Δύο ξεχωριστές εμφανίσεις, για ιδιαίτερους σκοπούς, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της διακεκριμένης σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου, η οποία θα βρεθεί και πάλι μπροστά στο φιλόμουσο κοινό στις 12 και 18 Σεπτεμβρίου. Με αφορμή αυτές τις βραδιές συναντήσαμε τη Σόνια Θεοδωρίδου στο πλαίσιο μίας πρόβας. Τη βρίσκουμε συντετριμμένη από το θέμα που απασχολεί όλη την Ελλάδα με τον άδικο χαμό του Αντώνη Kαρυώτη, όταν τον έσπρωξαν από τον ανοικτό καταπέλτη του πλοίου στον Πειραιά: «Νιώθω θλίψη και οργή. Με συνταράσσει συθέμελα το γεγονός», λέει στον «Ε.Τ.».
«Πρόκειται για αληθινή θηριωδία. Είμαστε τελικά άνθρωποι ή θηρία; Το συζητούσαμε κατά τη διάρκεια της πρόβας. Κάποιος μουσικός μού είπε ότι “αν είχαν ακούσει τη μουσική που τραγουδάτε, αυτοί που έκαναν αυτή την ανήκουστη ενέργεια ίσως να μην έσπρωχναν τον άτυχο αυτόν άνθρωπο”. Νιώθω τόσο απογοητευμένη, που αναρωτιέμαι αν μπορεί η μουσική να εξημερώσει τελικά τα άγρια ένστικτα… Τι να σου κάνει και η Τέχνη;».
Ωστόσο, η Τέχνη μπορεί να στείλει μηνύματα, το αναγνωρίζει αυτό η Σόνια Θεοδωρίδου, όπως συμβαίνει με τη συναυλία στην οποία συμμετέχει τιμητικά τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, που διοργανώνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Η παράσταση είναι βασισμένη στο πρωτότυπο έργο «Μητέρα Γη, Συγγνώμη» του αναγνωρισμένου συνθέτη Πασχάλη Τόνιου, όπου η ποίηση μεγάλων ποιητών μεταφέρει τον προβληματισμό για τη φύση και τη σχέση της με τον άνθρωπο.
Πρόκειται για μια πολυπληθή παραγωγή με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών, συμφωνικής ορχήστρας και 400 χορωδών, με ελεύθερη είσοδο και τη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Αργυρού, της υψιφώνου Βανέσας Καλκάνη και του Γρηγόρη Βαλτινού στην αφήγηση. Τους συνοδεύει η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη.
«Το έργο έχει τη μορφή λαϊκού ορατορίου και είναι γραμμένο για λαϊκό και λυρικό τραγουδιστή, συμφωνική ορχήστρα και χορωδίες ενηλίκων και παιδιών. Είναι ένα έργο, αλίμονο, πολύ επίκαιρο, με πανέμορφες μελωδίες και έντονο ελληνικό χρώμα, το οποίο αγαπώ πολύ. Ωστόσο, πιστεύω ότι σε σχέση με το περιβάλλον έχουμε αργήσει να πάρουμε τα μέτρα μας και να κάνουμε κινήσεις διάσωσής του. Ολο αυτό που ζήσαμε αυτή τη βδομάδα με τις πλημμύρες και τις ατελείωτες βροχές δεν είναι παρά μια κραυγή του περιβάλλοντος», λέει η Σόνια Θεοδωρίδου.
Ποια είναι τα συναισθήματά σας κάθε φορά που εμφανίζεστε στο Ηρώδειο;
Κάθε εμφάνισή μου στο Ηρώδειο συνδέεται με συγκίνηση. Γιατί εκεί έκανα το ντεμπούτο μου ως λυρική ερμηνεύτρια, υπότροφος του Ιδρύματος Μαρία Κάλλας.
Ποιον θεωρείτε ως τον σημαντικότερο ρόλο της καριέρας σας;
Είχα την τύχη να ερμηνεύσω από την αρχή της καριέρας μου μεγάλους οπερατικούς ρόλους. Σε άλλους ήταν η φωνητική δεξιοτεχνία που με προκαλούσε να πετύχω το άριστο, όπως π.χ. στις όπερες του Ροσίνι, σε άλλους ήταν η μαγεία και η απλότητα της μουσικής και η δύσκολη τεχνική που με έκανε να υποκλίνομαι, όπως στις όπερες του Μότσαρτ. Επίσης ερωτεύθηκα τον αισθησιασμό του Μπαρόκ, όμως η καρδιά μου ανήκει στις όπερες του Πουτσίνι, όπου εκεί βρίσκω πάντα ένα αληθινό κομμάτι του εαυτού μου.
Πώς αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό μία καλλιτέχνιδα από την Ελλάδα, ειδικότερα τα χρόνια της κρίσης;
Ειδικά τότε, που έγραφαν οι εφημερίδες στη Γερμανία πως τους κλέβουμε, πως τρώμε το ψωμί τους και άλλα τέτοια, βίωσα ρατσισμό, είναι γεγονός. Αλλά στο χώρο εργασίας μου δεν είχα ποτέ προβλήματα με συναδέλφους. Υπήρχε πάντα αρμονία και αλληλοσεβασμός μεταξύ μας.
Ελλάδα – Λουξεμβούργο: 90 χρόνια σχέσεων
Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, η κορυφαία λυρική τραγουδίστρια θα εμφανιστεί στο Μουσείο Μπενάκη, για τον εορτασμό της 90ής επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Λουξεμβούργου και Ελλάδας και της 30ής επετείου από τα εγκαίνια της Πρεσβείας του Λουξεμβούργου στην Αθήνα.
«Ναι, έζησα για κάποιο διάστημα στο Λουξεμβούργο προετοιμάζοντας την όπερα “La Calisto”», επισημαίνει η Σόνια Θεοδωρίδου. «Ηταν πολύ όμορφη εμπειρία, οι άνθρωποι ευγενείς και καταπληκτικοί επαγγελματίες, όσον αφορά στο στήσιμο της παραγωγής στην οποία συμμετείχα, τραγουδώντας στο Grand Théâtre του Λουξεμβούργου. Επίσης, το 2019, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Λουξεμβούργου, διοργανώσαμε ένα τριήμερο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Βέροια, για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Στο κονσέρτο της 12ης Σεπτεμβρίου, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, θα συμπράξω με δύο εξαίρετους μουσικούς από το Λουξεμβούργο: τον σολίστα του πιάνου Jean Muller και τον φλαουτίστα και μαέστρο Carlo Jans. Θα με συνοδεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη».
Πυρκαγιές και πλημμύρες: 200 εκατ. ευρώ οι ζημιές για αγρότες, κτηνοτρόφους
Κακοκαιρία Daniel: Αγωνία για την υπερχείλιση του Πηνειού – Στο πόδι οι κάτοικοι