Η έκθεση που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου περιλαμβάνει 50 σημαντικά έργα αυτής της θεματικής, το κάθε ένα απ’ αυτά μοναδικό στο είδος του. Σε αυτά η καλλιτέχνης αποδίδει τα νεοφετίχ, την κάθε πανάκεια της χαώδους μίμησης των δυτικών πρότυπων χωνεμένων στα τσαρούχια και την μπαλωμένη βράκα του Καραγκιόζη, διυλίζοντάς τα με την προσωπική της μανιέρα και τον χρωστήρα της. Η έκθεση αυτή αποτελεί μια συνέχεια σε προηγούμενες εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν – πάντα με τη στήριξη σημαντικών χορηγών – ώστε να ταξιδέψει η αφεντομουτσουνάρα του πολυαγαπημένου μας Καραγκιόζη στην Ρόδο, το Αιγάλεω, τον Πειραιά, τη Μύκονο, την Κύπρο, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ. Η Μαρίνα Πετρή, όπως τα περισσότερα παιδιά που γεννήθηκαν πριν τον ερχομό της τηλεόρασης στην Ελλάδα, γαλουχήθηκε από τις παραστάσεις του Καραγκιόζη στην Πηγάδα του Πειραιά κοντά στο σπίτι της γιαγιάς της Μαρινέτας. Τα χρόνια των σπουδών της άρχισε να διαβάζει τα έργα του
Σπαθάρη και διάφορες μελέτες για την ιστορική καταγωγή του, την γένεση και πορεία του, δίνοντας μια σημαντική υπόσχεση στον εαυτό της πως μια μέρα θα τον έκανε πρωταγωνιστή των εικαστικών έργων της. Πέρασαν αρκετά χρόνια ώσπου το 1999 δημιουργεί τα τρία πρώτα έργα: Ο Καραγκιόζης που κλαίει, (παραλλαγή από την Γυναίκα που κλαίει του Πικάσο), «Μετά τον Κλέε» και «Ο Καραγκιόζης στη Μύκονο», για να ακολουθούσουν έως το 2009 άλλα εκατόν σαρανταεπτά έργα. Στο διάστημα αυτό αρθρογραφεί για την καταγωγή του Καραγκιόζη και συναφή με αυτό θέματα σε περιοδικά όπως η Μυστική Ελλάδα, ο Αλογόκριτος, ο Καραγκιόζης και άλλα. Για αυτό σε αυτή την έκθεση τιμώντας το φιλότεχνο κοινό του Ηρακλείου, κλείνει με ομιλία για την καταγωγή του Καραγκιόζη με ενσωματωμένα στοιχεία από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο, που όμως ταυτόχρονα γίνεται ένα αντιδάνειο στην σύγχρονη τέχνη.
Την ομιλία θα συνοδεύουν video και εικόνες. Για τους δύο καλλιτέχνες που συμπληρώνουν την εκδήλωση με την προσωπική τους έκφραση, η Μαρίνα Πετρή λέει: «Έχω την τύχη να πλαισιώνεται η έκθεση αυτή από δυο εξαίρετους πνευματικούς ανθρώπους των τεχνών της Κρήτης: Ο φίλος της καρδιάς μου Αντώνης Περαντωνάκης, που διαθέτει ήθος, πάθος και επιμονή για την τέχνη. Είχαμε χαθεί στη δίνη των χρόνων της αναζήτησης των ονείρων μας – εκείνος επιστρέφοντας στην Κρήτη και εγώ μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου – και όταν ξαναβρεθήκαμε, τα χρόνια είχαν χαρίσει και στους δύο μας πολύτιμη πείρα και γνώσεις.
Γνώστης των κλασικών κειμένων όλων των εποχών και τόπων, είναι αυτός που θα χρωματίσει το αναλόγιο των ιστορικών κειμένων που δείχνουν την παρουσία του Καραγκιόζη από την αρχαιότητα ως στο Βυζάντιο καθώς και μέχρι και την αναγεννησιακή Κρήτη».
Την αρχή και τέλος της παράστασης θα κάνει ο νεότερος συνεχιστής της τέχνης του Καραγκιόζη, Ανδρέας Τυμπακιανάκης της Κρήτης. Σπουδάζει θέατρο και παίζει μουσικά όργανα σε μουσικό σχήμα. Ο σημαντικός αυτός καλλιτέχνης από γενετικό πρόβλημα έχασε σταδιακά την όρασή του, με αποτέλεσμα λίγο πριν τα πέντε του να διακρίνει μόνο αν ήταν μέρα ή νύχτα. Τον φόβο που αισθάνονται οι -κατά κόσμον- αρτιμελείς, ξεπερνά με το αμέτρητο της δύναμης της ψυχής του ο Ανδρέας, οποίος δεν δίστασε, λίγο πριν κλείσει τα 18 του χρόνια να αποφασίσει να διασχίσει με ομάδα πεζοπορίας το φαράγγι της Σαμαριάς, που οργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου. Από δεκατεσσάρων ετών δίνει παραστάσεις του Καραγκιόζη φωτίζοντας αλλιώς το Θέατρο των Σκιών. Είναι ένα από τα νεότερα μέλη του Σωματείου Καραγκιοζοπαιχτών. Άξιος μαθητής του Αντώνη Περαντωνάκη στο θέατρο, έχει εντυπωσιάσει την Μαρίνα Πετρή που θα πει για αυτόν:
«Το να κουβεντιάζεις μαζί του σε κάνει περήφανο για την χώρα σου, την Ελλάδα, που εξακολουθεί να βγάζει ήρωες με φιλοσοφικό βάθος αφού παρά το μικρό της ηλικίας του σε καθηλώνει με τις παρατηρήσεις του που οφείλονται σε μια αξιοπρόσεκτη παρατηρητικότητα και αντίληψη φιλτράροντάς την με ενδελεχείς συλλογισμούς. Θα κάνει για όλα αυτά την εισαγωγή και το κλείσιμο της εκδήλωσης και θα είναι τιμή μου να ξαναβρεθώ σύντομα στην Κρήτη με νέες συνεργασίες».
Χορηγοί της έκθεσης, και τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την πολύτιμη συνεισφορά τους είναι οι:
- το Super Market Flora – Mykonos
- η Skin Medical Secrets Ιατρικό κέντρο υπηρεσιών Αισθητικής Δερματολογίας της Δρ Αγνής Αλμπανοπούλου Δερματολόγου Αφροδισιολόγου
- Το Πρότυπο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Αχίλλειον – Φυσικοθεραπευτής Δρίβας Νικόλαος – Μύκονος
Χορηγός επικοινωνίας: περιοδικό Πατρινόραμα.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα την Παρασκευή στις 21 Μαρτίου στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών οδός Νυμφών 3, Πόρος Ηράκλειο, Κρήτης -Τηλ: +30 697 697 4000 – [email protected] – & – [email protected].