Το σοκ της νεαρής κοπέλας διαδέχθηκε η αγωνία, η εξάντληση και μια μεγάλη μάχη με το χρόνο ξεκίνησε: «Η εικόνα της με τη μαύρη κουκούλα η οποία κάλυπτε τα χαρακτηριστικά του προσώπου της και τα τηλεοπτικά μέσα Ελλάδας και Κίνας την αναμετέδιδαν από το πρωί μέχρι το βράδυ, παρομοιάστηκε με εικόνα τζιχαντιστή τρομοκράτη.
Η εικόνα της περιφοράς της στο αεροδρόμιο από τους αστυνομικούς, οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το ρεπορτάζ, η αστυνομικός που φωτογραφιζόταν κρατώντας ψηλά με το αριστερό της χέρι την καλά κρυμμένη κοκαΐνη των 2,6 κιλών που μόλις αποκαλύφθηκε, και με το δεξί χέρι το ταξιδιωτικό σακίδιο της Ειρήνης, σαν η συλληφθείσα να αποτελούσε το τρόπαιο μίας επιτυχημένης -και με τεράστια ποσότητα για τα δεδομένα της Νοτιοανατολικής Ασίας- σύλληψης, πάγωσαν την Ελλάδα» υπογραμμίζει στο βιβλίο του ο Σάκης Κεχαγιόγλου.
Στο βιβλίο δημοσιεύονται τα σπαρακτικά γράμματα της Ειρήνης προς τους γονείς της, περιγράφεται η εχθρική αντιμετώπιση που είχε από τις συγκρατούμενές της μέσα σε συνθήκες άθλιες και τριτοκοσμικές, ενώ κόβουν την ανάσα οι περιγραφές από την εξέλιξη της δίκης μέχρι να ακουστεί η λέξη «αθώα».
Γράμμα της Ειρήνης στις 29η Μαΐου 2018: «Η ώρα που σας γράφω είναι οκτώ και μισή το απόγευμα. Είμαι στο κελί μου, στο 13ο, στο κρεβάτι 10. Σήμερα η μέρα ήταν απελπιστική και κουραστική. Το πρωί είχαμε γυμναστική από τις 10 μέχρι τις 11 το πρωί. Μας βγήκε η ψυχή από το στόμα. Δέκα κύκλους όλο το γήπεδο κάναμε μέσα στον καύσωνα, χωρίς σκιά, μέσα στον ήλιο με 37°C να τρέχουμε σαν τις κυνηγημένες για να ολοκληρώσουμε δέκα κύκλους. Η ανάσα μου κόπηκε από τον πέμπτο γύρο και κόντεψα να λιποθυμήσω στον δέκατο. Η γυμνάστρια καθόταν στη σκιά κρατώντας έναν κρύο καφέ και γελούσε. Μας έβγαινε η ψυχή από το στόμα και εκείνη γελούσε και φώναζε, «Τρέξτε πιο γρήγορα για να τελειώσετε, πιο γρήγορα».
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Ενώ εμείς σερνόμασταν σήμερα από ό,τι καταλάβατε, μετά στη δουλειά όχι βοήθεια αλλά ούτε να προφέρουν το όνομά μου δεν ήθελαν οι άλλες κοπέλες. Ο Ταξιάρχης μου έδωσε δύναμη και ο θεούλης μου με βοήθησαν να μετρήσω πέντε κούτες με τις φόρμες που είχαν πουκάμισα, να τα καταγράψω και να τα πλύνω στο χέρι, μετά να σιδερώσω τα τελώνια, να τα κρεμάσω, να σιδερώσω όλα τα πουκάμισα, να τα κρεμάσω ξανά και να βάλω τα παράσημα της κάθε κυρίας στους ώμους με τα χαρτάκια τους. Κι όμως είμαι ακόμα ζωντανή».
Η λυτρωτική στιγμή της αθωωτικής απόφασης: «Η Ειρήνη δεν μπορούσε, ούτε της επιτρεπόταν να βγει από το γυάλινο κουβούκλιο μέσα στο οποίο βρισκόταν σε όλη τη διάρκεια της δίκης. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τις τελευταίες λεπτομέρειες οδηγήθηκε στα υπόγεια του δικαστικού μεγάρου. Συνηθισμένος από την πρακτική των ελληνικών δικαστηρίων, όπου ο κρατούμενος συνήθως επιστρέφει στη φυλακή, δεν περίμενα ότι η Ειρήνη μέσα σε μία ώρα θα ήταν ελεύθερη. Κατέβηκα στα κρατητήρια μαζί με τους γονείς της, οι οποίοι περίμεναν απέξω και εγώ μπήκα μέσα, για να τη δω και να τη συνοδεύσω προς την ελευθερία. Ηταν πολύ έντονες και συγκινητικές οι στιγμές. Η είδηση της αθώωσής της είχε διαδοθεί αστραπιαία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ και ήδη έξω από τα κρατητήρια είχαν συγκεντρωθεί τηλεοπτικές κάμερες, φωτογράφοι και δημοσιογράφοι. Στις 3:55 μ.μ. ο εφιάλτης που ξεκίνησε πριν δεκάξι μήνες είχε τελειώσει. Θα έβλεπε ξανά το νησί της, το σπίτι της, τον αδελφό της, αλλά και τον Ταξιάρχη, που τόσο αγαπούσε. Ξαναέπαιρνε τη ζωή της στα χέρια της».
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο. Στο πάνελ ο συγγραφέας Σάκης Κεχαγιόγλου, ο εκδότης της «Φερενίκης» Χρήστος Ζαμπούνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο επ. αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Ζορμπάς, η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, ενώ μεταξύ των παρόντων ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. εκπρόσωποι του δικαστικού κόσμου και της εκκλησίας.
Ειδήσεις σήμερα
Πάσχα 2024: Εως και 14€ το κιλό η τιμή του οβελία!
Τατιάνα Στεφανίδου: Βίντεο και φωτογραφίες μέσα από το σπίτι της
Ρομπέρτο Καβάλι: Οι δηλώσεις για την Ελλάδα και η θεϊκή φωτογράφιση με την Καίτη Γαρμπή