Το γεγονός ότι στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2007, αμέσως δηλαδή μετά τις φωτιές, η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές εν μέσω αναφορών για «ασύμμετρες απειλές», ενδεχομένως να αποτέλεσε ένα «παράδειγμα» που θέλησαν να ακολουθήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενδυναμωθεί σε επικοινωνιακό επίπεδο η κυβέρνηση. Η αλήθεια, ωστόσο, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής, είναι ότι ο παραλληλισμός είναι ατυχής, καθώς έχουμε να κάνουμε με ανόμοιες συνθήκες και δεδομένα.
Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, πριν ακόμα σβήσουν οι πυρκαγιές, αναφέρεται ότι ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας, συνήθιζε να κάνει λόγο για «θεωρίες συνωμοσίας» σχολιάζοντας τα περί ασύμμετρων απειλών για τις δολοφονικές πυρκαγιές του 2007, μόλις πριν από μία εβδομάδα το αρμόδιο υπουργείο κατέφυγε σε διαρροές περί «οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών» σε Αττική και Ζάκυνθο. Το επιχείρημα του κ. Τόσκα ήταν ότι για το 2007 δεν υπήρξαν -και πράγματι- στοιχεία που να αποδεικνύουν «σχέδιο αποσταθεροποίησης». Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι τα στελέχη του υπουργείου δεν απάντησαν ποια είναι τα στοιχεία για το «οργανωμένο σχέδιο» στις πρόσφατες φωτιές.
Ο εν ενεργεία αξιωματικός του Π.Σ., Γιάννης Σταμούλης, συγγραφέας του βιβλίου «Οι ασύμμετρες πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα», είναι ένας από τους ανθρώπους που έχει ερευνήσει σχολαστικά όλα όσα έγιναν δέκα χρόνια πριν, ενώ έζησε ως μάχιμος πυροσβέστης και τις πρόσφατες φωτιές στην Ανατολική Αττική. Μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής τονίζει ότι «οποιοσδήποτε παραλληλισμός τού σήμερα με το 2007 είναι λάθος. Για να μιλήσουμε για ασύμμετρη απειλή (ή σχέδιο αποσταθεροποίησης) πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα.
Δηλαδή ανθρωποκτόνα αποτελέσματα, διασπορά φαινομένων σε όλη τη χώρα ή ακόμα και φαινόμενα τέτοιας έντασης που να είναι ικανά να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις. Το 2007 είχαμε νεκρούς (άρα ανθρωποκτόνα αποτελέσματα), είχαμε τεράστια έκταση του εγκλήματος (φωτιές από την Αλεξανδρούπολη έως τη Γαύδο) και είχαμε και εκλογές. Τίποτε από αυτά δεν σημειώθηκε στις φετινές πυρκαγιές. Στις δηλώσεις του, άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για περιορισμένη έκταση καταστροφών. Θυμάμαι το 2007 υπήρχαν ημέρες που το ρολόι της πυρκαγιάς έδειχνε ανά δέκα λεπτά και ένα διαφορετικό μέτωπο. Ζήσαμε πράγματα πρωτόγνωρα που εύχομαι να μην τα ξαναζήσουμε».
Στις επικρίσεις για συνωμοσιολογία γύρω από όλες τις θεωρίες περί ασύμμετρων απειλών ο κ. Σταμούλης απαντά ότι «στο βιβλίο μου δεν έγραψα ότι έχει αποδειχθεί σχέδιο εμπρησμών για το 2007. Κατέγραψα τα γεγονότα. Μην ξεχνάτε ότι το 50% των πυρκαγιών μένει ανεξιχνίαστο. Το αποτέλεσμα είναι να σου λείπει ένα μεγάλο κομμάτι της πραγματικότητας. Επίσης, δεν έχεις τον εγκληματία για να πας την έρευνά σου ένα βήμα παρακάτω. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν για το 2007 τα δεδομένα (σ.σ.: που εξηγήθηκαν παραπάνω) με βάση τα οποία μπορώ να κάνω λόγο για ασύμμετρες απειλές, φράση που χρησιμοποιώ και στον τίτλο του βιβλίου».
Το ερώτημα για το κατά πόσο τότε η χώρα στοχοποιήθηκε ή όχι από οργανωμένους εμπρηστές μάλλον θα παραμείνει εσαεί αναπάντητο. «Αν με ρωτάτε ως αξιωματικό του Π.Σ., θα σας απαντήσω ότι δεν γνωρίζω και πιθανότατα δεν θα μάθω ποτέ. Αν με ρωτάτε ως Γιάννη, ναι πιστεύω ότι επρόκειτο τότε για εμπρησμούς. Για το κίνητρο των δραστών μόνο εκτιμήσεις μπορώ να κάνω».
Ο κ. Σταμούλης θυμάται ότι το καλοκαίρι του 2007 η Πυροσβεστική είχε στη διάθεσή της αξιόμαχο εναέριο στόλο, καθώς τα καναντέρ ήταν 10 χρόνια νεότερα σε σχέση με σήμερα, υπήρχαν μισθωμένα μέσα και, βέβαια, όταν τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή, η διεθνής συνδρομή σε μέσα αεροπυρόσβεσης ήταν τεράστια. Η έκταση των μετώπων, ωστόσο, ήταν τέτοια που έκανε τα μέσα να μοιάζουν ελάχιστα, ενώ και τότε υπήρξαν καταγγελίες για κακά αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού.
Υπενθυμίζεται ότι στις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει πριν από δέκα χρόνια σε όλη τη χώρα, κυρίως τον Αύγουστο, κάηκαν 268.834 εκτάρια γης, έχασαν τη ζωή τους 63 άνθρωποι, κάηκαν 1.500 σπίτια, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 πρόβατα και κατσίκια, ενώ έμειναν άστεγοι περίπου 6.000 πολίτες. Επλήγησαν οι Νομοί Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αττικής, Εύβοιας και Φθιώτιδος, με το Νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα. Τον Σεπτέμβριο έγιναν εκλογές και παρά τις καταγγελίες προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών η Νέα Δημοκρατία με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κατάφερε να κερδίσει με ποσοστό 41,84% (152 έδρες). Ο κ. Καραμανλής, όπως και ο τότε υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ήταν δύο από τους πολιτικούς που έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σταμούλη και του συναδέλφου του, Νίκου Διαμαντή.
Δημήτρης Μαμαλούκας στον ΕΤ: «Η ελπίδα αντίβαρο στον φόβο του θανάτου»
Ο κ. Σταμούλης θύμισε τις δηλώσεις που είχε κάνει στις 27 Αυγούστου 2007 ο Μίκης Θεοδωράκης, που, μεταξύ άλλων, σημείωνε: «Είναι όμως φανερό ότι πρόκειται για ένα σατανικό σχέδιο. Οι εμπρηστές ξεκίνησαν εδώ και τρεις μήνες, όταν άναψαν σε μία μόνο μέρα 1.064 φωτιές σε όλη τη χώρα, και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, με δεκάδες νέες φωτιές κάθε μέρα. Τα κίνητρά τους δεν μπορεί να είναι οικονομικά (οικοπεδοφάγοι) ή ψυχολογικά (πυρομανείς). Υπάρχουν φυσικά κι αυτοί. Ομως, δεν είναι αυτοί ο πυρήνας του προβλήματος… Η ανάλυση των δεδομένων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με έναν κεντρικό εγκέφαλο, ένα επιτελείο, που, όπως ένας στρατηγός, χαράζει τις “μάχες” επάνω σε χάρτη».
Η καμένη μπουκάλα υγραερίου και η διάψευση από πυροσβέστες
Ο υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, ανήρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook φωτογραφία καμένης μπουκάλας υγραερίου στον Κάλαμο γράφοντας: «Χθες μίλησα για σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας πάνω στα αποκαΐδια και την τηλεοπτική προβολή του και κάποιοι ανατρίχιασαν λόγω της “πολιτικής ορθότητας και καταπίεσης της ελευθερίας του Τύπου”. Στη φωτογραφία τα τεκμήρια της “ομαλότητας”».
Το… παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι ακόμα και το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και η Πυροσβεστική δεν αναφέρθηκαν ποτέ σε ενδεχόμενο εμπρησμού για το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στον Κάλαμο. Υπόνοιες για εμπρησμό -αναφέρουν στελέχη του υπουργείου- υπάρχουν για τις φωτιές στο Αλσος Βεΐκου και σε υπαίθριο χώρο στην Καισαριανή.
Πυροσβέστες, μάλιστα, που είδαν τη φωτογραφία με την μπουκάλα υγραερίου στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Πολάκης ανέφεραν ότι είναι αδύνατο να προκλήθηκε φωτιά από αυτήν και να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Ενδεχομένως να προϋπήρχε εκεί και η φωτιά να πέρασε από πάνω της και να την έκαψε, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά σε περιοχές που καίγονται. Στην προσπάθεια να εντοπιστούν τυχόν εμπρηστές, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εκπονήσει σχέδιο περιπολιών γύρω από τα δάση της Αττικής. Σε πληροφοριακό επίπεδο συνδράμουν και άντρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής