Τα εγκαίνια του αναστηλωμένου ανακτόρου του βασιλιά των Μακεδόνων, Φιλίππου Β’, στις Αιγές, που έχει χαρακτηριστεί «Παρθενώνας της Μακεδονίας», είναι ένα γεγονός με παγκόσμια σημασία και πολύ μεγάλη διεθνή εμβέλεια, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη σχετική τελετή.
«Δεν είναι τυχαία η επιλογή μου να είμαι και πάλι εδώ, στην πρώτη, ουσιαστικά, επίσκεψη του νέου χρόνου, τιμώντας ένα μνημείο του Βασιλείου των Μακεδόνων», είπε και τόνισε: «Στοίχημά μας είναι να μπορέσουμε να καταστήσουμε τις Αιγές ένα σημείο συνάντησης με το μεγαλείο των αρχαίων μας καταβολών. Μια σφραγίδα της διαχρονικής τους ελληνικότητας αλλά και ένα μέρος της σύγχρονη ζωής μας. Αυτό το θαυμαστό αρχαιολογικό πάρκο μπορεί και πρέπει να γίνει ένας καταλύτης οικονομικής ανάπτυξης για τη Βεργίνα, για την Ημαθία, για ολόκληρη τη Μακεδονία». Παράλληλα, σημείωσε πως είναι «εθνικό στοίχημα» ο πολλαπλασιασμός των επισκεπτών στο αρχαιολογικό πάρκο των Αιγών.
Το Ανάκτορο των Αιγών είναι όχι μόνον το μεγαλύτερο, αλλά μαζί με τον Παρθενώνα και το σημαντικότερο κτίριο της κλασικής Ελλάδας. Χτισμένο στο άστυ των Αιγών, σε ένα υπερυψωμένο σημείο της πλαγιάς, το τεράστιο κτίριο -το μεγαλύτερο της κλασικής Ελλάδας, τριπλάσιο από τον Παρθενώνα- ήταν ορατό από ολόκληρη τη λεκάνη της Μακεδονίας, τοπόσημο δύναμης και ομορφιάς. Κτίριο πρωτόφαντο, απολύτως επαναστατικό και πρωτοποριακό για την εποχή του, το ανάκτορο που ένας μεγαλοφυής αρχιτέκτονας, ίσως ο Πύθεος (γνωστός για τη συμμετοχή του στην κατασκευή του Μαυσωλείου αλλά και για τη συνεισφορά του στην εξέλιξη της πολεοδομίας και της θεωρίας των αναλογιών), δημιούργησε για τον Φίλιππο στις Αιγές, θα γίνει το αρχέτυπο όλων των «βασιλείων», δηλαδή των ανακτόρων της ελληνιστικής οικουμένης και όχι μόνον.
Μανούσος Μανουσάκης: Πέθανε ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών
Το μεγάλο τετράγωνο περιστύλιο -χωρίς αμφιβολία η «καρδιά» του κτιρίου- μαζί με τους χώρους που το περιβάλλουν αρμονικά και από τις τέσσερις πλευρές του και το εντυπωσιακό πρόπυλο με τις στοές που το πλαισιώνουν αρθρώνοντας την πρόσοψη αποτελούν τα βασικά στοιχεία του πρωτοποριακού για την εποχή του αρχιτεκτονήματος.
Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο αναστηλωμένο ανάκτορο από την επίτιμη έφορο Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, και επισκέφτηκε το γειτονικό αρχαίο θέατρο όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β’. Επίσης, ενημερώθηκε για τις εργασίες συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης και αναστήλωσης του ανακτόρου, που διήρκεσαν από το 2007 έως το 2023, και για τον τρόπο με τον οποίο η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε τη μορφή που είχε το βασιλικό συγκρότημα στην αρχαιότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ξενάγησή του στο αναστηλωμένο ανάκτορο, αναφέρθηκε στον Μανόλη Ανδρόνικο και συνεχάρη την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη και τους συνεργάτες της.
Σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη, η αναστήλωση του Ανακτόρου των Αιγών είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι προσφέρει στη Μακεδονία το πιο σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της κλασικής εποχής σε ολόκληρο τον βορειοελλαδικό χώρο. «Το Ανάκτορο του Φιλίππου Β’ καταστράφηκε στα μέσα του 2ου προχριστιανικού αιώνα, μετά την κατάληψη της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους, και πολλά από τα λίθινα μέλη του έγιναν οικοδομικό υλικό για άλλα κτίσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους λίθους του τμήματος του κτιρίου που είχε αποκαλυφθεί από την ανασκαφή των Γάλλων τον 19ο αιώνα χρησιμοποιήθηκαν για να κτιστούν τα σπίτια του γειτονικού προσφυγικού χωριού Βεργίνα», δήλωσε.
Το αίτημα για τα αδέσποτα της Βεργίνας
Με το πέρας της ξενάγησης, η κ. Κοτταρίδη απηύθυνε αίτημα προς τον πρωθυπουργό γνωρίζοντας την αγάπη του για τους σκύλους. Στη συνομιλία που είχαν, ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε πώς λένε το σκύλο της, με την ίδια να απαντάει: «Μπουμπού». Η αρχαιολόγος, λοιπόν, ζήτησε να γίνει ένας χώρος στην περιοχή για να προστατευτούν τα τετράποδα αδέσποτα που υπάρχουν στη Βεργίνα, με τον πρωθυπουργό να βρίσκει ενδιαφέρουσα την ιδέα και να σημειώνει πως θα επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Ειδήσεις σήμερα
Αράχωβα: Διπλή κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση του Όλιβερ – Τι ζητά η εισαγγελέας
Ρούλα Πισπιρίγκου: Πωλητήριο στο σπίτι που ζούσαν Ίριδα, Μαλένα και Τζωρτζίνα [Εικόνα]