Η χθεσινή εκδήλωση στο Μουσείο Φρόιντ συνοδεύτηκε με μια συζήτηση γύρω από το ερώτημα «τα υψηλής ακρίβειας αντίγραφα από πεντελικό μάρμαρο προτείνουν ένα πιθανό δρόμο για την εξεύρεση λύσης αυτού του διεθνούς ζητήματος;». Η απάντηση του κ. Ρότζερ μάς δίνει το στίγμα: «Απολύτως! Και αυτό αποδεικνύεται αφού λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του έργου μας οι “Times” το ενέκριναν με θέρμη. Κι αργότερα αφότου το ανακοινώσαμε, επίσης ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία».
Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Τεχνολογίας είναι ένας ιδιωτικός φορέας με έδρα το Λονδίνο, το οποίο έχει ανακατασκευάσει την Αψίδα της Παλμύρας στη Συρία που είχαν καταστρέψει οι Ταλιμπάν. Το έργο για την ακριβή αποτύπωση των Γλυπτών του Παρθενώνα «ξεκίνησε στις 28 Ιανουαρίου, όταν ο πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης ανακοίνωσε το μεγαλόπνοο σχέδιο στο Keats House», περιγράφει ο κ. Ρότζερ και ύστερα από περίπου δέκα μήνες το πρώτο αντίγραφο των αριστουργημάτων του Φειδία συνομιλεί με το κοινό…
Πρόκειται για την τρισδιάστατη ανάπτυξη και χρήση τεχνικών ψηφιακής απεικόνισης με υψηλής ακρίβειας αποτύπωση. O ρομπoτικός βραχίονας «Robotor» από το ιταλικό εργαστήριο στην πόλη Καράρα που συνεργάζεται το IDA λαξεύει τα εμβληματικά αντίγραφα. Σε παλαιότερη επικοινωνία μας με τον διευθυντή του IDA είχαμε μιλήσει για την πρωτοπόρο τεχνική 3D Machining που χρησιμοποιείται για την απόδοση των αντιγράφων υψηλής ακρίβειας. Τότε ο κ. Ρότζερ είχε δηλώσει πως «η επιθυμία του Βρετανικού Μουσείου να διατηρήσει τα αυθεντικά γλυπτά με φόντο τη συντριπτική πλειοψηφία του διεθνούς κοινού που υποστηρίζει την επιστροφή τους στην Αθήνα, δεν συνάδει με την εικόνα που επιδιώκει να προβάλει ως ένα σύγχρονο και προνοητικό ίδρυμα». Η κεφαλή αλόγου από το άρμα της Σελήνης ανήκει στο ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα που βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Στη σκηνή αυτή εικονίζεται η θαυματουργή γέννηση της Αθηνάς από το κεφάλι του πατέρα της Δία και υπήρχαν κεφαλές αλόγων.
Το parthenon project
Μία ακόμα διεθνής ιδιωτική πρωτοβουλία σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι το Parthenon Project, το οποίο στοχεύει στην εξεύρεση λύσης αμοιβαίου οφέλους «win win» των δύο πλευρών. Πρόεδρός του είναι ο λόρδος Εντ Βέιζι, πρώην υφυπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλευτικού συμβουλίου είναι ο διάσημος ηθοποιός και συγγραφέας Στίβεν Φράι, η δημοσιογράφος των «Τimes» Σάρα Μπάξτερ, καθώς και δύο μέλη της Βουλής των Λόρδων, η Κάθριν Ιριν Ζακουέλιν Μέιγερ – βαρόνη Μέιγερ- και ο λόρδος συγγραφέας Μάικλε Ντομπς. Ιδρυτής του Parthenon Project είναι ο επιχειρηματίας Τζον Λέφας.
Πιέσεις για τον επαναπατρισμό
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Οι προσπάθειες από την ελληνική πλευρά για την επανένωση των Γλυπτών συνεχίζονται, ενώ εκκρεμεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη Βρετανία η διακρατική συνάντηση σύμφωνα με την Απόφαση της Ουνέσκο, που καλεί τους δύο υπουργούς Πολιτισμού των δύο χωρών σε διακυβερνητική συζήτηση. Μέχρι να γίνει αυτό πάντως, η βρετανική κοινή γνώμη τίθεται ολοένα και σε μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της επανένωσης στην Αθήνα, μεγάλα ΜΜΕ που ήταν αντίθετα, όπως οι «Times» του Λονδίνου, παίρνουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της επανένωσης, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι πιέσεις για την αλλαγή της νομοθεσίας για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων…
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΑΘΜΟΙ
-28/1/2022: Ξεκίνησε το έργο
-7/2022: Αποτυπώθηκε η κεφαλή αλόγου από το Αρμα της Σελήνης
– 1/11/2022: Η Κεφαλή αποκαλύπτεται στο Μουσείο Φρόιντ στο Λονδίνο
* Στα σχέδια, αντίγραφο μετόπης του Παρθενώνα
Ειδήσεις σήμερα
Βιαστής με τατουάζ: Τον πρόδωσε το κινητό, ομολόγησε το βιασμό
Κορονοϊός: Εμβολιασμός η άμυνα στις μεταλλάξεις