Τον διάσημο, ακριβοπληρωμένο, αλλά και αμφιλεγόμενο καλλιτέχνη καλωσόρισε στην κατάμεστη Στέγη η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η οποία μίλησε με θερμά λόγια για το έργο του. Η συζήτηση που ακολούθησε έγινε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Art for Tomorrow», που πραγματοποιείται στην Αθήνα σε συνεργασία με τους «New York Times» και προσκεκλημένους ομιλητές από όλο τον κόσμο.
Ο Τζεφ Κουνς, που ως σήμερα έχει κρατήσει μυστική την εγκατάσταση που ετοιμάζει, σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη φιλία του με τον συλλέκτη Δάκη Ιωάννου, τον οποίο γνωρίζει, όπως είπε, από το 1985: «Είμαι ενθουσιασμένος για την έκθεση που θα παρουσιάσω στην Υδρα, που αντιπροσωπεύει πολλές και διαφορετικές εποχές του έργου μου. Η έκθεση αυτή είναι ένας φόρος τιμής στη δύναμη της φιλίας. Ηθελα να γιορτάσω τη δύναμη της τέχνης και της φιλίας. Είμαι ευτυχής που μπορώ να κάνω αυτή την έκθεση μαζί με τον Δάκη Ιωάννου, με τον οποίο συνδέομαι από το 1985», είπε.
Μιλώντας για τη δημοφιλία του Τζεφ Κουνς, η συντονίστρια της εκδήλωσης, Farah Nayeri, σημείωσε πως είναι εξαιρετικά γνωστός σε όλα τα νοικοκυριά, ένας σταρ της εικαστικής τέχνης, όπως ο Μάικλ Τζάκσον στη μουσική, του οποίου μάλιστα έχει φιλοτεχνήσει και το γλυπτό. Ο Massimiliano Gioni, προσπαθώντας να ερμηνεύσει γιατί είναι τόσο γνωστός σε όλο τον κόσμο ο Τζεφ Κουνς, σημείωσε πως «έχει κάνει τον εαυτό του μέρος της τέχνης του. Συνεχίζει την παράδοση του Νταλί. Είναι πολύ αφοσιωμένος στην τέχνη του. Είναι ο ίδιος έργο τέχνης».
Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Κουνς, επιχειρώντας μια δική του ερμηνεία της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας του έργου του και του ίδιου, στάθηκε στη δύναμη της επικοινωνίας: «Μου αρέσει η ιδέα της επικοινωνίας. Η τέχνη ήταν πάντα κάτι πανίσχυρο στη ζωή μου. Μου προκαλεί έντονη εγκεφαλική λειτουργία η ενασχόλησή μου με τη φιλοσοφία. Από τη φιλοσοφία έμαθα να είμαι γενναιόδωρος με τους άλλους. Εχω μάθει να αποδέχομαι τον εαυτό μου, όπως και τους άλλους. Προσπαθώ πάντα να γίνω καλύτερος και να επικοινωνώ με τον θεατή. Η ιδέα της αποδοχής στη φιλοσοφία του Πλάτωνα είναι πολύ σημαντική. Αν είσαι επικριτικός, αφαιρείς από τον πλούτο των πληροφοριών».
Μιλώντας για τους καλλιτέχνες των οποίων τα έργα θα ήθελε να έχει σπίτι του, σημείωσε: «Θα ήθελα να έχω όλα τα έργα τέχνης στο σπίτι μου, αλλά δεν μπορώ γιατί τα έργα τέχνης χρειάζονται προστασία. Πρέπει να μπορείς να τα προστατεύεις. Αγαπώ τον ύστερο Πικάσο, γιατί μπόρεσε να είναι γενναιόδωρος με όλους. Στα 88-89 του χρόνια ήταν επίσης πολύ ερωτικός. Ο Πικάσο αγαπούσε τη ζωή και αυτό με συγκινεί».
Τατόι: Πώς θα είναι το μουσείο με τα θρυλικά βασιλικά αυτοκίνητα Rolls Royce, MG και Fiat
Αστρονομικής αξίας, τα έργα του Κουνς έχουν προσελκύσει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας. Το 2019, το αστραφτερό «Κουνέλι» από ατσάλι, ένα έργο που δημιούργησε το 1986, πωλήθηκε στην τιμή-ρεκόρ των 91,1 εκατομμυρίων δολαρίων από τον οίκο Christie’s. Ποιο είναι το σχόλιο του ίδιου του Κουνς για την τόσο υψηλή τιμή των έργων του; «Αν η κοινωνία θεωρεί ότι έχουν κάποια αξία τα έργα μου, αυτό με κάνει να συνεχίζω. Είναι μέρος της ιστορίας, γιατί το έργο Rabbit πέτυχε αυτή την τιμή. Είναι η ιδέα της αξίας και της αποτίμησης που τίθεται. Η αξία είναι η δουλειά».
Ο Κουνς άνοιξε τα χαρτιά του για ένα έργο του που θα πάει στο Φεγγάρι με τίτλο «Μoon Project», θα προσσεληνωθεί και να μείνει για πάντα εκεί, λέγοντας ότι είναι ένας κύβος που περιλαμβάνει κάθε φάση του Φεγγαριού και κάθε φάση είναι συνδεδεμένη με σπουδαίους ανθρώπους που δεν είναι πλέον παρόντες. Εχουμε 125 τέτοιες φάσεις του Φεγγαριού και ανάμεσα στους σπουδαίους που αναγράφονται στις επιφάνειές του είναι οι: Νταλί, Πλάτωνας, Αϊνστάιν, Πρίσλεϊ, Βούδας, Ντα Βίντσι και άλλοι άνθρωποι που διακρίθηκαν ανά τους αιώνες.
Εκλεισε απαντώντας σε μια ερώτηση για την παιδική του ηλικία, λέγοντας: «Είχα μια πολύ ωραία μεγάλη οικογένεια με γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους, θείες που έδειχναν αγάπη και αποδοχή. Με έφεραν σε επαφή με την Τέχνη και μου άνοιξαν τους ορίζοντες. Η οικογένεια μου με έμαθε να μη φοβάμαι, να είμαι ανοιχτός στα βιώματα. Γι’ αυτό και τα έργα που δημιουργώ είναι τέτοια που κάνουν τους θεατές να μη φοβούνται…».
Η έκθεση του Τζεφ Κουνς στα Σφαγεία της Υδρας, που διοργανώνει το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου, διαρκεί έως τις 31 Οκτωβρίου.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης για επιδότηση καυσίμων: Στα 80 ευρώ το Fuel Pass – Στα 100 στα νησιά