Τη μεγαλύτερη έκπληξη, βέβαια, προκάλεσαν οι εμφανίσεις της ίδιας σε σύντομα κλιπ με τον Ντάνιελ Κρεγκ και το αρκουδάκι Πάντιγκτον, ενώ πολλοί μουσικοί τη μνημονεύουν στα τραγούδια τους με πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς.
Στα τραγούδια των (γοητευμένων) Beatles
Οι Beatles δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό να γράψουν ένα τραγούδι για τη βασίλισσα Ελισάβετ, έστω κι αν η διάρκειά του είναι μόλις 26 δευτερόλεπτα. Το τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησαν, το «Abbey Road», κλείνει με το «Her Majesty», στο οποίο ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ μάλλον εξομολογείται τη γοητεία που του ασκούσε η βασίλισσα από μικρό παιδί τραγουδώντας «I wanna tell her that I love her a lot, but I gotta get a belly full of wine. Her Μajesty is a pretty nice girl, someday I’m going to make her mine». Σε συνέντευξή του το 2015, ο σερ Πολ ισχυρίσθηκε ότι η Ελισάβετ άρεσε στα αγόρια στο σχολείο. «Ημασταν 11 ετών κι αυτή 21 και όμορφη. Δεν θα έπρεπε να το πω, αλλά ως μαθητές μάς ερέθιζε». Το 2002 έπαιξε το τραγούδι ζωντανά στους εορτασμούς για το Χρυσό Ιωβηλαίο της και μετά είπε απλά, σηκώνοντας τους ώμους του, «έπρεπε να το κάνω».
Αναφορές στη βασίλισσα οι Beatles έκαναν και σε άλλα τραγούδια, όπως τα «Penny Lane», «For You Blue», «Mean Mr. Mustard» κ.ά. Στο εξώφυλλο του «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» ο Πολ και ο Τζορτζ εμφανίζονται με τα μετάλλια που εκείνη τους είχε απονείμει το 1965.
Sex Pistols… εκδοχή
Το 1977, όταν το πανκ σάρωνε τα κλαμπ και τους συναυλιακούς χώρους της Βρετανίας, οι Sex Pistols κυκλοφόρησαν το «God Save The Queen», έναν ύμνο κατά της μοναρχίας. Οι ίδιοι, όμως, αρνήθηκαν ότι το τραγούδι αναφερόταν στη βασίλισσα Ελισάβετ. Βέβαια, το εξώφυλλο του σινγκλ την απεικόνιζε. Στην παρουσίασή του στον Τάμεση, το πλοιάριο πάνω στο οποίο έγινε η χαοτική εκδήλωση είχε το όνομα «Queen Elizabeth» και όλο αυτό έγινε κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 25χρονης παραμονής της στο θρόνο.
Smiths με σκληρότητα
Το 1986, οι Smiths κυκλοφόρησαν τον τρίτο δίσκο της σύντομης καριέρας τους με τίτλο «The Queen is Dead». Το ομώνυμο κομμάτι θεωρείται κι αυτό αντιμοναρχικός ύμνος, καθώς ο Μόρισεϊ καταφέρεται με σκληρότητα κατά του θεσμού και της ίδιας της βασίλισσας, αλλά παράλληλα αφήνει υπαινιγμούς που οδηγούν σε ασφαλείς συνειρμούς στην περίπτωση που κάποιος ήθελε να στραφεί νομικά εναντίον του. Οπως ήταν φυσικό, το τραγούδι προκάλεσε σχόλια όταν πρωτοκυκλοφόρησε, αλλά ως εκεί.
Πορτρέτα Αντι Γουόρχολ
Ο Αντι Γουόρχολ είχε δηλώσει ότι «θέλω να γίνω διάσημος σαν τη βασίλισσα της Αγγλίας» και το 1985 υπέγραψε τέσσερα πορτρέτα της ως μέρος της συλλογής του «Reigning Queens», με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Είχαν την ίδια τεχνοτροπία και φροντίδα όπως τα πορτρέτα του Γουόρχολ για την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, τον Ελβις και την Τζούντι Γκάρλαντ. Το 2012, τα πορτρέτα αγόρασε η ίδια η βασίλισσα, τα ενέταξε στη συλλογή της και στη συνέχεια τα παρουσίασε σε έκθεση που έγινε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Στο «πανί» με Ελεν Μίρεν
Το 2006, η Ελεν Μίρεν κατέκτησε το μοναδικό της Οσκαρ έως σήμερα υποδυόμενη τη βασίλισσα Ελισάβετ στην ταινία του Στίβεν Φρίαρς «Η βασίλισσα». Η ταινία επικεντρώθηκε στην περίοδο του τραγικού θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα και τον τρόπο που το Παλάτι και η ίδια η μονάρχης διαχειρίστηκαν αυτή την απώλεια. Αργότερα, η βασίλισσα κάλεσε σε δείπνο την Ελεν Μίρεν στο Μπάκιγχαμ, αλλά η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς η ηθοποιός είχε επαγγελματικές υποχρεώσεις στις ΗΠΑ. Λίγες ώρες μετά το θάνατο της Ελισάβετ, η Ελεν Μίρεν έγραψε στο Instagram: «Είμαι περήφανη που είμαι ελισαβετιανή. Θρηνούμε μια γυναίκα που, με ή χωρίς το στέμμα, ήταν η επιτομή της αρχοντιάς».
Αποστολή με τον «007»
Το 2012, η βασίλισσα υποδέχθηκε στο παλάτι τον Ντάνιελ Κρεγκ για να συμπρωταγωνιστήσουν σε ένα κλιπ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, σκηνοθετημένο από τον Ντάνι Μπόιλ. Οι δυο τους φεύγουν μαζί με ελικόπτερο από το παλάτι και καταλήγουν στην τελετή έναρξης των Αγώνων, όπου πηδάνε με αλεξίπτωτα για να προσγειωθούν στο χορτάρι του Γουέμπλεϊ. Η ταυτόχρονη με την προβολή του κλιπ είσοδος της βασίλισσας στο γήπεδο προκάλεσε ενθουσιασμό στους θεατές.
Περιπέτεια με «Minions»
Στο καρτούν «Minions» του 2015 οι σκηνοθέτες Πιερ Κόφιν και Κάιλ Μπάλντα δεν διστάζουν να εντάξουν στην πλοκή την περιπέτεια των Minions με τη βασίλισσα Ελισάβετ και την απόπειρα απαγωγής της. Αν και τα Minions καταφέρνουν να καταλάβουν τη βασιλική άμαξα, η Ελισάβετ δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα πετύχει την απελευθέρωσή της, έστω κι αν το τσαλάκωμα είναι πρωτοφανές.
Χριστούγεννα στο Netflix: Οι 10 σειρές και ταινίες με γιορτινή διάθεση
Τσάι με Πάντιγκτον
Σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις της, η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχεται το αρκουδάκι Πάντιγκτον στο παλάτι για τσάι. Εκείνος δεν αποφεύγει τις αφελείς γκάφες του κι εκείνη βγάζει ένα σάντουιτς από την τσάντα της «για τις δύσκολες στιγμές», όπως ο Πάντιγκτον κρύβει πάντα ένα σάντουιτς με μαρμελάδα στο καπέλο του. Το σύντομο κλιπ γυρίστηκε για τους πρόσφατους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο.
«The Crown» στο Netflix
Δεν θα μπορούσε να λείπει η σειρά του Netflix «The Crown», που από τον Νοέμβριο του 2016 έχει καθηλώσει εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο με τέσσερις κύκλους επεισοδίων. Στο επίκεντρο, φυσικά, βρίσκεται η βασίλισσα Ελισάβετ από το γάμο της με τον Φίλιππο μέχρι το γάμο του Καρόλου με την Νταϊάνα, ενώ στους επερχόμενους δύο ακόμα κύκλους η δράση φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Τη βασίλισσα υποδύθηκαν έως τώρα η Κλερ Φόι και η Ολίβια Κόλμαν, ενώ στα επεισόδια που τώρα γυρίζονται και διακόπηκαν προσωρινά με την είδηση του θανάτου της Ελισάβετ, το ρόλο αναλαμβάνει η Ιμέλντα Στόντον. Η σειρά έχει κερδίσει βραβεία Εmmy και Χρυσές Σφαίρες ενώ ο 5ος κύκλος αναμένεται τον προσεχή Νοέμβριο.
«Τρελές σφαίρες»
Το 1988 ήταν οι «Τρελές σφαίρες» που αποφάσισαν να περιπλέξουν τη βασίλισσα Ελισάβετ στις θεότρελες περιπέτειές τους στη μεγάλη οθόνη. Ο γκαφατζής αστυνομικός Φρανκ Ντρέμπιν είχε ως αποστολή να προστατεύσει τη βασίλισσα στην επίσκεψή της στο Λος Αντζελες και η αγωνιώδης προσπάθειά του χάρισε μερικές από τις πιο ξεκαρδιστικές σκηνές της ταινίας.
Βιντεοκλίπ
Το 2002, η βασίλισσα έκανε μια σύντομη «εμφάνιση» στο animated βιντεοκλίπ του Τζορτζ Μάικλ για το τραγούδι «Shoot the Dog», όπου τη βλέπουμε να χορεύει πλάι στον σπουδαίο ποπ σταρ και τον πρίγκιπα Κάρολο. Σύμφωνα με τον μάνατζερ των Wham, η βασίλισσα γνώριζε πολύ καλά τις επιτυχίες τους και μάλιστα ζήτησε να τους συναντήσει το 1985 σε μια αθλητική διοργάνωση. «Με ρώτησε για την Κίνα και μου είπε ότι θα πήγαινε για πρώτη φορά την επόμενη χρονιά. Ηταν πολύ γλυκιά. Και μικρόσωμη», έλεγε ο Τζορτζ Μάικλ για τη συνάντησή τους.
Σκετς από Ατκινσον
Ούτε ο Ρόουαν Ατκινσον μπόρεσε να αφήσει τη βασιλική οικογένεια και τη βασίλισσα Ελισάβετ μακριά από τη σάτιρά του. Τόσο σε δύο από τις «Johnny English» ταινίες του το 2003 και το 2011 όσο και παλαιότερα, στις αρχές του ’90, είχε δημιουργήσει διάφορα σκετς με τη βασίλισσα και τη μητέρα της. «Ομως, όλα αυτά είναι φτιαγμένα με αγάπη, σεβασμό και επιθυμία να συνεχίσουν να βρίσκονται στις θέσεις τους. Το τελευταίο που θα ήθελα είναι να ακυρώσω τη βρετανική μοναρχία. Τη χρειάζομαι, καθώς για μένα αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης», έλεγε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός.
Τρεις ταινίες
Η βασίλισσα Ελισάβετ «εμφανίσθηκε» στη μεγάλη οθόνη σε παιδική ηλικία στο φιλμ «Ο λόγος του βασιλιά» (2010), ταινία που βραβεύθηκε με τέσσερα Οσκαρ, όπως επίσης και στο «Η πριγκίπισσα το ’σκασε» (2015). Στην ταινία, η Ελισάβετ με την αδελφή της Μαργαρίτα βγαίνουν το βράδυ της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Λονδίνο για να γιορτάσουν στις παμπ και τις πλατείες το λυτρωτικό γεγονός. Τη βασίλισσα Ελισάβετ βλέπουμε και στο πρόσφατο «Spencer» του Πάμπλο Λαραΐν. Αν και στο επίκεντρο βρίσκεται η πριγκίπισσα Νταϊάνα, η βασίλισσα εμφανίζεται στο χριστουγεννιάτικο οικογενειακό δείπνο.
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία – «Από τον Έβρο δεν περνάει κανείς» [βίντεο]