Όπως πληροφορεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανακοινώθηκε επίσημα η θετική εισήγηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την απονομή του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νεμέας. Πρόκειται για τη δεύτερη εγγραφή της χώρας μας στον συγκεκριμένο κατάλογο μετά την επιτυχή υποψηφιότητα, το 2014, της Ακρόπολης με τους περιβάλλοντες αρχαιολογικούς χώρους με τίτλο «Η καρδιά της Αρχαίας Αθήνας».
Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, «η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Νεμέας στον κατάλογο του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μία επιπλέον αναγνώριση της σημασίας που έχει για την Ευρώπη η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Σε μία περίοδο βαθιάς δοκιμασίας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την απονομή του Σήματος στη Νεμέα, επιβεβαιώνει την πίστη στις αξίες και στα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, που αποτελούν τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος».
Τατόι: Πώς θα είναι το μουσείο με τα θρυλικά βασιλικά αυτοκίνητα Rolls Royce, MG και Fiat
Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί επίσημο θεσμό που λειτουργεί από το 2011 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει ως στόχο την προαγωγή της ιδέας μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, βασισμένης στα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνέβαλαν στη δημιουργία του ευρωπαϊκού πολιτισμού, καθώς και στις δημοκρατικές αρχές και αξίες που διέπουν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας, ως τόπος διοργάνωσης πανελλήνιων αθλητικών αγώνων στην αρχαιότητα οι οποίοι αναβιώνουν στη σύγχρονη εποχή, συνδέεται με τις ιδέες και αξίες του κλασικού αθλητισμού, που αποτελεί στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της εκπαίδευσης των νέων. Η ευρωπαϊκή εμβέλεια του χώρου τεκμηριώνεται και μέσα από τις ευρύτατα γνωστές μυθολογικές αναφορές που σχετίζονται με αυτόν.
Η προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας υπήρξε αποτέλεσμα συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας με τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.