Είναι ο ψηφιακός Φειδίας που μπορεί να αναπαράγει και στην κάθε λεπτομέρεια αντίγραφα εξαίρετης ακρίβειας των όσων έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη. Είναι το δώρο της τεχνολογίας στην αξίωση της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Ο Ροτζερ Μιτσελ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκαλύπτει στον ΑΝΤ1 ότι η ώρα που τα έργα του Φειδία θα επαναπατριστούν είναι ζήτημα μερικών μηνών.
Σήμερα στο Μουσείο του Φρόϊντ στο Λονδίνο παρουσιάζεται η κεφαλή αλόγου που ήταν μέρος της πομπής της Σελήνης. Για πρώτη φορά θα φανεί ότι το ομοίωμα είναι εφάμιλλου εκείνου που σμίλεψε ο Φειδίας. Χρειάστηκαν για αυτό 4 μήνες και σχεδόν 100 χιλιάδες ευρώ.
Ο Μίτσελ και η ομάδα του έχουν μεγάλη πλέον εμπειρία στην δημιουργία ομοιωμάτων που δεν έχουν καμιά διαφορά με τα πρωτότυπα έργα τέχνης.
Η μεταστροφή στις διαθέσεις του Βρετανικού Μουσείου έχει διαφανεί από το καλοκαίρι. Την είχε διαπιστώσει και ο συντηρητικός τύπος στη πατρίδα του Ελγίνου.
Την έχει ζήσει και ο πατέρας των ρομπότ που φέρουν μέσα τους έναν Φειδία.