Στην άκρη του Αργοσαρωνικού κόλπου ο ναός, που οικοδομήθηκε από τοπικό μάρμαρο της Αγριλέζας γύρω στο 444- 440 π.Χ. θα δεχθεί τη θερμοκρασία του λευκού ψυχρού και λευκού θερμού χρώματος για να αναδείξει κατάλληλα τον όγκο και το βάθος, καθώς και την αντίληψη του ανάγλυφου του. Το πλούσιο σε αρχαιολογικό ενδιαφέρον μνημείο της Αττικής, που δημιουργήθηκε την εποχή του Περικλή, θα φωτιστεί με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό ύστερα από είκοσι χρόνια!
«Είκοσι χρόνια μετά την εγκατάσταση του υφιστάμενου φωτισμού του Ναού του Ποσειδώνα, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, η φυσική φθορά του χρόνου, οι αστοχίες και οι αλλοιώσεις στα φωτιστικά σώματα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του φωτισμού, επιβάλλουν την εγκατάσταση ενός σύγχρονου φωτιστικού συστήματος», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Οι αλλαγές όχι μόνο θα αναδείξουν τον εμβληματικό χαρακτήρα και τη γεωμετρία του Ναού του Ποσειδώνα, αλλά και θα συμβάλουν ώστε να προσλάβει εικόνα αντάξια της σημασίας και της φήμης του, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, οπότε και συζητήθηκε η προμελέτη ανάδειξης φωτισμού, η οποία εκπονήθηκε από την εταιρία της Ελευθερίας Ντεκώ και των συνεργατών της με χορηγία της εταιρείας «Mytilineos-Energy and Metals» και έτυχε ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης.
Η μελέτη αναπτύσσεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει το φωτισμό στο ιερό τέμενος του Ποσειδώνα, το οποίο ορίζεται με κτιστό περίβολο και περιλαμβάνει τον περίφημο ναό. Θα ακολουθήσει η επόμενη φάση που θα περιλαμβάνει τα Τείχη του Φρουρίου, καθώς και τα λείψανα του οικισμού, με κύριο χαρακτηριστικό την κεντρική οδό. Η παρούσα μελέτη αφορά στην α’ φάση για να καλυφθούν οι ανάγκες του μνημείου λόγω της θέσης του, απ’ όπου φαίνεται και διά ξηράς και διά θαλάσσης. Ο υφιστάμενος φωτισμός υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, διάφορες αστοχίες και αλλοιώσεις έχουν προκύψει, οι οποίες αδικούν την ανάδειξη του μνημείου.
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Tόσο τα φωτιστικά σώματα όσο και το αποτέλεσμα του φωτισμού παρουσιάζουν αλλοιώσεις και φθορές από καιρικές συνθήκες, καθώς και επίσης υπάρχουν προβλήματα συντήρησης λόγω ξεπερασμένης τεχνολογίας των υφιστάμενων προβολέων. Οπως αναφέρθηκε, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στη θερμοκρασία έντονου θερμού πορτοκαλί χρώματος με προβολείς ευρείας δέσμης, που δεν βοηθά στην ανάδειξη του όγκου, της αναγλυφότητας και της γεωμετρίας του μνημείου. Επίσης παρουσιάζεται «άστοχη εστίαση/στόχευση» λόγω μετακινήσεων και ελλιπούς συντήρησης των φωτιστικών σωμάτων. Οι φυσικές φθορές στους προβολείς, όπως σκουριά, σπασίματα αλλά και υπερφωτισμός σε αρκετά σημεία, επιβαρύνουν τη θέαση του μνημείου.
Σούνιο: Θερμό φως μέσα, ψυχρό φως έξω
Ο στόχος της μελέτης φωτισμού – όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση- είναι η ανάδειξη του μνημείου και του άμεσου περιβάλλοντός του με τρόπο που να καθιστά άμεσα αντιληπτό τον όγκο και τη γεωμετρία του από τις γύρω περιοχές, όπου είναι ορατό, αλλά και από κοντινή θέαση για περιπτώσεις ενδεχόμενων βραδινών εκδηλώσεων στον αρχαιολογικό χώρο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση κατάλληλων φωτιστικών σωμάτων στις βέλτιστες θέσεις.
Η ένταση του ψυχρού λευκού θα φωτίζει το εξωτερικό του Ναού, ενώ το εσωτερικό θα δεχτεί θερμό λευκό χρώμα φωτισμού. Αυτή η διαφοροποίηση των εντάσεων και της απόχρωσης του λευκού φωτός μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών μερών του μνημείου θα αναδείξει την τρίτη διάσταση του μνημείου, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του και θα γίνουν περισσότερο αντιληπτά η αναγλυφότητα και το βάθος του.
Επίσης, μέσα από τη νέα μελέτη προβλέπεται σωστή ανάδειξη των δομικών υλικών του μνημείου μέσω υψηλής ποιότητας φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED, μεγάλης απόδοσης και διάρκειας ζωής και υψηλής χρωματικής απόδοσης.
Σύμφωνα με την πρόταση, η νέα εγκατάσταση προβλέπει τελευταίας τεχνολογίας φωτιστικά σώματα για την εξασφάλιση της ποιότητας και της διάρκειας στο χρόνο του επιθυμητού αποτελέσματος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στο σημείο. Επίσης ο νέος φωτισμός επιτυγχάνει την αποφυγή φωτορρύπανσης με τη χρήση εξειδικευμένων φακών στόχευσης στο μνημείο. Σημαντική μέριμνα δόθηκε στην οπτική αντίληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις ώρες επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου, τέτοια ώστε όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης και των φωτιστικών σωμάτων να μην αποτελούν εμπόδιο στην περιήγηση των επισκεπτών.
Ειδήσεις σήμερα
Η πορεία της νέας κακοκαιρίας Emil σε χάρτες – Συναγερμός και στην Αττική
Συντάξεις Απριλίου: Δείτε από τώρα πότε θα πληρωθείτε
Κυβερνοασφάλεια: Πάνω από 36 εκατομμύρια κωδικοί έχουν παραβιαστεί σε gaming πλατφόρμες