Τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς, ειδικά για όσους κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση, δηλαδή τα άτομα άνω των 60 ετών, δείχνουν χαμηλή συμμετοχή από την πλευρά των πολιτών. Ειδικότερα, ενώ τρίτη δόση (1η αναμνηστική) έχει πραγματοποιήσει το 88,1% των ατόμων από 60 ετών και πάνω, τέταρτη και πέμπτη δόση (2η και 3η αναμνηστική) έχει πραγματοποιήσει μόνο το 23,3% της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Η τάση αυτή είναι πανευρωπαϊκή, με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι χαμηλότερος (18,8%) σε σχέση με τη χώρα μας όσον αφορά στη 2η και 3η αναμνηστική δόση των ατόμων άνω των 60 ετών. Η Ελλάδα, δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε ημερήσιους εμβολιασμούς και στην 7η θέση στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο λόγος για τον οποίο συστήνεται η διενέργεια αναμνηστικών δόσεων για συγκεκριμένες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι η ενίσχυση της ανοσίας με σκοπό την πρόληψη σοβαρής νόσου ή θανάτου. Μάλιστα, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ο οργανισμός απαντά με παραγωγή αντισωμάτων στα νέα αντιγόνα από τα επικαιροποιημένα εμβόλια, χωρίς να μένει το ανοσοποιητικό σύστημα «καθηλωμένο» στο πρώτο αντιγόνο, δηλαδή το στέλεχος της Γιουχάν. «Εάν ο ιός είναι έξυπνος, το ανοσολογικό μας σύστημα είναι ιδιαίτερα ευφυές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «τα επικαιροποιημένα εμβόλια καλύπτουν και μεταλλάξεις που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί».
Οι νέες παραλλαγές του ιού αναμένεται να απασχολήσουν ιδιαίτερα τις υγειονομικές και επιστημονικές Αρχές το επόμενο διάστημα. Μετά τις BQ.1 και BQ.1.1, στη χώρα μας έφτασε και η ΧΒΒ. Πρόκειται για τις τρεις υποπαραλλαγές που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ειδικών καθώς… κερδίζουν έδαφος όλο και περισσότερο σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη χθεσινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εκ των στελεχών της ΒΑ.2 ταυτοποιήθηκαν 17 δείγματα ως υποπαραλλαγή BA.2.75 (δηλαδή «Κένταυρος») και οκτώ ως XBB, ενώ εκ των στελεχών ΒΑ.5 («Ομικρον 5»), 12 δείγματα ταυτοποιήθηκαν ως υποπαραλλαγή BQ.1 και ένα ως ΒQ.1.1.
Η κυρία Θεοδωρίδου, πάντως, εξήγησε ότι οι νέες παραλλαγές δεν αποτελούν νέο ιό, αλλά τμήμα της μετάλλαξης «Ομικρον», για αυτό και επί του παρόντος δεν κρίνεται απαραίτητο να αναβαθμιστεί η σημασία τους σε παραλλαγές ειδικής μέριμνας.
Ανοδική τάση
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Η πορεία της πανδημίας συνεχίζει να είναι ανοδική, προς το παρόν με αργό ρυθμό. Τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν πολύ λίγο (κατά 1%) την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη, ωστόσο σημαντική αύξηση καταγράφεται στους θανάτους (18,8%), ενώ σιγά σιγά ανοδικά κινούνται και οι δείκτες νοσηλειών και διασωληνωμένων. Εκτός από τον κορονοϊό αναμένεται παράλληλη κυκλοφορία της γρίπης καθώς και άλλων ιών, με την κυρία Θεοδωρίδου να κάνει λόγο για «πολυδυμία» και να τονίζει ότι για όποιους ιούς υπάρχουν εμβόλια, δηλαδή για κορονοϊό και γρίπη, πρέπει να γίνονται.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ 1η ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΕΣ 5 ΕΩΣ 11 ΕΤΩΝ, ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Μικρότερη δόση και σε παιδιά με υποκείμενα έως 4 ετών
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της Covid-19 και σε μικρότερα των 5 ετών παιδιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυρία Θεοδωρίδου, αποφασίστηκε η σύσταση για εμβολιασμό παιδιών από 6 μηνών έως 4 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι ανοσοκατεσταλμένα. Παράλληλα, και με δεδομένη την επικείμενη χειμερινή έξαρση, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού και των υγιών μικρών παιδιών των παραπάνω ηλικιακών ομάδων μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.
Η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών – είναι μικρότερης δοσολογίας από εκείνα που χορηγούνται σε παιδιά 5 έως 11 ετών. Η ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού εμβολιασμού οι γονείς θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Υγείας.
Την ίδια στιγμή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τη χορήγηση 1ης αναμνηστικής δόσης σε παιδιά από 5 έως 11 ετών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η τρίτη δόση μπορεί να γίνεται τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό δύο δόσεων.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι τα κρούσματα Covid-19 σε παιδιά αυξήθηκαν τους μήνες κυκλοφορίας της παραλλαγής «Ομικρον». Ωστόσο, το θετικό νέο είναι ότι μειώθηκαν περιστατικά πνευμονίας, αλλά και του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου (MIS-C).