Σε μια συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε με έναν μακρύ μονόλογο, ο Ιταλο-Ελβετός αξιωματούχος τόνισε την ιταλική του καταγωγή για να διασφαλίσει ότι αισθάνεται κοντά στους μετανάστες που ήρθαν να εργαστούν στη Ντόχα, υπό συνθήκες που επικρίνονταν από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Σήμερα αισθάνομαι Άραβας, σήμερα αισθάνομαι Αφρικανός, σήμερα αισθάνομαι ομοφυλόφιλος, σήμερα αισθάνομαι ανάπηρος, σήμερα αισθάνομαι μετανάστης εργάτης», απήγγειλε σε αυτήν την εισαγωγική αναφορά.
«Με γυρίζει πίσω στην προσωπική μου ιστορία, γιατί είμαι γιος μεταναστών εργατών», είπε. «Ξέρω τι σημαίνει να υφίστασαι διακρίσεις, να σε παρενοχλούν, ως αλλοδαπός. Ως παιδί υπέστην διακρίσεις (στην Ελβετία) γιατί ήμουν κόκκινος και είχα φακίδες, ήμουν Ιταλός, μιλούσα άσχημα γερμανικά».
Αντιμέτωπος με τις πολυάριθμες επικρίσεις στις οποίες η FIFA έχει γίνει στόχος λόγω των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στα εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Ινφαντίνο επιβεβαίωσε ότι η διεθνής ομοσπονδία ήταν από τις λίγες που ανησυχούσαν για την τύχη τους.
«Μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που κερδίζουν δισεκατομμύρια στο Κατάρ, πόσες έχουν διευθετήσει το θέμα της τύχης των μεταναστών εργαζομένων; Καμία, γιατί μια αλλαγή στη νομοθεσία σημαίνει μικρότερο κέρδος. Αλλά το καταφέραμε», είπε, πριν αναρωτηθεί : «Γιατί κανείς δεν αναγνωρίζει αυτή την πρόοδο;».
Το Κατάρ επικρίνεται τακτικά από ΜΚΟ για τη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες εργαζομένους, ιδιαίτερα στους τομείς των κατασκευών, της ασφάλειας και της οικιακής εργασίας, καθώς και των ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
Συγκίνηση για τον απίστευτο Γιάννη Αντετοκούνμπο: Βούρκωσε ακούγοντας να φωνάζουν στο γήπεδο «MVP»
Αυτές οι κατηγορίες απορρίπτονται σθεναρά από τις Αρχές, οι οποίες επισημαίνουν ότι έχουν μεταρρυθμίσει την εργατική τους νομοθεσία, αλλά και από τους διοργανωτές του Μουντιάλ στο Κατάρ, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θα γίνουν δεκτά χωρίς διακρίσεις, παρά τους νόμους της χώρας που ποινικοποιούν τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου.
«Αυτά τα μεροληπτικά ηθικά διδάγματα είναι απλώς υποκρισία», συνέχισε ο Ινφαντίνο, επικεφαλής του ανώτατου οργάνου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου από το 2016 και ο μοναδικός υποψήφιος για τη διαδοχή του το 2023.
«Για όλα όσα έχουμε κάνει εμείς οι Ευρωπαίοι εδώ και 3.000 χρόνια, θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για τα επόμενα 3.000 χρόνια προτού αρχίσουμε να κάνουμε διαλέξεις στους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ διαβεβαίωσε ότι οι αρχές του Κατάρ του έχουν εγγυηθεί ότι «όλοι» είναι «ευπρόσδεκτοι» κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Αν κάποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, αυτή δεν είναι η γνώμη της χώρας ούτε η γνώμη της FIFA», είπε.