Ποια μηνύματα λαμβάνετε προσωπικά αλλά και ως κόμμα από την επιλογή του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας;
Η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου ως πρώτης γυναίκας προέδρου ανωτάτου δικαστηρίου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφιστεί από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Χαιρόμαστε λοιπόν για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη. Είναι ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που κι εμείς αποζητούμε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, είναι μια παρουσία δυναμική που μπορεί να εξασφαλίσει μια δημιουργική συναίνεση σε μια -δυστυχώς ακόμα– ανδροκρατούμενη κοινωνία, ένα πρόσωπο που εκτιμάμε ότι μπορεί να υπηρετήσει με ακεραιότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα έναν τέτοιο ρόλο.
Λήγει έτσι με καλό -ευτυχώς- τρόπο το σίριαλ ανευθυνότητας και μικροπολιτικής του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για άλλη μια φορά η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε ένα εσωκομματικό της πρόβλημα να το μετατρέψει σε πρόβλημα της χώρας.
Κρίνετε ότι μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για καλύτερες και αποτελεσματικότερες για τη χώρα συνθήκες διαλόγου μεταξύ των κομμάτων;
Οχι μόνο μπορούν αλλά και επιβάλλεται να δημιουργούμε προϋποθέσεις για διάλογο και αναζήτηση συναινέσεων στα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία όπως επίσης είναι χρήσιμες και οι πολιτικές συγκρούσεις όπου χρειάζονται. Συναίνεση στις ασκούμενες, αντεργατικές και αντιπαραγωγικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν πρόκειται να δώσουμε.
Ευρύτερα μιλώντας, με δυνάμεις του ευρύτερου πολιτικού μας χώρου σαφώς και επιδιώκουμε διάλογο. Είμαστε ένα κόμμα που θέλει τον διάλογο, θέλει τις συνθέσεις, θέλει να επεξεργάζεται και προωθεί μια προοδευτική ατζέντα που είναι προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό όμως είναι ανεξάρτητο από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επιμένετε στα περί «φιάσκου» και «αποτυχίας» για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη και τις επίσημες ανακοινώσεις του State Department;
Δεν χρειάζεται επανατονισμός, ολόκληρος ο ελληνικός λαός είδε την εικόνα και μπορεί να κρίνει. Πρόκειται για μεγάλη διπλωματική αποτυχία, με σοβαρές συνέπειες στον ευρύτερο ρόλο και την επιρροή της χώρας μας στη γεωγραφική μας γειτονιά. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν απροετοίμαστος για τη συνάντηση, δεν έθεσε ζητήματα που βρίσκονται στον παραδοσιακό πυρήνα της εξωτερικής μας πολιτικής, επιλέγοντας να κάνει μια εθιμοτυπική συνάντηση, που ακόμα και αυτή δεν έφερε αποτελέσματα ούτε σε επίπεδο συμβολισμού.
Δυστυχώς η σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση σε ζητήματα στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική είναι πολύ εναντίον της σημερινής. Τη στιγμή που η χώρα μας επί ηγεσίας Τσίπρα ήταν ισχυρός παράγοντας ισορροπίας και ισχύος στην ευρύτερη ΝΑ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, έχοντας πετύχει τη συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας προωθήσει πρωτοβουλίες πολυμερούς συνεργασίας, ουσιώδους πολιτιστικής και θρησκευτικής διπλωματίας, σήμερα βρίσκεται περιθωριοποιημένη ακόμα και μέσα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Δημήτρης Μαμαλούκας στον ΕΤ: «Η ελπίδα αντίβαρο στον φόβο του θανάτου»
Έχετε κάποιο σχόλιο για τις καταγγελίες κατά Παπαγγελόπουλου από την κ. Ράικου, όπως αυτές διέρρευσαν από την κατάθεσή της; Συνεχίζετε να στηρίζετε πολιτικά και ηθικά τον κ. Παπαγγελόπουλο;
Δεν μετέχω -όπως ξέρετε- στην προανακριτική επιτροπή αλλά απ’ ό,τι διάβασα, η κ. Ράικου, εκτός αυτών που είπε για τον κ. Παπαγγελόπουλο, είπε ότι από τα ταμεία της Novartis έφυγαν περίπου 110 εκατ. προς διάφορες πλευρές και ότι η εταιρία ήταν υπότροπη γιατί είχε δράσει με ανάλογο τρόπο και σε άλλες χώρες. Μη βιαζόμαστε λοιπόν, προχθές καταδικάστηκαν για αποχή οι 4 από τους 5 κατηγορουμένους του ΚΕΕΛΠΝΟ για υποθέσεις από το 2005, 2006, 2007. Εχει ακόμη πολύ δρόμο η υπόθεση.
Ως αξιωματική αντιπολίτευση θεωρείτε ότι είστε στον σωστό δρόμο; Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στην ελληνική κοινή γνώμη και αφετέρου συγκεντρώνει αντιδράσεις εσωκομματικές ως αναποτελεσματική.
Είμαστε σε μια πορεία επανασυγκρότησης και μετεξέλιξης εν όψει του Συνεδρίου μας χωρίς όμως να παραμελούμε τις ευθύνες μας ως αξιωματική αντιπολίτευση. Χρειάζεται πάντως περισσότερη δουλειά και πολιτική τεκμηρίωση σε βάθος, οι ανάγκες σήμερα είναι πολύ μεγάλες και οι προκλήσεις μεγαλύτερες.
Ομολογία ήττας του πρωθυπουργού αν γίνουν διπλές εκλογές
Ασκείτε κριτική υψηλών ως και ακραίων τόνων από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης σε όλα τα θέματα και περιγράφετε μία «μαύρη» κατάσταση παντού. Βλέπετε πρόωρες διπλές εκλογές εντός του 2020;
Με συγχωρείτε αλλά δεν είμαστε και Νέα Δημοκρατία που ζητούσε εκλογές κάθε μέρα μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, άρχισε να ακυρώνει μία προς μία όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Η εξαπάτηση των πολιτών είναι άνευ προηγουμένου, σε όλα τα επίπεδα. Από τις φοροελαφρύνσεις που δεν ήρθαν, από τη στήριξη της μεσαίας τάξης που δεν ήρθε, από το κοινωνικό μέρισμα το οποίο το πετσόκοψε, από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων που τελικά μεταφράζονται σε απελευθέρωση των απολύσεων, από το σταδιακό ξήλωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, από αερολογίες και κούφιες υποσχέσεις για επενδυτές που «περιμένουν στην ουρά».
Η κριτική μας συνεπώς είναι κριτική ουσίας, με βάση τα πεπραγμένα και τις παραλείψεις της κυβέρνησης. Όσο για τις διπλές εκλογές, εάν συμβεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι η απόλυτη ομολογία ήττας του κ. Μητσοτάκη, άλλη μία απόδειξη της διαχειριστικής ανεπάρκειας και ανικανότητας της κυβέρνησης Ν.Δ.
Δεν φοβόμαστε τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος
Πολλοί συνάδελφοί σας αντιδρούν στα σχέδια της ηγεσίας για τον μετασχηματισμό και τη διεύρυνση, ενώ διαφωνούν και με την είσοδο και κατάληψη καίριων κομματικών θέσεων από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Εσείς τι λέτε;
Σε αυτό το σχέδιο, σε επίπεδο στρατηγικής στόχευσης κανείς δεν διαφωνεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Σε επίπεδο τακτικών προσεγγίσεων υπάρχουν πολλές απόψεις και είναι φυσικό και θετικό που υπήρχαν, άλλωστε γι’ αυτό γίνονται και τα συνέδρια. Εχω επανειλημμένως τονίσει ότι αυτό στο οποίο στοχεύουμε ως ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεύρυνση των συμμαχιών μας και η εμβάθυνση των θέσεων, της στόχευσης και του προγράμματός μας, το ουσιαστικό και παραγωγικό «άνοιγμά» μας προς την κοινωνία, ένα συνέδριο τομής και συνέχειας ταυτόχρονα, ένα συνέδριο που μετά από αυτό οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας θα αισθάνονται άνετα μέσα στο ευρύχωρο πολιτικά σπίτι τους. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβόμαστε τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, αντιθέτως την τονίζουμε, την επιδιώκουμε, τη θεσμοθετούμε.
Από την έντυπη έκδοση