Οι τιμωρητικοί δασμοί του Τραμπ έχουν αναστατώσει την παγκόσμια εμπορική τάξη που διαρκεί δεκαετίες, έχει προκαλέσει φόβους για ύφεση και έχει οδηγήσει σε απότομη πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων.
Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει προηγούμενους δασμούς που εφαρμόστηκαν εξαιτίας της κρίσης της φαιντανύλης, τους αμοιβαίους δασμούς του, καθώς και ένα πρόσθετο αντίποινο που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού το Πεκίνο δήλωσε ότι θα φορολογήσει τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα.
Η πώληση στις αγορές της Ασίας συνεχίστηκε την Τετάρτη μετά από μια σύντομη ανακούφιση, με τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία να υποχωρεί πάνω από 3% και το νόμισμα της Νότιας Κορέας, το γουόν, να φτάνει σε ιστορικό χαμηλό 16 ετών. Οι μελλοντικές αγορές των ΗΠΑ υποδεικνύουν μια πέμπτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών στη Wall Street.
Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, με τον S&P 500 να κλείνει κάτω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Ο δείκτης βρίσκεται πλέον 18,9% κάτω από το πιο πρόσφατο υψηλό του στις 19 Φεβρουαρίου, κοντά στην πτώση του 20% που ορίζει μια bear market.
Οι εταιρείες του S&P 500 έχουν χάσει 5,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ την περασμένη Τετάρτη, τη μεγαλύτερη απώλεια τεσσάρων ημερών από τότε που δημιουργήθηκε ο δείκτης αναφοράς τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Ο Τραμπ σχεδόν διπλασίασε τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, οι οποίοι είχαν τεθεί στο 54% την περασμένη εβδομάδα, σε απάντηση στους αντίμετρους δασμούς που ανακοίνωσε το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα. Η Κίνα έχει υποσχεθεί να “παλέψει μέχρι το τέλος” για αυτό που θεωρεί εκβιασμό.
Ο Τραμπ έχει δώσει ανάμεικτα σήματα στους επενδυτές σχετικά με το αν οι δασμοί θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα, περιγράφοντας τους ως “μόνιμους”, ενώ καυχήθηκε ότι ηγέτες άλλων χωρών τον πιέζουν για διαπραγμάτευση.
“Έχουμε πολλές χώρες που θέλουν να κάνουν συμφωνίες”, είπε σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο την Τρίτη το απόγευμα. Σε επόμενη εκδήλωση δήλωσε ότι αναμένει και από την Κίνα να επιδιώξει συμφωνία.
Η απόφαση αυτή του Τραμπ έρχεται μετά από μήνες εντάσεων, με την αμερικανική κυβέρνηση να κατηγορεί διάφορες χώρες για αθέμιτο εμπορικό ανταγωνισμό και υπέρμετρη επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα. Οι νέοι δασμοί, που αφορούν περίπου 60 χώρες, είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Τραμπ για την προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών και την ανακατεύθυνση της παραγωγής εντός των ΗΠΑ.
Οι συνέπειες αυτών των δασμών αναμένεται να επηρεάσουν τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων, με πολλές χώρες να αντιδρούν με τα δικά τους αντίποινα.
Οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών της Ινδίας σημείωσαν πτώση 1,7% την Τετάρτη, μετά την επιβεβαίωση των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει έναν “σημαντικό” δασμό σε όλες τις φαρμακευτικές εισαγωγές.
Οι ΗΠΑ αποτελούν το ένα τρίτο των συνολικών φαρμακευτικών εξαγωγών της Ινδίας.
Ο Τραμπ είχε απειλήσει με επιβολή δασμών την Παρασκευή, μετά την πρώτη σειρά από ανταποδοτικούς δασμούς νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, που είχαν εξαιρέσει τα φαρμακευτικά προϊόντα – μια αλλαγή στην στάση που είχε προκαλέσει μεγάλες διακυμάνσεις στις μετοχές του κλάδου φαρμάκων, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι εξαγωγές φαρμάκων της Ινδίας προς τις ΗΠΑ περιλαμβάνουν κυρίως γενόσημα, ή φθηνότερες εκδόσεις δημοφιλών φαρμάκων. Αυτά αυτή τη στιγμή δεν υπόκεινται σε σχεδόν κανένα δασμό στις ΗΠΑ, ενώ η Ινδία επιβάλλει περίπου 10% φόρο στις αμερικανικές φαρμακευτικές εισαγωγές, σύμφωνα με ειδικούς της βιομηχανίας.
Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ κατά δεκάδων εμπορικών εταίρων περιλαμβάνουν ποσοστά 104% στην Κίνα, 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 26% στην Ινδία και 49% στην Καμπότζη.
Οι δασμοί αυτοί έχουν σχεδιαστεί με βάση έναν τύπο που έχει επικριθεί από οικονομολόγους, ο οποίος διαιρεί το εμπορικό έλλειμμα αγαθών με το διπλάσιο της συνολικής αξίας των εισαγωγών.
«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει σπονδυλική στήλη από ατσάλι και δεν θα υποχωρήσει», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίνα Λέβιτ, την Τρίτη. «Και η Αμερική δεν θα σπάσει υπό την ηγεσία του».
Όπως αναφέρει η έκθεση της Χέλεν Ντέιβιντσον και των πρακτορείων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει ότι η πολιτική του θα αναβιώσει τη χαμένη βιομηχανική βάση της Αμερικής, αναγκάζοντας τις εταιρείες να μεταφερθούν στις ΗΠΑ. Ωστόσο, πολλοί επιχειρηματικοί ειδικοί και οικονομολόγοι αμφισβητούν πόσο γρήγορα – αν ποτέ – μπορεί να συμβεί αυτό, προειδοποιώντας για υψηλότερο πληθωρισμό καθώς οι δασμοί αυξάνουν τις τιμές εν μέσω εντεινόμενων φόβων ύφεσης.
Ειδήσεις Σήμερα
- Καιρός: Βροχές και τσουχτερό κρύο και την Τετάρτη – Πότε θα αποχωρήσει η ψυχρή εισβολή;
- Άλιμος: Διάρρηξη σε βίλα επιχειρηματία – Άρπαξαν χρήματα, κοσμήματα και ρολόγια αξίας 40.000 ευρώ
- Αρκάς: Καλημέρα με φόρους για γερούς… παίκτες
- Πασχαλινά τσουρέκια και κουλούρια – Οι πιο εύκολες συνταγές από τον Πέτρο Συρίγο