Η εν λόγω κεντρική άποψη της ιστορικής εφημερίδας αναφέρει πως «το 1816 διορίστηκε μία επίλεκτη κοινοβουλευτική επιτροπή για να ερευνήσει την απόκτηση Γλυπτών από την Ακρόπολη από τον λόρδο Ελγιν». Ο Ελγιν -σύμφωνα με το δημοσίευμα- είπε στην επιτροπή ότι προσπαθούσε να αποτρέψει την παραμόρφωση και την καταστροφή των αγαλμάτων μεταφέροντάς τα και ισχυρίστηκε ότι «το έκανε με την άδεια των Αρχών». Αυτή η επιτροπή -όπως λένε οι «Times»- «απάλλαξε τον Ελγιν από αδικήματα και προσπάθησε να τονίσει την καλλιτεχνική αξία των Γλυπτών». Σύμφωνα με τη βρετανική άποψη, η φροντίδα και η φύλαξη των Γλυπτών σήμερα δεν θα έπρεπε να υπαγορεύονται από «άγονες διαφωνίες επί του νομικού καθεστώτος μιας επιστολής άδειας 200 ετών από τον σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αλλά από «το καθεστώς τους ως θεσπέσια καλλιτεχνικά έργα». Οπως σημειώνεται στο βρετανικό δημοσίευμα, «τα συμφέροντα των φιλότεχνων θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με ένα δάνειο των Μαρμάρων στην Ελλάδα», «χωρίς να εγείρουν τεχνικά επιχειρήματα σχετικά με την ιδιοκτησία».
Στο ίδιο κύριο άρθρο φιλοξενείται και η απάντηση του νέου υφυπουργού Πολιτισμού, Κρις Μπράιαντ, σε κοινοβουλευτική ερώτηση, ο οποίος υποστήριξε ότι ο δανεισμός των Γλυπτών είναι «θέμα των διαχειριστών» του Βρετανικού Μουσείου και σημείωσε ότι ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, είναι σε συζητήσεις με τους Ελληνες υπουργούς, «αναζητώντας μία εποικοδομητική συνεργασία». Οι «Times» στην απάντηση του Κρις Μπράιαντ φαίνεται ότι διακρίνουν την «αλλαγή τόνου» από τη θέση της προηγούμενης κυβέρνησης, που δημιούργησε ακόμα και διπλωματική αναταραχή με την ακύρωση την τελευταία στιγμή της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κλείνοντας το κύριο άρθρο τους, οι «Τimes του Λονδίνου» υποστηρίζουν πως «είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προς έναν διακανονισμό-ρύθμιση που θα προωθούσε την εκτίμηση της αρχαιότητας και τη θέση της Βρετανίας μεταξύ των εταίρων της».
«Οι Εργατικοί ανοίγουν την πόρτα σε συμφωνία δανεισμού»
Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στο σπίτι της
Λίγες ώρες νωρίτερα, οι «Times» δημοσίευσαν ρεπορτάζ τού Μαξ Κέντικς με τίτλο «Οι Εργατικοί ανοίγουν την πόρτα σε συμφωνία δανεισμού με την Ελλάδα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμά τους, ο νέος πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, φαίνεται να έχει ανοίξει την πόρτα για την επιστροφή των παρθενώνιων αριστουργημάτων, εν μέσω μιας ευρύτερης προσπάθειας της «επιθετικής γοητείας» του (charm offensive) για επανεκκίνηση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μάλιστα αναφέρουν πως υπάρχουν «υπαινιγμοί ότι η Ντάουνινγκ Στριτ σκέφτεται να δώσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα» στην Αθήνα εν μέσω «μιας ευρύτερης προσπάθειας για “επαναφορά” των σχέσεων με την Ευρώπη, με τους Εργατικούς να υποδεικνύουν ότι θα μπορούσαν να αποδεχθούν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία δανεισμού μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και των Ελλήνων υπουργών».
Ωστόσο, με αφορμή τις δηλώσεις της προηγούμενης υπουργού Πολιτισμού, Μισέλ Ντόνελαν, ότι τα Γλυπτά «ανήκουν εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο» και ότι η επιστροφή τους θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος», πηγή των Εργατικών δήλωσε στους «Times» ότι η «νομική μας θέση σχετικά με αυτό παραμένει αμετάβλητη και ίδια με εκείνη της προηγουμένης κυβέρνησης». Κλείνοντας το άρθρο επισημαίνει πως «δεν είναι σαφές εάν η Ελλάδα θα συμφωνούσε σε ένα δάνειο, καθώς η κυβέρνησή της πιστεύει ότι αυτό θα νομιμοποιούσε τη νομική αξίωση του Βρετανικού Μουσείου για τα αντικείμενα».