Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κοινωνίας της Πληροφορίας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους πόρους ύψους 4,5 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση ψηφιακών παρεμβάσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν την αξιοποίηση του 5G δικτύου, αλλά και τη δημιουργία «έξυπνων πόλεων».
Κύριε Ασθενίδη, ποιος είναι ο ρόλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους;
Η ΚτΠ ΜΑΕ διαθέτει μια αδιαμφισβήτητη τεχνογνωσία, καθώς εδώ και 20 χρόνια υποστηρίζει τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε έργα-ορόσημα στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Η εμπειρία της αυτή την έχει καταστήσει επιτελικό βραχίονα υλοποίησης της ευρύτερης ψηφιακής στρατηγικής του υπουργείου Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οπότε και συνδράμει καταλυτικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης μέσα από την υλοποίηση όλων αυτών των μεγάλων έργων ΤΠΕ που απαιτούνται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της, προκειμένου οι πολίτες, η οικονομία και η ίδια η δημόσια διοίκηση να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος.
Αυτή τη στιγμή η ΚτΠ ΜΑΕ διαχειρίζεται 162 συμβάσεις δημοσίων έργων, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, προϋπολογισμού περίπου 2,3 δισ. ευρώ, καθώς και δράσεις κρατικών ενισχύσεων προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, παράλληλα με τα έργα που τρέχουν, θα ακολουθήσει μια δέσμη περίπου 25 νέων παρεμβάσεων στην δημόσια διοίκηση συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα συμβάλουν ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η ψηφιακή θέση της χώρας.
Ποια είναι τα μεγάλα έργα που δρομολογείτε για την απλοποίηση των διαδικασιών του Δημοσίου;
H τεχνολογία, όπως όλοι αντιληφθήκαμε, αποτέλεσε έναν απρόσμενο σύμμαχο των πολιτών κατά τη διάρκειας της πανδημίας. Απρόσμενο διότι το ελληνικό κράτος δεν είχε συνηθίσει τους πολίτες του σε συντεταγμένες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις και σύμμαχο γιατί οι νέες ψηφιακές δυνατότητες που δημιουργήθηκαν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους φορείς του απέδειξαν ότι εξυπηρετούν με ιδανικό τρόπο τη βασική ανάγκη του πολίτη, αυτή της άμεσης διεκπεραίωσης των υποθέσεών του με το Δημόσιο χωρίς την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας.
Σε αυτή τη βάση, της περαιτέρω ανάπτυξης τέτοιων υπηρεσιών, που έχουν επίκεντρο τον πολίτη, η ΚτΠ ΜΑΕ έχει αναλάβει την υλοποίηση σημαντικών έργων που απλοποιούν τη διαδικασία των συναλλαγών με το Δημόσιο.
Εργα όπως το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, η Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση (gov-ERP), το σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS), η Διαύγεια ΙΙΙ, η αναβάθμιση των ΚΕΠ, η επέκταση της τηλεργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα («Τηλεδίκη»), το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης, η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης, το Πληροφοριακό Σύστημα Αδειοδότησης Εργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΠΣΑΠΕ), ο Ανασχεδιασμός, Απλούστευση & Μοντελοποίηση Ροών του Εθνικού Τυπογραφείου, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη διαχείριση και παρακολούθηση έργων ΣΔΙΤ, η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων CRMS, συνιστούν μόνο μερικές από τις παρεμβάσεις που έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών του Δημοσίου και έπεται και ανάλογη συνέχεια.
Εχετε προαναγγείλει σειρά υπηρεσιών για τη δημόσια Υγεία. Ποιες υπηρεσίες αναμένεται να δούμε το προσεχές διάστημα στον συγκεκριμένο τομέα;
Ο επιχειρούμενος ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας Υγείας και των υγειονομικών υπηρεσιών δεν είναι μια απλή υπόθεση. Αφορά την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, χωρίς ταλαιπωρία για όλους τους πολίτες μηδενός εξαιρουμένου, χωρίς περιττή γραφειοκρατία, χωρίς χιλιάδες χαρτιά και ιατρικούς φακέλους, σημειώματα και όλο τον όγκο εκατομμυρίων αρχείων που σωρεύονται, χωρίς να είναι προσβάσιμα ή διαχειρίσιμα τελικά.
Προφανώς και η κρίση της πανδημίας επέσπευσε τις διαδικασίες υλοποίησης έργων ψηφιακής διακυβέρνησης που αποτελούσαν ανάγκες δεκαετιών στο κρατικό υγειονομικό σύστημα.
Αυτή τη ρότα θα ακολουθήσουμε και στη συνέχεια. Με έργα όπως η ψηφιοποίηση 16 εκατ. αρχείων υγείας για 120 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα του Συστήματος Δημόσιας Υγείας, η επέκταση του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής με τη δημιουργία Συστήματος Τηλεϊατρικής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η διασύνδεση με υφιστάμενα συστήματα και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών-Αιματολογικών Ασθενών που θα απευθύνονται και θα ενισχύουν το σύνολο του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίζουν συγκεκριμένες ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.
Είναι αρκετός ο χρόνος που έχετε στην παρούσα προγραμματική περίοδο για να υλοποιήσετε τα έργα που τρέχετε ή θα χρειαστεί να μεταφέρετε κάποια από αυτά στη νέα προγραμματική περίοδο;
Για τα έργα που προκηρύχθηκαν εγκαίρως, ο χρόνος είναι αρκετός. Υπάρχουν όμως έργα που είναι πολύπλοκα και μεγάλα και ενδεχομένως θα χρειαστεί να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Δουλειά μας είναι να φροντίσουμε αυτά να είναι τα λιγότερα δυνατόν. Σε κάθε περίπτωση, τα έργα που είτε λόγω ιδιαίτερης τεχνικής δυσκολίας είτε λόγω απροσδόκητων κωλυμάτων θα χρειαστεί να μεταφερθούν στην επόμενη, στοχεύουμε να είναι ένα μικρό κομμάτι και να αφορούν όσο μικρότερο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο γίνεται.
Τι ύψους είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για τις digital μεταρρυθμίσεις και ποια έργα θα χρηματοδοτήσετε με αυτούς;
Το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα ψηφιακών παρεμβάσεων που αφορούν όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Οι πόροι που προορίζονται για digital μεταρρυθμίσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης αγγίζουν το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, η ΚτΠ προβλέπεται ότι θα υλοποιήσει έργα προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ. Βασικός σκοπός των έργων που θα υλοποιήσουμε ως ΚτΠ είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών της Υγείας, της Παιδείας, της δικαιοσύνης, του τουρισμού, του πολιτισμού, της γεωργίας, της ναυτιλίας αλλά και η παροχή σύγχρονων και ποιοτικών υπηρεσιών του κράτους μέσω της ενίσχυσης της ευρυζωνικότητας και της ανάπτυξης και αξιοποίησης του 5G δικτύου.
Με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολιτών κινείται και η παρέμβαση του Ταμείου Ανάκαμψης για τις «έξυπνες πόλεις» με την προμήθεια του κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών για όλους του δημότες. Τέλος, μεγάλη έμφαση δίνεται μέσω της χρηματοδότησης στη διασυνδεσιμότητα και διαλειτουργικότητα των υπολογιστικών συστημάτων των φορεών του δημοσίου τομέα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα