Να ερμηνεύσουμε το χθες και το σήμερα μέσα από αυτό το σπουδαίο γεγονός που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την κλασική στην ελληνιστική περίοδο;
Τις απαντήσεις υπόσχεται να δώσει η νέα έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης υπό τον τίτλο «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» από τις αρχές Δεκεμβρίου.
To πεδίο της Χαιρωνείας «ζωντανεύει» – Η μάχη που άλλαξε τον κόσμο
Στον ιστορικό εκθεσιακό καμβά θα αποτυπώνεται η πολυσύνθετη σημασία της μάχης που έφερε τους Μακεδόνες οριστικά στη θέση της κυρίαρχης δύναμης στην Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο με τη βασιλεία του Φιλίππου. Τη μέρα εκείνη, ο δεκαοκτάχρονος τότε Αλέξανδρος κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στην πολιτική και στρατιωτική σκηνή, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ήττα του Ιερού Λόχου των Θηβαίων. Η έκθεση εντάσσεται στη νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων «Ιστορίες Ανθρώπων» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Σταθάτου.
«Η μάχη του 338 π.Χ. στη Χαιρώνεια είναι ιδανική για να εγκαινιάσει τον νέο κύκλο εκθέσεων που διοργανώνει το Μουσείο μας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό ιστορικό γεγονός. Είναι το σημείο που η Ιστορία και η Αρχαιολογία συνομιλούν αρμονικά και αλληλοσυμπληρώνονται. Αυτά που αναφέρονται στα έργα των αρχαίων συγγραφέων επιβεβαιώνονται από την αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα από δύο πρωτοπόρους Ελληνες αρχαιολόγους. Ταυτοχρόνως, η διαχείριση των μνημείων της μάχης απέκτησε μεγάλη σημασία για τη διαμόρφωση της ταυτότητας του νέου ελληνικού κράτους και του εθνικού του αφηγήματος» περιγράφουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής οι δύο επιμελητές του Μουσείου και της έκθεσης δρ Παναγιώτης Ιωσήφ και δρ Ιωάννης Φάππας.
Μέσα από περίπου 260 αντικείμενα, τα οποία θα προέρχονται από 25 ελληνικά μουσεία, 2 μουσεία του εξωτερικού και 4 ιδιωτικές συλλογές, η έκθεση θα εξετάσει τους δύο κόσμους που συγκρούστηκαν, δημιουργώντας τη μαγιά για τον νέο ελληνιστικό κόσμο που γεννήθηκε χάριν της ιστορικής μάχης, αλλάζοντας τον ρου της Ιστορίας. «Στην έκθεση θέλουμε να παρουσιάσουμε τη μάχη και τις συνέπειές της. Επιδιώκουμε να δείξουμε τη βίαιη πλευρά της χωρίς μιλιταριστικές αναφορές, να την απογυμνώσουμε από τον ρομαντισμό των αφηγήσεων και να τη μετατρέψουμε σε βιωματική και αισθητηριακή εμπειρία. Ενα ταξίδι στο οποίο ο επισκέπτης θα ακροβατεί μεταξύ γνώσης και συναισθήματος: γνώσης για τη μάχη που αποτέλεσε κομβικό σημείο στον αρχαίο κόσμο˙ συναισθήματος για τους νικητές και ηττημένους, για τους ζωντανούς που δοξάστηκαν, αλλά και τους νεκρούς που τιμήθηκαν μετά τη μέρα αυτή που άλλαξε τον κόσμο», εξηγούν οι έμπειροι επιστήμονες και επιμελητές της πρωτοποριακής αυτής έκθεσης που θα ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου.
Τρεις προσωπικότητες
Για να αντιληφθεί κάποιος τη σημασία της μάχης αρκεί να σκεφτεί ότι σε αυτήν εμπλέκονται τρεις από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της αρχαιότητας: ο Φίλιππος Β΄, ο άσπονδος εχθρός του Δημοσθένης και ο δεκαοκτάχρονος Αλέξανδρος. «Σε αυτόν εμπιστεύτηκε ο Φίλιππος την αρχηγία της αριστερής πτέρυγας της μακεδονικής παράταξης˙ αυτός θα εξοντώσει τον αήττητο μέχρι τότε Ιερό Λόχο της Θήβας. Δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες να αγγίξουμε αρχαιολογικά τον Αλέξανδρο, αλλά στη Χαιρώνεια συνομιλούμε με τους ανθρώπους που πολέμησαν πλάι του και με αυτούς που έπεσαν από τα χέρια του», μας αναφέρουν οι κύριοι Παναγιώτης Ιωσήφ και Ιωάννης Φάππας και επισημαίνουν πως «Η νίκη των Μακεδόνων ανοίγει τον δρόμο για την κατάκτηση της περσικής αυτοκρατορίας και για τη νέα ελληνιστική οικουμένη. Μια πρώτη περίοδο παγκοσμιοποίησης με ελληνική μαγιά, μια απαρχή του κόσμου όπως τον αντιλαμβανόμαστε σήμερα, με συνέπειες που ξεπερνούν τα χρονικά και γεωγραφικά όριά της».
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Η αρχαιολογική έκθεση θα πλαισιωθεί από διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τη μάχη της Χαιρώνειας και την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή καθ’ όλη την περίοδο της αρχαιότητας.
Τα πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευτούν σε ακαδημαϊκή έκδοση, ενισχύοντας το ερευνητικό έργο του Μουσείου. Με τίτλο «Ιστορίες ανθρώπων», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινά την τρέχουσα χρονιά νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων που θα επικεντρώνονται στην αφήγηση σημαντικών γεγονότων της ανθρώπινης ιστορίας μέσα από αντικείμενα που δεν θα επιλέγονται μόνο για την αισθητική τους αξία αλλά κυρίως για τη σημασία τους στην εξιστόρηση ενός συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος που σημάδεψε την ανθρωπότητα.
Οι νέες εκθέσεις δεν θα περιορίζονται στον χώρο και τον χρόνο, αλλά θα εντάσσονται στη διαχρονία εξηγούν οι διοργανωτές. Μέσα από γεγονότα όπως η μάχη της Χαιρώνειας, θα προσεγγίζουν τον άνθρωπο, τον ρόλο του στα ιστορικά γεγονότα και τα συναισθήματά του. Οπως όλες οι περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου, οι νέες θεματικές εκθέσεις θα συνοδεύονται από πλήρως τεκμηριωμένο επιστημονικό κατάλογο και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
ΙΝFO
«Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο». 14 Δεκεμβρίου 2023 μέχρι 31 Μαρτίου 2024. Μέγαρο Σταθάτου – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τηλέφωνο: 210 7228321-3
Ειδήσεις σήμερα
Μακελειό στη Λούτσα με 6 νεκρούς: Μέσα από την φυλακή δόθηκε η εντολή
ΟΛΜΕ: Με το… καλημέρα στάσεις εργασίας – Η σχολική χρονιά ξεκινά με πλήθος προβλημάτων