμοι και αναγνωρίσιμοι τραγουδοποιοί λοιπόν στις τάξεις του ΑΣΜΑΤΟΣ και στη ΜΕΤΡΟΝ δεν τους κάνει ψηλότερους ή αξιότερους απο εκατοντάδες μάστορες σύγχρονης λαϊκής μουσικής που τους τραγουδάτε όλοι και απλά δεν έχουν πρόσβαση στα μέσα και προνομιακές σχέσεις με κόμματα και βουλευτές. Είναι εργαζόμενοι το ίδιο σκληρά, είναι το κυρίαρχο τραγούδι που ζει στις ψυχές σας και δικαιούνται σεβασμού και ισόποσης προσοχής από τα ΜΜΕ και την πολιτεία. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά και το ΜΕΤΡΟΝ και το ΑΣΜΑ 450+ και αδυνατώ να καταλάβω την ένταση που υπάρχει μεταξύ τους. Τους έχω δει μπροστά μου να συμφωνούν. Μαζί συζητούσαμε τόσο καιρό. Διαφορές στα σημαντικά ζητήματα του κλάδου δεν υπάρχουν, θα έλεγα πως υπάρχουν σίγουρα άλλες απόψεις ως προς το τεχνοκρατικό ζήτημα της λύσης. Όλο το υπόλοιπο όμως είναι μόνο προσωπικές ατζέντες, εγωισμοί και σνομπισμός του έντεχνου ρεπερτορίου στο σύγχρονο λαϊκό και μαζικά αγαπητό ρεπερτόριο. Όσο δε χαμηλώνουμε τους τόνους προς την πλευρά της συνεννόησης το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δημιουργούμε ένα κίνημα “δεν πληρώνω¨ που καταστρέφει τις διανομές.
Δημήτρης Μαμαλούκας στον ΕΤ: «Η ελπίδα αντίβαρο στον φόβο του θανάτου»
Ποια η γνώμη σας για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Πολιτισμού; Και ποια η γνώμη σας για τη στάση της υπουργού; Με ποια από τα σημεία του νομοσχεδίου δε συμφωνείτε και πως κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης;
Το κομμάτι της είσπραξης έχει καταρρεύσει. Το άρθρο 45 μέσα σε αυτό το νόμο είναι ο αποκεφαλισμός των δημιουργών. Είναι ένα άρθρο που ράφτηκε αποκλειστικά για τους χρήστες. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε βελτίωση του και παλινδρομεί. Ο νόμος αλλάζει συνεχώς παρασκηνιακά και αυτό είναι ο απόλυτος εμπαιγμός όλων μας. Ο νόμος πρέπει να έρθει στη μορφή που μας τον ανακοίνωσε στην ΕΠΕΚΕ η κυβέρνηση και να σταθεροποιήσει το τοπίο. Είμαστε όμηροι ενός ιστορικού εσωτερικού ανταγωνισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Πραγματιστές εναντίον φαντασιόπληκτων. Η πραγματικότητα όμως είμαστε ΜΟΝΟ εμείς οι 15.000 δημιουργοί που κινδυνεύουμε από οικονομικό αφανισμό. Τον Ιούνιο ζωές ανθρώπων αντιμετωπίζουν μια επικίνδυνη ρώσικη ρουλέτα.
Στο εποπτικό συμβούλιο που πρέπει να δημιουργηθεί θα στείλει εκπροσώπους το ΣΩΜΣΕ;
Το εποπτικό πρέπει να στελεχωθεί και απο τα 3 σωματεία του κλάδου. Αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο. Το ΣΩΜΣΕ είναι έτοιμο να στείλει τις προτάσεις του. Έχει μέσα του ανθρώπους με τεχνογνωσία για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ευθυνών που έχει η θέση αυτή. Απο εκεί και πέρα όσο δεν έρχεται ο νόμος, δεν έρχεται και το εποπτικό. Το οποίο εάν διοριστεί 10 μέρες πριν τις διανομές, είναι σα να κοροιδευόμαστε μεταξύ μας. Αργούμε αναίτια και δυστυχώς αυτό με βάζει σε δεύτερες σκέψεις.
Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημιουργούς;;
Βοηθείστε προς την ενότητα και τη συνεννόηση και μη διεμβολίζετε το τοπίο με εντάσεις και λασπολογία. Θα πρέπει αύριο να λειτουργήσουμε προς μια κοινή εξυγιαντική κατεύθυνση και όσο δημιουργούμε ρήγματα, τόσο πιο δύσκολο κάνουμε το έργο το δικό μας. Ενότητα, καλή προαίρεση, δικαιοσύνη, σεβασμός ανάμεσα μας και πολύ δουλειά. Αυτά θα μας βγάλουν απο το αδιέξοδο.