Ήταν φαβορί για το μετάλλιο και το απέδειξε και μέσα στο τερέν. Ο Πάνος Τριανταφύλλου, μετά από εξαιρετική αγωνιστική παρουσία, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη σπάθη κατηγορίας Β` και χάρισε στην Ελλάδα ένα ακόμα μετάλλιο (σ.σ. το όγδοο χρονικά).
Ο Τριανταφύλλου, ο οποίος καθ` όλη τη διάρκεια της πορείας προς το Ρίο είχε πολλές και σημαντικές αγωνιστικές επιτυχίες με αποτέλεσμα να βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη του αγωνίσματος, στα προκριματικά σημείωσε τέσσερις νίκες. Ο Έλληνας οπλομάχος νίκησε κατά σειρά 5-3 τον Πολωνό Κάστρο, 5-1 τον Καναδό Μέινβιλ, 5-4 τον Γερμανό Τσεμά και 5-1 τον Κινέζο Φενγκ.
Στα προημιτελικά ξεπέρασε εύκολα τα εμπόδια του Καναδού Μέινβιλ με 15-6, ενώ στα ημιτελικά καρδιοχτύπησε απέναντι στον Πολωνό Πλούτα τον οποίο όμως τον νίκησε με 15-14. Ο Τριανταφύλλου προηγήθηκε με 14-11, ο Πλούτα ισοφάρισε σε 14-14 και η πρόκριση στον τελικό ήρθε χάρη στην ανωτερότητα του Έλληνα πρωταθλητή, η οποίος πανηγύρισε μαζί τους? Βραζιλιάνους αλλά και την ελληνική κερκίδα, τη νίκη-πρόκριση.
Στον τελικό, o Τριανταφύλλου έχασε 15-7 από τον Ουκρανό Ντάτσκο, ωστόσο μικρό το κακό, κάτι που φάνηκε και από τους έξαλλους πανηγυρισμούς στους οποίους ξέσπασε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα.
Τέταρτος ο εξαιρετικός Βασίλης Ντούνης
Ο Βασίλης Ντούνης, έστω κι αν δεν πανηγύρισε μετάλλιο, έβαλε τα… γυαλιά σε όλους όσοι πήραν την απευθείας πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ο Έλληνας οπλομάχος βρέθηκε με πρόσκληση της IPC στην Βραζιλία, ωστόσο με εξαιρετιές εμφανίσεις κατέκτησε την 4η στην σπάθη κατηγορίας Α`, αποδεικνύοντας ότι τα… ράσα δεν κάνουν τον παπά! Σημείωσε πέντε στα πέντε στα προκριματικά και με συνολικό απολογισμό έξι νίκες σε οκτώ αγώνες, κατέκτησε την 4η θέση, η οποία ισοδυναμεί με άθλο αν αναλογιστεί κανείς ότι είχε ν` αντιμετωπίσει αθλητές με τεράστια αγωνιστική εμπειρία.
Ο Ντούνης νίκησε κατά σειρά στα προκριματικά τους Τσεν (Κίνα) με 5-4, Τσέντρικ (Ουκρανία) με 5-3, Πελεγκρίνι (Ιταλία) με 5-4, Νομπλέ (Γαλλία) με 5-2 και Όσβατ (Ουγγαρία) με 5-2. Στα προημιτελικά επικράτησε 15-12 του Τσεν, για να προκριθεί στα ημιτελικά όπου έχασε 15-12 από τον Όσβατ. Στον «μικρό» τελικό, ο Ντούνης έχασε 15-5 από τον πανίσχυρο Κινέζο Τιάν και κατετάγη 4ος.
Στην ίδια κατηγορία της σπάθης αγωνίστηκε και ο Γεράσιμος Πυλαρινός, ο οποίος ωστόσο κατάφερε να σημειώσει μόλις μια νίκη σε πέντε αγώνες και συγκεκριμένα επί του Τσεόνγκ (Χονγκ Κονγκ) με 5-2. Στους υπόλοιπους αγώνες έχασε 5-1 από τον Γάλλο Λεμόν, 5-0 από τον Κινέζο Τιάν, 5-2 από τον Τσαν (Χονγκ Κονγκ) και 5-3 από τον Ουκρανό Ντέμτσουκ.