Εντίς της Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό, 135 καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο θα ψηφίσουν για το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας.
Στο παρελθόν, οι αρχές του Βατικανού και της Ιταλίας έχουν βασιστεί στην τεχνολογία, σε ηλεκτρονικούς παρεμβολείς (jammers) και σε αρχαίους όρκους για να διατηρήσουν την ακεραιότητα των εκλογών.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις στα 12 χρόνια που μεσολάβησαν από την τελευταία παπική εκλογή το 2013, ποια μέτρα ασφαλείας είναι πιθανό να τεθούν σε εφαρμογή για την αποφυγή τεχνολογικών παραβιάσεων της μυστικής διαδικασίας;
Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και μέτρα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ανέφερε ότι οι ιταλικές αρχές είχαν ετοιμάσει “μπαζούκας” κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, “έτοιμα να εξουδετερώσουν κάθε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θα μπορούσε να εμφανιστεί” πάνω από τη Ρώμη. Αυτό συνέβαινε σε περίπτωση που τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίαζαν την εντολή απαγόρευσης πτήσεων που ήδη ισχύει.
Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι η τεχνολογία κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί με επίγεια τεχνολογία, όπως συστήματα παρεμβολής υπολογιστών για να διαταράξουν τις συχνότητες και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Δύο κύριες ομάδες ασφαλείας φροντίζουν το Βατικανό: H Ελβετική Φρουρά και το Σώμα Χωροφυλακής του Κράτους του Βατικανού.
Εκπρόσωπος της Ελβετικής Εθνοφρουράς δήλωσε ότι δεν θα παράσχει καμία πληροφορία σχετικά με τις διαδικασίες ασφαλείας στο κονκλάβιο λόγω “της ευαίσθητης φύσης των αρμοδιοτήτων [τους]”. Το Euronews Next δεν έλαβε άμεση απάντηση από τη Χωροφυλακή.
Ενώ ορισμένες από τις τρέχουσες προετοιμασίες ασφαλείας είναι μυστικές, μπορούμε να μάθουμε από όσα έθεσαν σε εφαρμογή οι παπικές αρχές το 2013, όταν ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη Πάπας Φραγκίσκος.
Μια έκθεση του Reuters το 2013 ανέφερε ότι οι εργάτες τοποθέτησαν ένα “ψεύτικο δάπεδο” πάνω από τα πλακάκια στην Καπέλα Σιστίνα, όπου γίνεται η ψηφοφορία, με ηλεκτρονικές παρεμβολές για να μπλοκάρουν τυχόν σήματα που έβγαιναν από το παρεκκλήσι.
Εκείνη την εποχή, το δημοσίευμα ανέφερε ότι αξιωματούχοι του Βατικανού σάρωσαν επίσης το παρεκκλήσι και τον ξενώνα όπου διαμένουν οι καρδινάλιοι με σαρωτές κατά των παρεμβολών για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν κρυφά μικρόφωνα.
Ένα δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa ανέφερε τότε ότι ένας κλωβός Faraday εγκαταστάθηκε επίσης γύρω από την Καπέλα Σιστίνα για να εμποδίσει τα σήματα των κοριών.
Ο κλωβός είναι μια μεταλλική σήτα ή ένα δοχείο που εμποδίζει οποιαδήποτε ηλεκτροστατική ή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία να περάσει από το εξωτερικό.
Το 1996, ο πρώην Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ έθεσε κανόνες που απαγόρευαν τους ηλεκτρονικούς οργανωτές, με αποτέλεσμα να απαγορευτούν τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες, οι τηλεοράσεις και τα μαγνητόφωνα.
Οι κανόνες ζητούν επίσης από τον Camerlengo, τον προσωρινό επικεφαλής της Εκκλησίας, να διεξάγει “προσεκτικούς και αυστηρούς ελέγχους” με “αξιόπιστα άτομα με τεχνικές ικανότητες” για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει εγκατασταθεί “κρυφά” οπτικοακουστικός εξοπλισμός για να καταγράφει και να μεταδίδει προς τα έξω.
Ένας παλιός όρκος μυστικότητας
Μια άλλη στρατηγική κατά των διαρροών είναι οι διάφοροι όρκοι που πρέπει να δώσουν οι εμπλεκόμενοι.
Το προσωπικό, οι αξιωματούχοι και οι κονκλαβιστές πρέπει να δηλώσουν λίγες ημέρες πριν από την είσοδό τους στο κονκλάβιο ότι “υπόσχονται και ορκίζονται… [ότι] δεν θα χρησιμοποιήσουν κανενός είδους πομπό ή δέκτη ή φωτογραφικό εξοπλισμό”, ακόμη και μετά την εκλογή του νέου Πάπα, εκτός εάν τους δοθεί “ειδική άδεια και ρητή εξουσιοδότηση” για να το πράξουν.
Ένας παρόμοιος όρκος εχεμύθειας δίνεται κατά την πρώτη συνεδρίαση του κονκλάβιου, όπου υπόσχονται να “τηρήσουν σχολαστική εχεμύθεια σχετικά με όλα όσα συζητούνται στις συνεδριάσεις των καρδιναλίων, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου και σχετικά με όλα όσα με οποιονδήποτε τρόπο σχετίζονται με την εκλογή του Ρωμαίου Ποντίφικα”.
Κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου, οι εκλέκτορες δεν επιτρέπεται να στέλνουν επιστολές, γραπτά ή οτιδήποτε τυπωμένο στους συναδέλφους τους καρδιναλίους, ούτε εκτός. Οι κονκλαβιστές δεν έχουν επίσης πρόσβαση σε εφημερίδες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.
Όποιος παραβιάζει τους διάφορους όρκους αντιμετωπίζει άμεσο αφορισμό από την Αποστολική Έδρα.
Η λήψη του όρκου δεν σημαίνει ότι δεν θα εξακολουθήσουν να διαρρέουν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία.
Το 2005, Γερμανός καρδινάλιος διέρρευσε την επιλογή του Γιόζεφ Ράτσινγκερ για Πάπα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ώστε να μπορέσουν να αναφέρουν την επιλογή πριν ο πρωτοδιάκονος προλάβει να πει τη συνήθη δήλωση “Habemus papam” – “έχουμε Πάπα”.
Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος παραβίασε τον μακροχρόνιο κανόνα εμπιστευτικότητας μέσω του βιβλίου του που δημοσιεύθηκε πέρυσι, όπου ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκε σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εμποδίσει τον Βενέδικτο ΙΣΤ’, τον επικρατέστερο υποψήφιο του 2005.
Ειδήσεις Σήμερα
- Big Brother: Ποια είναι η Διονυσία Κούκιου που μπήκε στο σπίτι -Από ποιο ριάλιτι είχε περάσει;
- Μέγας Αλέξανδρος: Πού είναι τελικά θαμμένος ο πατέρας του Φίλιππος Β’ – Η θεωρία που ανατρέπει όσα ξέραμε
- Super League: Μειώθηκε η ποινή του Μαρσιάλ και παίζει με ΠΑΟΚ
- Φλωρίδης: Οι ανήλικοι (12-18 ετών) δεν θα φυλακίζονται αλλά θα έχουν ήπια αναμορφωτικά μέτρα